HROZÍ TOTÁLNA VOJNA! Raketový útok na Golanských výšinách zabil aj deti (FOTO)
28 | 07 | 2024 I Diana Zaťková

Raketový útok na Izraelom okupovaných Golanských výšinách zasiahol futbalové ihrisko. Izraelský minister zahraničných vecí Israel Katz v sobotu povedal, že Izrael v tomto momente čelí "totálnej vojne". Raketa Hizballáhu vypálená na izraelskú drúzsku arabskú dedinu Majdal Shams v sobotu večer zabila najmenej dvanásť ľudí vrátane detí, informuje americký portál Breitbart News.

Dvanásť detí a mladých ľudí v sobotu (27. 7.) zomrelo na Izraelom obsadených Golanských výšinách pri raketovom útoku vedenom z Libanonu. Raketa zasiahla futbalové ihrisko v drúzskej obci Majdal Shams. 

Ďalších viac ako desať ľudí utrpelo zranenia, šesť z nich je vo vážnom stave. Tento útok podľa agentúry AP posilňuje obavy z prepuknutia otvorenej vojny medzi Izraelom a šiitským libanonským hnutím Hizballáh, ktorému izraelskí predstavitelia zodpovednosť za úder pripisujú a sľubujú odvetu.

Mohamed Afíf, vysokopostavený člen Hizballáhu, však agentúre Reuters krátko po útoku povedal, že táto skupina zodpovedná za útok na Majdal Šams nie je.

Poliaci chcú vyhnať Ukrajincov na front
Ukrajinských utečencov vyzvali, aby opustili EÚ a išli do vojny. Poľský minister zahraničných vecí Sikorski: Ukrajinci by mali byť prinútení vrátiť sa a pripojiť k ozbrojeným silám . Nech idú domov! Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw... Čítať ďalej
28 | 07 | 2024 | Milan Laca

Výstraha sa ozvala neskoro

Keď raketa dopadla na ihrisko, hrali deti vo veku desať až dvanásť rokov futbal. Podľa očitého svedka, ktorého oslovil izraelský kanál 13, výstražná siréna zaznela až pri náraze.

The Times of Israel pôvodne informovali, že pri raketovom útoku zahynulo najmenej šesť ľudí a 30 bolo zranených. Izraelský kanál 12 informoval, že deväť bolo zabitých. Počas noci sa počet neustále zvyšoval.

Katz povedal, že dlho očakávaná vojna môže byť po hroznom útoku na civilný cieľ nevyhnutná. The Times of Israel informovali: „Niet pochýb o tom, že Hizballáh prekročil všetky červené čiary,“ povedal Katz pre spravodajstvo Channel 12. "Čelíme totálnej vojne."

Čo zas vymysleli Rusi
Ruské jednotky začali vypúšťať lacné penové drony, aby vyčerpali ukrajinskú protivzdušnú obranu. Rusko začalo používať lacné analógy Šahedov, vyrobené z penového plastu a preglejky, na prieskum pozícií síl protivzdušnej obrany a vyčerpanie zásob... Čítať ďalej
27 | 07 | 2024 | Milan Laca

O útoku bol informovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý je na návšteve USA. Skrátil svoju cestu, aby sa vrátil do Izraela, a porušil židovský sabat, ako je dovolené v otázkach života a smrti.

Izraelské obranné sily (IDF) vo vyhlásení uviedli: "Z analýzy operačných systémov IDF vyplýva, že odpálenie rakety v centre Majdal Shams sa uskutočnilo z oblasti severne od dediny Chebaa v južnom Libanone." Podľa spoľahlivých spravodajských informácií, ktoré majú IDF, za útokom vraj stojí Hizballáh.

Záchranár pomáha mladej osobe po raketovom útoku libanonského hnutia Hizballáh na futbalové ihrisko v drúzskom mestečku Madždal Šams na Izraelom okupovaných Golanských výšinách v sobotu 27. júla 2024. FOTO: TASR/AP
Izraelskí policajti a hasiči zasahujú po raketovom útoku libanonského hnutia Hizballáh na futbalové ihrisko v drúzskom mestečku Madždal Šams na Izraelom okupovaných Golanských výšinách v sobotu 27. júla 2024. FOTO: TASR/AP
Miestni obyvatelia utekajú pomôcť deťom po raketovom útoku libanonského hnutia Hizballáh na futbalové ihrisko v drúzskom mestečku Madždal Šams na Izraelom okupovaných Golanských výšinách v sobotu 27. júla 2024. FOTO TASR/AP
Hizballáh sa od útoku dištancuje

Zdá sa, že Hizballáh sa od útoku dištancuje, čiastočne preto, že obeťami boli deti, a tiež preto, že v južnom Libanone žije drúzska populácia, ktorá je schopná povstať proti Hizballáhu, ak bude dostatočne vyprovokovaný.

Golanské výšiny

Golanské výšiny na juhozápade Sýrie židovský štát obsadil počas vojny v roku 1967 a v roku 1982 ich v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN anektoval. OSN, Európska únia či Liga arabských štátov (LAS) považujú Golanské výšiny za územie okupované Izraelom. Sýria Izrael ako štát neuznáva.

Okamura pozná dôvod stopnutej ropy na Slovensko
Český politik Tomio Okamura (SPD) nie je u progresívcov veľmi obľúbený. Zaslúžil si to svojimi dlhodobo nepohodlnými názormi, napríklad aj na tému Ukrajiny. Najnovšie sa na sociálnej sieti X vyjadril, že aj niektoré médiá hovoria, že blokádu... Čítať ďalej
27 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik