Dlhy prešovskej nemocnice bude podľa Kaliňáka riešiť rezort obrany
28 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Dlhy Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove bude podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) riešiť jeho rezort. Kým sa nemocnica presťahuje do novovystavanej budovy, chcel by, aby už bola finančne neutrálna.

"Požiadavky budeme posudzovať podľa obchodných podmienok, kde odstránime špekulatívne požiadavky. Tie, ktoré sú seriózne, k tým záväzkom sa hlásime a budeme v nich musieť pokračovať ďalej. Zároveň platí, že už počas výstavby nemocnice, v staršej fungujúcej časti, budeme čistiť všetky procesy, aby pri prechode do novej nemocnice už bola finančne neutrálna," uviedol minister.

Prešovská fakultná nemocnica aktuálne čelí vážnym problémom so zadlženosťou voči dodávateľom, zdravotným poisťovniam i Sociálnej poisťovni. Záväzky po lehote splatnosti k 31. januáru 2024 predstavujú viac ako 80 miliónov eur, z toho exekučné konania sú v objeme viac ako 30,5 milióna eur. Nemocnica je v súčasnosti v správe Ministerstva obrany SR. V budúcnosti sa má transformovať a rozšíriť do novej budovy, s ktorej výstavbou už rezort začína. Fungovať by mohla približne od začiatku roku 2027.

Politológ: ČÍM SÚ OLYMPIJSKÉ HRY BEZ OLYMPIJSKÉHO MIERU?
"Namiesto vyzdvihovania olympijského mieru sa vyzdvihoval olympijský oheň, ktorá nemá nič spoločné s olympijskými ideálmi, pretože sa po prvýkrát zapálil počas Hitlerových olympijských hier v Berlíne v roku 1936 (nacisti boli ohňom a fakľami priam... Čítať ďalej
28 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik