Hlavy hore! Nočná obloha pre nás chystá niečo nezvyčajné!
29 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Hlavy hore, vážení. Podmienky na pozorovanie toho, čo pre nás chystá obloha, budú túto noc priam ukážkové. V týchto dňoch sa podľa portálu iMeteo.sk očakáva vzácna udalosť – vrchol dvoch meteorických rojov. Tie sa podľa meteorológov prekrývajú neustále, no tieto dva vrcholy sú úplná náhoda.

Portál iMeteo.sk vysvetľuje, že v najbližších dňoch nás čaká výnimočný jav vrcholov dvoch meteorických rojov. Ďalší zaujímavý jav nás čaká 12. augusta. Meteorickým rojom sa ľudovo hovorí aj „padajúce hviezdy“. Ich pozorovaniu praje aj postavenie Mesiaca, ktorý by svojim svitom nemal rušiť vesmírne divadlo. Zájsť za ním si však budete musieť niekde ďaleko od svetelného smogu, prípadne do niektorého z planetárií či hvezdární, ktoré pre verejnosť takéto pozorovania ponúkajú.

Práve to je na nich zaujímavé

„Ani jeden z dvoch rojov by osve nebol ničím výnimočným, spoločne je to už o inom. Počas maxima aktivity meteorického roja Alfa Capricornidy spadne asi 10 meteorov za hodinu, zatiaľ čo počas maxima meteorického roja Delta Aquaridy spadne približne 15 meteorov za hodinu,“ vysvetľuje iMeteo.sk. Navyše sú stále činné aj Perzeidy a to až do 23. septembra. Ich maximálna aktivita sa očakáva 12. augusta 2024.

Chaos vo vesmíre! Pole okolo Zeme sa zmenilo
Len pred pár mesiacmi sme boli svedkami silnej slnečnej búrky, ktorá so sebou priniesla úchvatnú polárnu žiaru. Tú sme mohli pozorovať aj na Slovensku a hoci sa jej hovorí „polárna“, videli ju aj o niekoľko stovák kilometrov južnejšie od nás. Lenže... Čítať ďalej
25 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Padajúce hviezdy

Toto obdobie je typické pre roj Perzeidov. Ich maximálna frekvencia býva 40 meteoritov za hodinu. Meteorológovia upozorňujú, že ak bude nejaká hviezda „padať“ rýchlejšie, bude to práve jeden z Perzeidov.

„V našich zemepisných šírkach očakávame  v letných mesiacoch podľa Astronews tri významné roje – Perzeidy, Delta Aquaridy a Alfa Capricornidy,“ avizujú meteorológovia už na noc z 30. júla, kým Perzeidy budú mať maximum svojej aktivity až 12. augusta.

Prečo práve v týchto dňoch

Prvým predpokladom je jasná obloha, ktorú nám meteorológovia sľubujú. Maximum rojov Delta Aquaridy a Alfa capricornidy sa koná v čase, keď bude Mesiac medzi poslednou štvrťou a novom. To zaručuje, že jeho svit by nemal byť taký silný. Kým roj Alfa Capricornidy bude lepšie pozorovateľný zo severnej pologule Zeme,, ľudia na južnej pologuli budú môcť lepšie pozorovať  Delta Aquaridy.

Vyjsť na sídliskový balkón nestačí

Meteorológovia upozorňujú, že je dôležité vzdialiť sa čo najďalej od vysvieteného mesta a kvôli nižším teplotám v noci sa treba aj dobre obliecť. V súčasnosti aj mnohé hvezdárne ponúkajú možnosť pozorovania meteorických rojov.

VIDEO! Strašidelné čo by sa stalo, keby sa Zem prestala točiť!
Už pár storočí je ľudstvu jasné, že Zem sa točí nie len okolo Slnka, ale rotuje aj okolo vlastnej osi. Uvažovali ste, čo by so životom na „modrej planéte“ urobilo, keby sa točiť zrazu prestala? Jednak by sme prišli o striedanie dňa a noci, ale... Čítať ďalej
21 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik