NEUHNEM! Zdôrazňuje minister Erik Tomáš!
28 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

NEUHNEM! PRÁCA NAMIESTO DÁVOK VERZUS HOAXY “ODBORNÍKOV”, zdôrazňuje na sociálnej sieti minister práce sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (HLAS - SD).

 

Erik Tomáš, minister práce, prišiel s prevratným návrhom, ktorý má radikálne zmeniť život slovenských nezamestnaných. 165-tisíc ľudí môže prísť o dávky! ŠOKUJÚCA ZMENA PRE NEZAMESTNANÝCH: Odmietneš prácu? Prídeš o dávku!

Minister práce Erik Tomáš prišiel s prevratným návrhom, ktorý má poriadne zatriasť sociálnym systémom na Slovensku. Na tlačovej konferencii predstavil nový legislatívny zámer, ktorý má jasný cieľ - dostať ľudí do práce a skoncovať so zneužívaním dávok.

"Každý, kto môže pracovať, má pracovať. Každý, kto má zdravé ruky a nohy, nemá sedieť doma," vyhlásil rázne minister Tomáš. A čísla, ktoré predostrel, hovoria za všetko. Na Slovensku je stále neuveriteľných 165-tisíc nezamestnaných, pritom tu pracuje už 107-tisíc cudzincov a voľných je viac ako 80-tisíc pracovných miest!

Koniec flákačom na dávkach! Kto ODMIETNE prácu, NEDOSTANE ANI CENT
Erik Tomáš, minister práce, prišiel s prevratným návrhom, ktorý má radikálne zmeniť život slovenských nezamestnaných. 165-tisíc ľudí môže prísť o dávky! ŠOKUJÚCA ZMENA PRE NEZAMESTNANÝCH: Odmietneš prácu? Prídeš o dávku! Minister práce Erik Tomáš... Čítať ďalej
02 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Erik Tomáš aktuálne reaguje na diskusiu, ktorú návrhom vyvolal. Reakciu, ktorú zverejnil na sociálnej sieti prinášame v plnom znení.

Začiatkom leta som predstavil legislatívny zámer, ktorého cieľom je dostať čo najviac nezamestnaných ľudí na pracovný trh. Okrem vytvorenia širokej škály pracovných ponúk, či motivačných nástrojov, je jeho súčasťou aj obmedzenie sociálnych dávok tým, ktorí môžu pracovať, ale nechcú. Tak ako som očakával, vyvolal veľkú diskusiu. Jej súčasťou sa však stali aj mnohé nezmysly, dezinterpretácie, či doslova hoaxy vyslovené ľuďmi, ktorí si hovoria odborníci. Poďme sa teda v kontexte niektorých vyhlásení pozrieť na tento zámer opäť racionálne:

JE RASISTICKÝ? Nie je. Jasne som uviedol, že sa bude týkať všetkých nezamestnaných, ktorí môžu pracovať, vrátane Rómov. Žiadny politik za posledné mesiace nepodal toľko ruku Rómom ako ja počas kontrol fungovania našich pracovných programov v praxi. A celá nová legislatíva bude konzultovaná so splnomocnencom vlády pre rómske komunity.

JE ANTISOCIÁLNY? Nie je. Čo môže byť sociálnejšie ako urobiť maximum preto, aby si človek, ktorý môže pracovať, našiel riadne zamestnanie. Práve dôstojná práca je najlepším nástrojom boja proti chudobe.

JE PROTIÚSTAVNÝ? Nie je. Už v súčasnosti platí, že ak človek neodpracuje mesačne 32 hodín tzv. malých obecných služieb, tak sa mu kráti, alebo odoberie dávka v hmotnej núdzi. Toto opatrenie už v minulosti posudzoval ústavný súd a konštatoval, že je v súlade s ústavou. Na rovnakom princípe je postavený aj náš zámer.

DOTKNE SA OHROZENÝCH SKUPÍN? Nedotkne. Zákon už dnes presne stanovuje prekážky, pre ktoré človek reálne nemôže pracovať a preto mu prináleží dávka v hmotnej núdzi. Či už ide o zdravotné problémy, alebo rodinné dôvody, ako napr. starostlivosť o deti a pod.

ZOBERIE ĽUĎOM SUBJEKTÍVNE PRÁVO NEPRACOVAŤ? Nezoberie. Ľudí nemôžete donútiť pacovať a majú právo odmietnuť prácu aj z dôvodu, že sa im nechce. Ale prečo by mal potom štát z daní pracujúcich občanov vyplácať takýmto ľuďom sociálne dávky?

CHCE ŠETRIŤ NA ÚKOR CHUDOBNÝCH? Nechce. Počet poberateľov dávok v hmotnej núdzi je menej ako 63 tisíc. Dokonca sme sa priblížili k historickým minimám. A ako už tu bolo napísané, mnohí z týchto ľudí z objektívnych príčin nemôžu pracovať a majú na dávku nárok. Pri nízkom počte poberateľov dávky v hmotnej núdzi, ktorí pracovať môžu i samotnej výške dávky, štát z makroekonomického hľadiska významne neušetrí a ani to nie je cieľom zámeru.

NERIEŠI PRÁCU NAČIERNO? Absolútne nelogický argument. Samotnú nelegálnu prácu síce nerieši, ale zoberie dávku tým, ktorí takto pracujú. Alebo je správne, aby štát z daní riadne zamestnaných občanov prispieval dávkami tým, ktorí pracujú načierno?

NEVYTVÁRA DOSTATOK PRACOVNÝCH PONÚK? Na Slovensku je už takmer 100 tisíc voľných pracovných miest. Zamestnávatelia poukazujú na nedostatok pracovnej sily. Pracuje u nás už vyše 100 tisíc cudzincov. Áno, voľné pozície nie sú rovnomerne rozložené po Slovensku, čo sa dá riešiť preplácaním nákladov na cestu, či ubytovanie, ale hlavne sme sa zaviazali, že v spolupráci s ďalšími ministerstvami chceme vytvárať nové pracovné miesta v regiónoch. Je to jednoduché - ak úrad práce neponúkne nezamestnanému vhodnú prácu, dávka mu zostane.

JE NEREALIZOVATEĽNÝ? Je realizovateľný. Je potrebné vyriešiť mnoho dôležitých vecí ako napríklad čo s ľuďmi, ktorých ťažia exekúcie, či ako zabrániť rôznym špekuláciám a pod. Ale odborné sekcie ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny na tom pracujú.

Všetky spomínané argumenty už odzneli na mojej úvodnej tlačovej besede k tejto téme. Napriek tomu sa okolo nej spustila často nekompetentná diskusia. Chcem všetkým podporovateľom i kritikom tohto zámeru odkázať, že pokiaľ budem cítiť oporu v koalícii, ja neuhnem! Veľa už naznačilo aj súhlasné stanovisko premiéra Roberta Fica. No a je na opozícii, resp. minimálne jej časti, či sa do prípravy zapojí vecne, alebo dokáže zaprieť aj samú seba. Je tu veľká šanca pomôcť nezamestnaným ľuďom konečne sa vymotať z bludného kruhu a dosiahnuť to, aby boli spokojní oni i štát.

Na obrázku môže byť 13 ľudí

Foto: Facebook: Erik Tomáš

Koniec flákačom na dávkach! Kto ODMIETNE prácu, NEDOSTANE ANI CENT
Erik Tomáš, minister práce, prišiel s prevratným návrhom, ktorý má radikálne zmeniť život slovenských nezamestnaných. 165-tisíc ľudí môže prísť o dávky! ŠOKUJÚCA ZMENA PRE NEZAMESTNANÝCH: Odmietneš prácu? Prídeš o dávku! Minister práce Erik Tomáš... Čítať ďalej
02 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik