"Nemali by už byť mŕtvi?" Elon Musk a nepríjemná otázka...
28 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

Od začiatku pandémie uplynuli tri roky. "Nemali by už byť všetci neočkovaní mŕtvi?" Ironicky sa pýta Elon Musk, majiteľ spoločností X a Tesla. A vyzýva nás zamyslieť sa nad tým, ako veľmi boli predchádzajúce strašidelné vyhlásenia – politické aj profesionálne – založené na pravde. Kto sa bál a prečo, že bez niekoľkých očkovaní proti covid-19 bude ľuďom hroziť smrť?

Podľa dostupných štatistík sa od začiatku pandémie covid-19 v marci 2020 nakazili stovky miliónov ľudí a zomrelo asi sedem miliónov ľudí "s covidom". To, či počet úmrtí priamo súvisí s nákazou covid-19, je však stále predmetom veľkej kontroverzie aj medzi odbornou verejnosťou. Pomerne veľa lekárov s odstupom času dosvedčuje, že naopak, zdravotné komplikácie u ľudí sa vyskytujú po očkovaní tzv. vakcínou proti COVID-19, informujú Parlamentní listy.

Miliardár Elon Musk už dlho verejne bagatelizuje vakcíny proti COVID-19 a je jedným zo skeptikov, ktorí spochybňujú ich účinnosť a bezpečnosť. Musk tiež vyjadril svoju kritiku prísnych mandátov na očkovanie proti COVID-19, najmä ak nútia zamestnancov vybrať si medzi očkovaním a stratou zamestnania.

Teraz sa k téme vracia na sociálnej sieti X, od vypuknutia pandémie koronavírusu uplynuli viac ako tri roky. Musk sa vo svojom príspevku zameriava na to, ako sa dnes darí ľuďom, ktorí si do tela nenechali vstreknúť takzvanú vakcínu proti covidu - aj keď mnohé vlády, politici a pomerne veľa "odborníkov" vyjadrili obavy, že "odporcovia" údajne vážne ohrozujú ich životy.

"Sú to tri roky. nemali by už byť všetci neočkovaní mŕtvi?" Elon Musk vtipkoval v sieti X o tých, ktorí presadili vakcínu ako jediný spôsob, ako sa vyhnúť smrti v čase covidu.

Jeho menej ako deň starý príspevok si doteraz pozrelo viac ako 23 miliónov ľudí

Mnohí, ktorí sa vyhýbali očkovaniu, sa v diskusii zhodujú, že sú silní, že odolali veľkému tlaku. A mnohí píšu, že sa dali zaočkovať a dnes svoje rozhodnutie ľutujú. Tlak na to, aby sa každému vpichla takzvaná vakcína, ich podľa ich slov "prebudil".

Minulý rok, koncom septembra, spôsobil Elon Musk veľký rozruch, keď na platforme X zdieľal video, ktoré vyvolalo veľké pochybnosti o očkovaní.

Príspevok bol preložený do všetkých možných jazykov vrátane češtiny.

Video obsahuje zostrih rôznych novinových titulkov, ktoré majú ľudí prinútiť zamyslieť sa nad tým, aké "vakcíny" proti covid-19 skutočne boli a sú. To vyvoláva silnú kontroverziu – najmä pokiaľ ide o vedľajšie účinky a následky aplikácie vakcíny.

V nasledujúcom vlákne Musk napísal, že je znepokojený "poburujúcou požiadavkou, aby ľudia museli mať vakcínu a niekoľko posilňovacích dávok, aby mohli vôbec niečo robiť".

Sám priznal, že dostal tretiu dávku vakcíny proti COVID-19, ktorá ho nakoniec takmer dostala do nemocnice.

"Koľko ďalších ľudí má príznaky, ktoré sú v skutočnosti spôsobené vakcínou alebo liečbou, nie samotným covidom?" Napísal Musk a dodal, že v tomto prípade by "liečba" mohla byť potenciálne horšia ako choroba.

Znepokojovala ma skôr poburujúca požiadavka, aby ľudia *museli* dostať vakcínu a viacnásobné posilňovacie dávky, aby vôbec niečo robiť. To bolo zmätené.
Kým Najvyšší súd nezruší Bidenov výkonný príkaz, SpaceX a mnoho ďalších spoločností by boli nútené prepustiť každého, kto...

— Elon Musk (@elonmusk) 26. septembra 2023

Krátke video, ktoré Musk zdieľal, sa objavilo na internete už v novembri 2022. Ako majiteľ siete X (predtým Twitter) však video urobil virálnym, dnes má viac ako 81 miliónov zhliadnutí.

"Ale z rovnakého dôvodu som proti núteniu ľudí dať sa zaočkovať," povedal Musk. "Viete, nemyslím si, že by sme to mali robiť v Amerike. Myslím si, že by sme mali povzbudzovať ľudí, aby sa dali zaočkovať, snažiť sa ich presvedčiť, aby sa dali zaočkovať, ale nenútiť ich, aby sa dali zaočkovať alebo boli napríklad prepustení."

Covid, vakcíny, Česko...

Strašenie ľudí, že zomrú bez očkovania proti covidu, často prichádzalo aj z radov českých politikov.

V čase vypuknutia covidovej epidémie bola pri moci vláda Andreja Babiša (ANO).

Počas pandémie, ktorá vypukla v marci 2020, sa štyria ministri striedali na poste predsedu ministerstva zdravotníctva v Babišovej vláde. Adam Vojtěch z hnutia ANO bol vo funkcii od decembra 2017 do septembra 2020, kedy podal demisiu; Na čele ministerstva tak zostal tri roky. Nahradil ho epidemiológ Roman Prymula; Ministerskú funkciu zastával len 38 dní. Potom ho na stoličke vystriedal doktor Jan Blatný, ktorý bol ministrom päť mesiacov. Profesor Petr Arenberger bol vymenovaný za štvrtého ministra zdravotníctva; Ministerstvo zdravotníctva viedol asi mesiac a pol. Nakoniec sa Adam Vojtěch vrátil na ministerstvo zdravotníctva.

Kritika neočkovaných bola v tom čase doslova na dennom poriadku

"Musíme ľuďom povedať pravdu, že ak sa nedajú zaočkovať, zomrú," varovala v novembri 2021 v relácii Partie Alena Schillerová, pravá ruka Babišovej vlády, vtedajšia ministerka financií. Vyslovila sa v prospech prísnych obmedzení voči neočkovaným, ktorí podľa nej "ohrozujú zodpovedných ľudí".

V októbri 2021 minister Adam Vojtěch obvinil z rastúcej epidémie tých, ktorí sa odmietli dať zaočkovať experimentálnou vakcínou proti covidu. "Epidémia covid-19 v Českej republike sa stala epidémiou neočkovaných," kritizoval odporcov vakcín, ktoré označil za "bezpečné". "Ak by sme mali dostatočnú zaočkovanosť, mohli by sme opatrenia zrušiť a vrátiť sa do normálneho života," vyhlásil Adam Vojtěch a dodal, že "zomierajú predovšetkým ľudia, ktorí nie sú očkovaní".

Bol to on, kto sa zasadzoval za povinné očkovanie proti koronavírusu pre vybrané skupiny a plánoval vydať vyhlášku o povinnom očkovaní. Hovoril o tom, že je potrebné, aby sa vakcína proti covidu stala bežnou vakcínou, aby ľudia mohli v tom čase dostať všetky tri dávky takzvanej vakcíny.

Jeho nástupca Roman Prymula čelil kritike v marci 2021, keď obhajoval účinky vakcíny AstraZeneca, ktorú Česká republika použila, hoci jej aplikáciu v tom čase preventívne pozastavilo 16 európskych krajín kvôli možným vedľajším účinkom. "Riziko ukončenia používania vakcíny je veľké. Čelíme vysokému počtu úmrtí," povedal Prymula v Českej televízii s tým, že pozastavenie v Českej republike rozhodne neodporúča, že riziko vedľajších účinkov je veľmi nízke a že rýchle očkovanie je veľmi dôležité. "Je to veľmi citlivá otázka a nie každý môže uveriť, že úmrtia nesúvisia s vakcínou. Uvedomme si, že očkujeme staršiu kategóriu populácie a existuje šanca, že niekto môže prirodzene zomrieť v období po očkovaní," dodal vtedy Prymula.

Samostatnou – ale veľmi dôležitou – kapitolou je, ako v tom čase v Českej republike pôsobili a vyjadrovali sa rôzni, dokonca samozvaní odborníci a "odborníci", novinári, umelci, lekári a ich profesijné organizácie... Každý z nich mal (a má!) svoje meno...

Pavol Slota: Leyenová sa správa ako prezidentka galaxie
Keď zaznie priezvisko Slota, väčšina ľudí vyšších vekových kategórií (45+) si vybaví politika, spolupútnika Vladimíra Mečiara. Tí mladší národne zameraní už poznajú skôr pokračovateľa rodu v politike – Pavla Slotu, predsedu strany Domov – národná... Čítať ďalej
28 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik