Braňo Ondruš: Environmentálne udržateľný rast je len chiméra na oblbnutie ľudí
30 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Europoslanec Braňo Ondruš (Hlas-SD) dospel k zaujímavému zisteniu. Hoci sa dnes všade hovorí o udržateľnosti environmentálneho rastu a o ochrane životného prostredia, Ondrušova záhrada svojho majiteľa presvedčila, že aj keď sa o ňu nestará, je schopná žiť si „vlastným životom“. Politik svoje tvrdenie na sociálnej sieti doložil aj fotkami.

V úvode statusu Ondruš píše o svojej záhrade s tým, že pri nedeľnom kosení a po dvoch správach si uvedomil, ako to vlastne je s tým udržateľným environmentnálnym rastom. Jednou z tých správ bol spor ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nom. SNS) a Progresívneho Slovenska, tou druhou bola „odvážna“ cesta nemeckého premiéra Olafa Scholza do Belehradu, kde by rád vyrokoval ťažbu lítia, proti čomu už Srbi masívne protestovali. Ondruš preto konštatuje, že udržateľný rozvoj je výmysel bohatých na to, aby vedeli účinnejšie zabezpečiť práve svoje zisky.

Dve tváre Ondrušovie záhrady

„Dnes som sa rozhodol zverejniť dva páry fotiek a jednu „bonusovú“ z mojej záhrady. Keďže žijem pod lesom, na okraji lazníckej obce a práca ma vláči kade – tade, zeleninu či ovocie nepestujem (to si nechávam na penziu). Takže moja pravidelná starostlivosť o záhradu predstavuje najmä kosenie. A keďže systematicky chránim prírodu aj bez environmentálnych politických hlúpostí, celkom prirodzene má moja záhrada dve tváre: na jednom páre fotiek je poctivo pokosený trávnik, na druhom všetko rastie bez mojich zásahov,“ píše politik na Facebooku. V jeho záhrade sa darí nie len kvetom, ale aj hmyzu a rôznym pavúkom, takže aj jeho dom sa po pár dňoch mení na zámok Šípkovej Ruženky.

„Environmentálne udržateľne jednoducho rast kvality môjho bývania zabezpečiť možné nie je. Dosiahol by som ho len tým, že kosiť budem bez milosti všetko a burinu vytrhám alebo ju zlikvidujem chemickým postrekom. A presne tak to je s celým „environmentálne udržateľným rastom“. Uvedomil som si to nielen pri nedeľnom kosení, ale aj dvoch aktuálnych správach,“ pokračuje europoslanec.

Zvracia vám dieťa? Týmto chybám by sa mali rodičia vyvarovať
Deťom by po dávení rodičia nemali podávať tekutiny a jedlo aspoň dve až tri hodiny. Po odpočinku ich musia podávať postupne po lyžičkách. Lekára je potrebné vyhľadať, ak sa dieťa dusí, javí známky dehydratácie či vracaniu predchádzal úraz hlavy.... Čítať ďalej
29 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Taraba verzus PS

„Prvou je spor ministra Tarabu a PS o zavedenie právne záväzných krajinných plánov, ktoré by ani samosprávy či developeri a iní investori nemohli obísť. „Ten zákon, keby prešiel v tej podobe, ako si to tu niekto vymyslel, tak na Slovensku stavebné procesy nebudú trvať 7 rokov, ale 14 rokov,“ vysvetlil svoj postoj minister. A má pravdu,“ súhlasí s ministrom Tarabom Ondruš.

Scholz verzus Srbsko

„Druhou je „bombastická“ správa, že sociálnodemokratický premiér Nemecka išiel do Belehradu, aby osobne asistoval pri podpise zmluvy medzi EÚ a tamojšou vládou, na základe ktorej Srbsko povolí ťažbu lítia len pre potreby európskych výrobcov elektromobilov. „Toto rozhodnutie si vyžadovalo guráž,“ skonštatoval Olaf Scholtz na tlačovke. Nepochybne, lebo na jeseň 2021 vyvolalo udelenie licencie na ťažbu lítia nadnárodnej korporácii Rio Tinto také masové protesty po celom Srbsku, že sa ich zľakol aj prezident Vučič, ktorý má inak krajinu pod absolútnou kontrolou,“ vysvetľuje Ondruš s tým, že k tejto téme sa v blízkej budúcnosti ešte vráti.

O čom teda ten „environmentálne udržateľný rast je?

„V skutočnosti si „environmentálne udržateľný rast“ vymysleli pravičiari (liberáli a takí, ktorým dnes hovoríme „progresívci“, lebo si založili PS), aby sa obhájili neustálu honbu za ziskami korporácií. Čo je environmentálne udržateľné na rastúcej produkcii elektromobilov, kvôli ktorým potrebujeme zlikvidovať obydlia Srbov a ich prírodu? Odpoveďou nie je „udržateľný rast“, lebo ten prináša len rast súkromných ziskov korporácií. Odpoveďou je férové zdanenie boháčov, férové zdanenie korporátnych ziskov, férové zdanenie peňazí presúvaných po celom svete a do všelijakých daňových rajov. Odpoveďou sú ekologické a sociálne clá pre dovozcov do EÚ a najmä udržanie produkcie v krajinách EÚ, nie jej presun do iných častí sveta a dovoz výrobkov cez pol sveta. A férové odmeňovanie pracujúcich,“ uzatvára Ondruš.

Denis už je na Slovensku Priviezol ho vládny špeciál
Študent Denis bol po vážnom úraze hlavy hospitalizovaný v čínskej nemocnici. 29. júla ho vládny špeciál priviezol do Bratislavy a podľa informácií portálu TV noviny viedla ďalšia jeho cesta do Trnavy. V bezvedomí bol takmer 40 dní po tom, ako sa... Čítať ďalej
29 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik