Podporujú Európania NATO?
29 | 07 | 2024 I Milan Laca

Podporujú Európania NATO?

Určite ich veľmi znepokojuje budúcnosť Atlantickej aliancie. Ozývajú sa hlasy, že návrat Donalda Trumpa do Bieleho domu budúci rok v januári by bol predzvesťou kataklizmy.

Obavy

„Úzkosť je obrovská“, podľa typického vyhlásenia európskych elít, ktoré sprostredkoval McKay Coppins z The Atlantic . Obávajú sa, že Spojené štáty, dominantný člen aliancie, by mohli priškrtiť svoju podporu európskej bezpečnosti, ustúpiť do izolacionizmu, uzákoniť mäkkú politiku voči Rusku, presunúť vojenské zdroje a politickú energiu do Indo-Pacifiku, aby sa postavili dominantnej Číne. Trump by takmer určite pokračoval v kritizovaní spojencov za parazitovanie na obrane, poskytovanej Američanmi. 

Čo chystajú na Balkáne?
USA posielajú na Balkán poradcu z Majdanu. Novým americkým emisárom v regióne sa stal Alexander „Saša“ Kasanof. Kto je to? Alexander „Saša“ Kasanof, ktorého kariérnym vrcholom bola práca politického poradcu na americkom veľvyslanectve v Kyjeve... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Milan Laca

Európa je najväčším porazeným z tohtoročných jesenných volieb v USA
Namiesto toho, aby sme sa sústredili na to, čo hovorí Trump, alebo čo hovoria Európania o tom, čo by mohol urobiť, prečo sa nepozrieme na to, čo robí Európa – a v tomto prípade aj Kanada, ďalší zaostávajúci – v obrannej sfére. Komuniké a verejné vyhlásenia z nedávneho summitu vo Washingtone pri príležitosti 75. výročia kladú dôraz na pozitíva. Citujte oficiálne vyhlásenie spojeneckých hlavných miest: „Vítame, že viac ako dve tretiny spojencov si splnili svoj záväzok vo výške aspoň 2 % HDP ročne na obranu a chválime tých spojencov, ktorí ho prekročili. Otočte to optimistické vyhlásenie. Znamená to, že podstatná menšina spojencov stále nevynakladá 2 alebo viac percent HDP na svoje ozbrojené sily desaťročie po tom, čo sa spojeneckí vodcovia rozhodli, že všetci členovia splnia tento štandard v priebehu desaťročia.
Zlyhanie

Ani hrubá suma, vynaložená na obranu nie je spoľahlivým meradlom. Niektorí vyžmýkajú zo skromných výdavkov veľa hodnoty. Iní sú menej efektívni pri premene latentnej na skutočnú vojenskú silu. Rozpočty nejdú ns vojnu; armády, námorníctvo a vzdušné sily. Odhad, koľko vojenskej sily potrebujú európski spojenci nasadiť, aby mali primeranú šancu na úspech proti svojmu hlavnému protivníkovi, Rusku, odhalí, koľko ich bude stáť spoločná obrana. Ruská armáda predstavuje skutočnú mierku primeranosti zbraní NATO.

Nechcú dať?

Málokto by tvrdil, že Európa je pripravená niesť primárnu zodpovednosť za svoju obranu. Európski magnáti sa teda oprávnene obávajú rozsahu amerického transatlantického záväzku a záťaže, ktorú by čerpanie uvalilo na európsky kontingent aliancie. Rozhodujúcim faktorom nie je ani Trumpovo víťazstvo, či porážka.  

Zbrojenie?

Európske znovuvyzbrojovanie sa napriek znepokojujúcim skutočnostiam skomplikovalo. Podobne ako Američania, aj Európania si klamali, že pád Sovietskeho zväzu v roku 1991 znamenal koniec strategickej konkurencie a vojen. História sa skončila. Vykoreniť takéto hlboko zakorenené postoje si vyžaduje čas a úsilie, aj keď sa strategická realita v spoločnosti mení. Problém však môže byť ešte hlbší ako v Európe. Pred viac ako dvadsiatimi rokmi učenec z Brookings Institution Robert Kagan predpokladal, že kvôli tomu, ako sa v Európe rozvinula studená vojna, Američania boli v skutočnosti z Marsu, zatiaľ čo Európania pochádzali z Venuše. Inými slovami, Američania vykonávali väčšinu vojnových funkcií potrebných na odvrátenie komunizmu. Veľkorysosť USA umožnila Európanom chronicky málo míňať na obranu.

Európsky sen

Spojenci obývali radikálne odlišné svety, postavené na radikálne odlišných predpokladoch. Podľa Kagana, Európania začali veriť, že bezpečnosť je niečo, čo iní poskytujú, akoby právom. Môžete žiť na Venuši, budovať bohaté systémy sociálneho zabezpečenia a hýčkať pacifistické fantázie, pokiaľ bude Mars stáť na stráži. 

Maďarský minister Szijjártó vyniesol o Ukrajine! V súkromí hovoria niečo iné!
Frustrovaní z Orbána, frustrovaní z Trumpa, frustrovaní zo strachu, že všetci uvidia, akú neúspešnú stratégiu Európa pred dvoma a pol rokmi zvolila, zhrnul maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó náladu medzi predstaviteľmi... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik