Premiér Fico: Zase raz si podal progresívcov a liberálov! (VIDEO)
29 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Buďme radi, že pri moci nie sú progresívci, lebo aj poslednú kvapku ropy pre Slovensko by dali Ukrajine, konštatuje premiér Robert Fico (Smer-SSD) vo videu na Facebooku reagujúc na to, čo v poslednom období zamestnáva nie len slovenskú spoločnosť, no hlavne kompetentných, ktorí musia robiť také kroky, aby Slovensko zastavenie tranzitu ropy Ukrajinou pocítilo podľa možnosti čo najmenej.

Robert Fico upozornil, že súčasná situácia mu veľmi pripomína tú z prelomov rokov 2008-9, kedy však šlo o plyn. Premiér aj s vedením ministerstva zahraničia je v neustálej komunikácii s ukrajinským vedením, z ktorého prenikla informácia, že tento krok mohli skutočne vyvolať mierové iniciatívy vlád Slovenska a Maďarska, z ktorých Robert Fico rozhodne nemieni upustiť. Konštatuje však, že technické riešenie existuje a už sa pracuje na čo najskoršej realizácii. Na pravú mieru uviedol aj informáciu o tom, že výnimka pre Slovensko na odoberanie ruskej ropy končí záverom tohto roka a podotkol tiež, že ak sa EÚ bude chcieť dostať spod vplyvu USA, spolupráca s Ruskom bude nutná.

Nie, Rusi tu na vine nebudú

„Keď sledujem slovenské médiá a opozíciu, vidím snahu za každú cenu preniesť zodpovednosť na ruskú stranu, hoci prvým rozhodujúcim momentom vedúcim k prerušeniu tranzitu, bolo rozhodnutie ukrajinského prezidenta z 24. júna tohto roku, ktorým zaradil ruskú ropnú spoločnosť Lukoil a jej aktivity na sankčný zoznam,“pripomína premiér s tým, že táto diskusia veľký význam nemá. Faktom je, že Slovensku chýba časť dodávok ropy a práve tomu sa venuje rovnako, ako to robil pri zastavení dodávok plynu na prelome rokov 2008/2009.

Gyimesi: Nevďačná Ukrajina
Podpredseda Maďarskej aliancie Győrgy Gyimesi tvrdí, že Volodymir Zelenskyj by sa mal zamysieť nad svojim konaním. Slovenskému politikovi to pripomína skôr konanie primitívneho kmeňa, ako štátu, ktorý sa uchádza o členstvo v spoločenstve... Čítať ďalej
29 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Situáciu rieši v spolupráci s MZVEZ

„V opakovaných telefonátoch s ukrajinským premiérom Denisom Šmyhaľom som dnes za účasti ministra zahraničných vecí Juraja Blanára a štátneho tajomníka tohto rezortu Mareka Eštoka prijal ukrajinského veľvyslanca, pána Myroslava Kastrana,“ informuje premiér a poukazuje na zostavu, ktorá svedčí o tom, že pre Slovensko je toto veľmi dôležitá téma.

Budeme musieť konať

„Zopakoval som, že si stojíme za krokmi a vyhláseniami, ktoré sme urobili a že ďalší výkon tejto nezmyselnej sankcie poškodí len a len Ukrajinu, Slovensko a Maďarsko a Ruska sa prakticky nedotkne. Ak sa tranzit ropy cez Ukrajinu v krátkom čase neobnoví, Slovnaft nebude pokračovať v dodávkach nafty na Ukrajinu,avizuje premiér ďalšie kroky s tým, že práve Slovnaft pokrýva jednu desatinu ukrajinskej spotreby ropy. Pripomenul, že aj o tomto sú jeho slová o hrádzi proti progresivizmu a liberalizmu, veď politici PS a SaS uprednostňujú ukrajinské záujmy pred potrebami Slovenska.

Postoj k vojne na Ukrajine nezmeníme

Veľvyslancovi premiér pripomenul aj fakt, že krok ukrajinského prezidenta veľmi negatívne hodnotí aj slovenská verejnosť. Fico pritom bol doslova šokovaný  z poradcu premiéra Šmyhaľa, že za tým môžu byť aj mierové vyhlásenia slovenskej a maďarskej vlády.

„Poviem to veľmi otvorene. Ani problém s ukrajinským tranzitom ruskej ropy nemôže zmeniť náš postoj k vojne na Ukrajine. Tú je treba ukončiť okamžitým prímerím a nie ju umelo predlžovať s nereálnym cieľom dostať Rusko na kolená a s reálnym cieľom napchať ešte viac vrecká zbrojárom,“hovorí rázne premiér. Ukrajinský veľvyslanec pozná technické riešenia, ktoré Fico navrhoval už pred dvoma dňami. Bude to však chcieť spoluprácu viacerých krajín a Slovensko je pripravené. Premiér víta správy, že viaceré spoločnosti už uvažujú nad možnosťou čo najrýchlejšej realizácie tohto riešenia.

Uhrík vysvetľuje: Pre toto nie sme s Patriotmi (VIDEO)
Na Slovensku mnohí Milanovi Uhríkovi a Milanovi Mazurekovi – europoslancom za hnutie Republika vyčítajú, že sa nepripojili k frakcii patriotov, v ktorej sú aj poslanci za maďarský FIDESZ. Milan Uhrík vo videu vysvetľuje, preto tak neurobili aj... Čítať ďalej
29 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Jedno klamstvo za druhým

„Na záver odmietam všetky obvinenia z liberálnych médií a od ich politických sluhov v Progresívnom Slovensku či SaSke, že sme mali byť pripravení na takúto možnosť, že v prvom rade musíme pomáhať Ukrajine, až potom sebe a že veď aj tak máme ruskú ropu na výnimku len do konca tohto roku,“konštatuje premiér s tým, že je to jedno klamstvo za druhým.

S Ruskom spolupracovať budeme musieť

„Stačí, ak uvediem, že Slovensku nebráni nič ani v nasledujúcich rokoch odoberať ruskú ropu, len Slovnaft nebude mať možnosť vyvážať produkty z tejto ropy do iných krajín. Vojna raz skončí a vláda, ktorú vediem, odmieta politiku novej železnej opony medzi Ruskom a Európskou úniou. Európska únia, ak sa bude chcieť vymaniť spod totálneho vplyvu USA bude musieť uvažovať o formách spolupráce s Ruskou federáciou, medzi ktoré by mala patriť aj spolupráca v oblasti strategických surovín,“ uzatvára premiér.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik