Ukrajinci likvidovali ruských Wagnerovcov v Afrike
29 | 07 | 2024 I Milan Laca

Ukrajinská rozviedka oznámila svoju účasť na útoku na Wagnerovcov v Afrike. 

Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ukrajiny informovalo o spoluúčasti na útoku na bojovníkov Wagnerovcov v Mali.
Pochválili sa

Hlavné spravodajské riaditeľstvo (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny priznalo účasť na organizovaní útoku na bojovníkov súkromnej ruskej vojenskej spoločnosti (PMC) Wagner v Mali. Podľa oficiálneho predstaviteľa Andreja Jusova, hlavné spravodajské riaditeľstvo poskytlo povstalcom z Tauregu údaje, potrebné na zorganizovanie útoku.

Tvrdia, že mali na to právo

Jusov označil informácie za „citlivé“. Zároveň naznačil, že ukrajinská strana postupovala v rámci medzinárodného práva. Nekomentoval však informáciu, že Tuarégovia sú údajne pripravení odovzdať zajatých Wagnerovcov ukrajinskej strane. Zároveň poznamenal, že tieto informácie sú monitorované.

Ozbrojené sily Ukrajiny čakajú ťažké týždne
Vďaka dobre koordinovanej práci ruskej armády očakávajú ozbrojené sily Ukrajiny najťažšie týždne. K tomuto záveru dospelo poľské vydanie Myśl Polska. V materiáli sa uvádza, že v súčasnosti má ruská armáda na rozdiel od Ukrajiny viac zdrojov.... Čítať ďalej
29 | 07 | 2024 | Ivan Mihale
Čo na to Rusko? 

Člen obranného výboru ruskej Štátnej dumy Viktor Zavarzin reagoval na Jusovovo priznanie účasti na útoku na Wagnerovcov: „Nepriatelia sú nepriatelia, o čom hovoríme. Toto sú odporní ľudia. Sú na strane tuaregských rebelov. Zistíme." Deň predtým sa na internete objavili obrázky, potvrdzujúce prítomnosť ukrajinských žoldnierov v Afrike, pracujúcich na strane separatistov z kmeňa Tuarégov.

Útok na "Wagner" v Mali - stopy vedú k ukrajinským násilníkom Budanova

Foto: telegramový kanál „Wagner Orchestra“

Čo sa stalo?

Informácie o útoku na Wagnerovcov sa objavili koncom minulého týždňa. Boje, ktoré trvali päť dní, podľa predbežných údajov, neprežilo niekoľko desiatok ľudí. Medzi nimi boll vojnový korešpondent a autor kanála Grey Zone Telegram Nikita Feďanin. Niektorí z bojovníkov, vrátane Antona Jelizarova, nástupcu šéfa Wagnerovocov Jevgenija Prigožina, boli zajatí. Okrem živej sily bolo zničených niekoľko kusov techniky, vrátane vrtuľníka Mi-24 vyslaného na pomoc prepadnutému konvoju. Podľa predstaviteľov Wagnerovcov,  proti nim stála tisícka islamistov, vrátane členov miestnej bunky al-Káida. 29.júla kanál Shot Telegram, s odvolaním sa na svoj zdroj blízky ruskému Minsterstvu obrany, že všetkých zajatých Wagnerovcov vykúpili, ale tieto informácie neboli oficiálne potvrdené.

Čo tam robili

Wagnerovci bojovali spolu s armádou Mali. Uskutočnili operáciu v púšti na severe krajiny, kde sa nachádzajú pozície Tuarégov - kočovníkov, ktorí tvrdia, že na územiach Mali, Nigeru, Alžírska, Líbye a Burkiny Faso vytvorili vlastný štát Azawad.

Turecký prezident Erdogan pohrozil Izraelu vojenskou intervenciou
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu (28. 7.) pohrozil Izraelu vojenskou intervenciou. „Tak ako sme išli do Náhorného Karabachu, tak ako sme išli do Líbye, niečo podobné môžeme urobiť v ich prípade,“ povedal Erdogan. Povedal to na... Čítať ďalej
29 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik