Zoroslav Kollár pozdravuje Matúša Valla! (VIDEO)
28 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Podnikateľ Zoroslav Kollár už stihol všeličo poprezrádzať na Borisa Kollára, Jaroslava Naďa, Jána Budaja či Jaroslava Spišiaka a na rad prišiel aj bratislavský primátor Matúš Vallo.  Kollár konštatuje, že Bratislava mala za posledné desaťročia smolu na škandalózne rozhodnutia primátorov, ktoré sa skrývali za verejný záujem, no také zlé, ako je to za Valla to podľa neho, ako obyvateľa Bratislavy asi ešte nebolo. Zvlášť, čo sa týka absurdných rozhodnutí, ktorými Vallo proti sebe popudil množstvo obyvateľov nie len hlavného mesta.

Zoroslav Kollár tentokrát hovorí najskôr o bratislavských primátoroch všeobecne, kým sa dostáva k absurdnostiam Matúša Valla. Pripomína, že Vallo jeskvelou ukážkou toho, ako by fungovali progresívci aj vo veľkej politike. Kollár upozorňuje, že dianie v metropole má významný dosah aj na dianie v celej krajine a príkladom sú aj športoviská, ktoré práve v Bratislave potichúčky miznú. Presne to teraz hrozí jedinej atletickej športovej hale Elán, ktorú malo šancu odkúpiť práve mesto. Neurobilo tak, takže celoslovenské atletické súťaže sa možno budú konať vo Viedni. Kollár vidí aj niekoľko dôvodov, prečo mesto neodkúpilo a teda nezachráni halu, pričom najpravdepodobnejší sa mu zdá ten, že halu odkúpila firma blízka J&T a zo športoviska pre široké masy sa stane "športový klub" pre papalášov.

Škandály bratislavských primátorov

Prvýkrát sa Kollár s menom Matúša Valla stretol v Taliansku v r. 2018, kde mu akýsi človek s taliansko-slovenskými koreňmi prezradil, že primátorom Bratislavy bude akýsi Matúš Vallo. Kollár síce evidoval skupinu Para, no mená jej členov nepoznal. Stalo sa, a Vallo si svoj primátorský post v Bratislave obhájil.

Kollár pripomína, že okrem Milana Ftáčnika boli v porevolučnej histórii Bratislavy všetci primátori Bratislavy z pravicovej časti politického spektra. „Najmä za primátorov Petra Kresánka a Andreja Ďurkovského sa v Bratislave diali zaujímavé veci. O tých škandáloch by sa dalo hovoriť dlho. Keďže v roku 2018 zvíťazil Matúš Vallo, bratislavská kaviareň a politické strany, ako Progresívne Slovensko a Spolu boli od šťastia vo vytržení,“ konštatuje Kollár a dodáva, že po niekoľkých rokoch občania, ale aj mnohí aktivisti prejavujú nespokojnosť s Vallovou prácou.

Gyimesi TVRDO spochybnil dlhodobé tvrdenie opozície
Dva a pol roka nás o tom presviedčajú politici dnes už opozičného spektra. Ako bezvýznamní Demokrati, tak SaS, či progresívci s prezidentkou na čele dookola Slovákom tvrdia, že Ukrajinci bojujú aj za nás. Mnohí Slováci ich tvrdeniu aj uverili,... Čítať ďalej
27 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Absurdné sa zdajú aj jemu

Kollár síce konštatuje, že možno platí, koho ste si zvolili, toho majte, no aj jemu, ako Bratislavčanovi sa niektoré Vallove rozhodnutia, skryté za bezpečnú bariéru kolektívneho rozhodovania, zdajú absurdné. „Vysoké IQ“ chce množstvo nápadov, aké mal Vallo, za všetky Kollár uvádza len dva – oddychové zóny v centre rušnej križovatky v blízkosti škôl, ktoré boli po roku zrušené a nezmyselný cyklopruh na jednej z najvyťaženejších ciest v meste, ktorý využíva len pár ľudí možno polovicu roka. „Toto sú témy, ktoré by mali zaujímať a trápiť najmä Bratislavčanov, ale mňa zaujal Matúš Vallo z iného dôvodu. Alebo z viacerých dôvodov, ktoré by mohli zaujímať všetkých občanov Slovenska,“dostáva sa Kollár k tomu o čom chce hovoriť, ako o skutočnom probléme.

Boh chráň, aby vládli

„Hlavné mesto každej krajiny je vstupnou bránou a výkladnou skriňou pre zahraničných návštevníkov. Takže je dôležité, ako to mesto vyzerá a ako sa v ňom žije. Hlavné mesto nie je dôležité iba pre jeho obyvateľov, ale pre celú krajinu,“ konštatuje Kollár s tým, že niektoré udalosti hlavného mesta sa dotýkajú celého Slovenska. A to aj preto, lebo je to podľa neho jasný dôkaz toho, čo progresívci dokážu v praxi. Podotýka, že hoci sme ich vo vrcholovej politike ešte nezažili, Vallo je v rámci tej komunálnej dokonalou vzorkou nominácie z PS.

Kvalitné športoviská

Kollár pripomína časy, kedy československá atletika slávila úspech za úspechom, no aktuálne máme v Paríži najmenšiu výpravu, ktorej výsledky sa ešte len ukážu. „Na to, aby sa rozvíjal masový a vrcholový šport v krajine, treba niekoľko vecí. Okrem záujmu občanov a najmä detí o športovanie, treba najmä kvalitné športoviská a kvalitných trénerov,“hovorí Kollár, ktorý hneď vysvetľuje, že primárne je síce za rozvoj športovísk zodpovedná vláda, ale významný vplyv na túto oblasť má aj samospráva. Navyše športová infraštruktúra v hlavnom meste má mnohokrát celoštátny význam.

„Mesto môže podporovať športovú infraštruktúru významnými investíciami, ale aj významne aj cez schvaľovanie územného plánu a tiež prostredníctvom komunálnych daní,“ vysvetľuje Kollár s tým, že v Bratislave za ostatné desaťročia zaniklo množstvo futbalových klubov a na ihriskách vyrástli nákupné centrá. Storočné kluby, ktoré nezlikvidoval socializmus, zlikvidovala demokracia. Pripomína, že vďaka mestu zmizlo celé PKO a s ním celá špecializovaná volejbalová hala, no o tom inokedy a tak bolo zlikvidovaných množstvo ďalších športovísk.

„Magistrát sa síce môže vyhovárať, že to boli objekty, ktoré neboli vo vlastníctve mesta, ale bez zmeny územného plánu, ktoré schvaľuje mestské zastupiteľstvo, by na mieste zaniknutých športovísk nikdy nemohlo vrásť nič iné,“ pripomína Kollár.

Tužinský v Paríži zlyhal a ide domov. Rozhovorom doslova šokoval verejnosť
Slovenský reprezentant v športovej streľbe Juraj Tužinský nepostúpil do finále vzduchovej pištole na olympijských hrách vo Francúzsku. V sobotňajšej (27. 7.) kvalifikácii v Chateauroux obsadil 25. miesto s nástrelom 571 bodov. Na postup mu chýbalo... Čítať ďalej
27 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Jediná atletická športová hala na Slovensku zmenila majiteľa

Kollár pripomína, že v hale Elán, jedinej atletickej hale na Slovensku, vyrástlo množstvo aj vrcholových športovcov. Majiteľ haly, Ladislav Ásványi sa však rozhodol halu predať mestu za jedno euro – rozhodol sa, že po dlhých rokoch už sa jej venovať nebude. Chcel iba cenu za pozemky, ktoré bol nútený vykúpiť pred rokmi a hoci sa ceny odvtedy niekoľkokrát zvýšili, on nechcel viac, ako sám zaplatil.

„Ak sú moje informácie správne, mesto mohlo dostať halu aj s pozemkami zhruba za dva milióny eur, čo bola iba cena pozemku,“  vysvetľuje Kollár a pridáva dokrútku priamo s pánom Ásványim.

Podľa Kollára by bolo logické, keby mesto takúto ponuku prijalo, pretože ak by zanikla, naši športovci z celého Slovenska by nemali kde trénovať a aj majstrovstvá Slovenska by museli byť vo Viedni.

„Ale magistrát ani na opakovanú ponuku o žiadosť na odkúpenie nereagoval,“ konštatuje Kollár.

Niekoľko možností

„Magistrát nemá peniaze. Hospodárenie Matúša Valla na komunálnej úrovni je žalostné. Veď iba komunálne dane v Bratislave zdvihol v priemere o 35 percent,“ uvažuje Kollár nad prvým dôvodom s tým, že Vallo mesto systematicky zadlžuje ďalšími úvermi, čo sú fakty potvrdené NKÚ a Vallo je podľa Kollára Igor Matovič komunálnej politiky.

„Nezáujem o šport. Tak to asi nie, veď pre cyklistov je pán Vallo ochotný rozhádať sa s celou Bratislavou, takže pozitívny vzťah k športu asi má,“ ponúka Kollár druhý dôvod, no má aj tretí.

„Niekomu to asi vyhovovalo. Ale komu? To, že investičná skupina J&T má s politikmi na každej úrovni dobré vzťahy, je všeobecne známe. A čo sa týka mesta Bratislava, stačí si spomenúť na prípad Parku kultúry a oddychu (PKO, pozn. red.) a v tej súvislosti so zánikom tam vybudovaných športovísk,“ konštatuje Kollár a na katastrálnych mapách ukazuje, že pozemky v okolí haly Elán patria spoločnostiam blízkym skupine J&T. Zatiaľ len naznačil, že ich podstatnú časť získali od mesta. Hoci tam zatiaľ stoja športoviská, Kollár je presvedčený, že čoskoro tam prídu buldozéry, ktoré spravia miesto pre byty.

J&T

Zo športovej haly Elán má byť nové národné padelové centrum. Padel je šport, ktorého propagátorom je finančník Patrik Tkáč. Nie je isté, či je aj konečným užívateľom haly, no úvaha o vlastníckom pozadí je reálna a potvrdil ju aj Ásványi. Prečo by sa J&T nechceli takto zviditeľňovať? Kollár pripomína, že práve táto finančná skupina bola spájaná s likvidáciou bratislavských športovísk a tak zrejme skončia aj športoviská na Pasienkoch. Nuž a Tkáč rád vyzerá ako filantrop. Namiesto masovo využiteľného športoviska tak bude v hale priestor pre majetnejších.

„Matúš Vallo mohol túto halu pre Bratislavu zachrániť. Neurobil to, pretože sú mu všetci ukradnutí a niekto, možno práve Patrik Tkáč, za výdatnej pomoci Matúša Valla a magistrátu spôsobili, že slovenskí atléti nebudú mať kde trénovať,“ konštatuje Kollár s tým, že títo ľudia tak konali preto, lebo skrátka mohli.

Návrat k otváraciemu ceremoniálu. Takto to vidia Slováci (VIDEO)
Ťažko povedať, či sa nájde niekto, kto bol úprimne nadšený z otváracieho ceremoniálu Olympijských hier v Paríži. Svoj nesúhlas vyjadrujú hlavne kresťania – Francúzsko bývalo tradične krajinou so silnou kresťanskou kultúrou (tisíce ľudí po celom... Čítať ďalej
27 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik