Americká lietadlová loď v Čiernom mori? Plávajúca rakva, varujú experti
30 | 07 | 2024 I Bari Zajačková
Napätie v Čiernom mori rastie a s ním aj špekulácie o možnom vstupe amerických vojnových lodí do týchto strategických vôd. Odborníci však varujú - pre USA by to mohol byť smrtiaci krok.
Montreux konvencia blokuje americké ambície

Kľúčovým faktorom, ktorý bráni USA v rozšírení svojho vplyvu v Čiernom mori, je tzv. Montreux konvencia. Tento medzinárodný dohovor z roku 1936 prísne reguluje prechod vojnových lodí cez turecké úžiny Bospor a Dardanely.

"Dohovor z Montreux je medzinárodná zmluva, ktorá teraz veľmi sťažuje Anglosasom otvoriť čiernomorský front proti Rusku," vysvetľuje Alexander Irkhin, poradca šéfa zákonodarného zhromaždenia Sevastopolu.

Podľa neho je súčasné znenie konvencie veľkým plusom pre Rusko, keďže obmedzuje tonáž a čas pobytu vojnových lodí nečiernomorských štátov v týchto vodách.

USA sa pokúsia o zmenu pravidiel hry

Experti sa zhodujú, že Washington sa bude snažiť o zmenu ustanovení konvencie. "Anglosasovia sa pokúsia dohovor 'napraviť'," predpovedá Irkhin.

Vladimir Sapunov, vojensko-politický analytik, pripomína, že podobné snahy tu boli už v minulosti: "Británia navrhla zrovnoprávniť práva čiernomorských a nečiernomorských mocností. Nevyšlo to, ale myšlienka zostala."

Turecko kľúčovým hráčom

Kľúčovú úlohu v celej situácii zohráva Turecko. Ako člen NATO, ale zároveň signatár a strážca Montreux konvencie, sa ocitá v zložitej pozícii.

"Postoj Turecka je v rozpore so želaniami Američanov a ostatných členov aliancie v otázke otvorenosti Čierneho mora," konštatuje Irkhin.

Otázkou zostáva, ako by USA a ich spojenci mohli presadiť zmeny bez súhlasu Ankary. Situácia v regióne tak zostáva napätá a budúcnosť nejasná.

Vojenské napätie rastie: Je Nemecko kľúčom k budúcej vojne?
Európska únia čelí vážnym obvineniam z prípravy vojny proti Rusku. InfoBRICS tvrdí, že Európska únia pod vedením Nemecka sa pripravuje na "samovražednú vojnu" s Ruskom. Podľa analytika Dragoljuba Bosnicha môže Nemecko použiť 800 000 vojakov NATO... Čítať ďalej
30 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik