Zvracia vám dieťa? Týmto chybám by sa mali rodičia vyvarovať
29 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Deťom by po dávení rodičia nemali podávať tekutiny a jedlo aspoň dve až tri hodiny. Po odpočinku ich musia podávať postupne po lyžičkách. Lekára je potrebné vyhľadať, ak sa dieťa dusí, javí známky dehydratácie či vracaniu predchádzal úraz hlavy. Upozornila na to primárka detského oddelenia Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach Alena Pillarová.

"Vracanie u detí je nepríjemná časť rodičovstva a mnohých dokáže vyľakať najmä obava z dehydratácie. No práve s touto myšlienkou prichádza vo väčšine prípadov najčastejšia chyba, ktorá vedie, žiaľ, k ďalšiemu vracaniu," ozrejmila Pillarová.

Rodičia by po vracaní nemali dieťaťu podľa nej podávať tekutiny ani jedlo najmenej dve až tri hodiny. "Platí to i pre čistú vodu, pokiaľ dieťa nejaví známky dehydratácie, určite to zvládne. Pery mu môžu rodičia zvonku mierne navlhčiť. Najlepšie je, ak sa dieťaťu podarí zaspať alebo aspoň odpočívať. Dieťa je potrebné pri spánku sledovať, aby sa nezadusilo zvratkami," doplnila.

Po prestávke môžu začať rodičia podávať dieťaťu tekutiny, po lyžičkách, v intervale päť až 15 minút s rýchlosťou jednej šálky za 1,5 hodiny. "Keď dieťa toleruje tekutiny, môžu zaradiť diétne jedlo, rovnako v menších dávkach. Ak mamy dojčia, nie je potrebné prestať. Stačí si urobiť prestávku a skúsiť dieťaťu ponúknuť prsník až po hodine. Postupne ho prikladať dieťaťu tak, aby prijímalo menšie dávky mlieka v častejších intervaloch," odporučila lekárka.

Medzi tekutiny, ktoré by mali rodičia podávať dieťaťu po vracaní, sa zaraďuje čistá voda, vyprchaná minerálka, nesladený vlažný čaj. Ten môžu neskôr osladiť hroznovým, nie klasickým cukrom, ktorý v bruchu kvasí. Dieťaťu môžu podávať nie čerstvé rožky, vývar, ryžu, varené zemiaky, piškóty, suché keksíky, kukuričné chrumky, varenú mrkvu, diétne kuracie alebo morčacie mäso či banán. Ak má dieťa i horúčku, nevyhnutné je podať i antipyretiká.

"Lekára je potrebné vyhľadať, ak sa dieťa dusí, napriek opatreniam nedochádza k ústupu ťažkostí, neodchádza mu stolica ani vetry, má bolesti brucha vynucujúce si úľavovú polohu a vracaniu predchádzal úraz hlavy," upozornila primárka. Lekára musia rodičia podľa nej navštíviť aj ak dieťa jedlo huby, trpí úpornými bolesťami hlavy, je mladšie ako mesiac a vracia prúdom, je malátne, apatické, spavé, má zmeny správania a javí známky dehydratácie.

Denis už je na Slovensku Priviezol ho vládny špeciál
Študent Denis bol po vážnom úraze hlavy hospitalizovaný v čínskej nemocnici. 29. júla ho vládny špeciál priviezol do Bratislavy a podľa informácií portálu TV noviny viedla ďalšia jeho cesta do Trnavy. V bezvedomí bol takmer 40 dní po tom, ako sa... Čítať ďalej
29 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik