Vedci zistili po ktorom z rodičov je dieťa inteligentné. Je to otec, či mama?
27 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Vedci z univerzity v Ulme v Nemecku uskutočnili rozsiahlu štúdiu, ktorá zistila, od ktorého z rodičov sa inteligencia prenáša na dieťa.

Podľa ich analýzy kľúč k pochopeniu inteligencie spočíva v genetike, konkrétne v chromozóme X.

Pri počatí matka odovzdáva dieťaťu dva takéto chromozómy, zatiaľ čo otec iba jeden. Preto je miera inteligencie u dieťaťa vyššia po mame ako po otcovi.

Tieto vlastnosti zahŕňajú jazykové schopnosti, pamäťové vlastnosti a kognitívne funkcie.

Otcovia nesmúťte

Pretože gén odovzdávaný od otca významne ovplyvňuje formovanie emocionálnej inteligencie dieťaťa, čo má tiež veľký význam.

Vedci totiž tiež vysvetlili, že v modernej spoločnosti je emocionálna inteligencia a schopnosť empatie rovnako dôležitá ako kognitívna inteligencia.

Ľudia s vysokým IQ svoj potenciál využívajú napríklad v povolaniach, kde je potrebné uplatniť nadpriemerný všeobecný rozhľad, porozumenie vedeckých princípov a teórií, numerické a abstraktné schopnosti, vizuálne myslenie, či rýchlosť a presnosť v riešeni ťažkých úloh. Na meranie týchto schopnosti sa najčastejšie používajú IQ testy.

Keď IQ nestačí; alebo koľko inteligencií teda existuje?

Môžte byť veľmi skvelí v učení, plánovaní, alebo vo vypracovávaní zložitých úloh, avšak, výmena deravého kolesa alebo poskladanie skrine vám môže spôsobovať vážne problémy. Preto sa už dlho argumentuje nad tým, či IQ nie je len časť komplexného sytému zloženého z viacerých inteligencií.

Mnoho vedcov tvrdí, že IQ musí byť definovaná a zahrnutá aj medzi praktické aktivity, ktoré robíme v dennodennom živote. Pomenovali ďalšie inteligencie ako sú hudobná, pohybová, priestorová, intrapersonálna (vnútorná) a interpersonálna (medziľudská). A práve intrapersonálna a interpersonálna inteligencia tvorí základ emocionálnej inteligencie (EQ).

Emocionálna inteligencia - EQ

EQ vyjadruje schopnosť monitorovať vlastné pocity a emócie, vedieť ich pomenovať, rozdeliť a použiť tieto informácie na riadenie vlastných pohnútok a ďalších akcií. Navyše, EQ je schopnosť vnímať a pochopiť potreby a emócie iných ako aj monitorovať ich nálady a temperament. To nám môže pomôcť predvídať ich správanie sa v nových situáciach.

Gyimesi TVRDO spochybnil dlhodobé tvrdenie opozície
Dva a pol roka nás o tom presviedčajú politici dnes už opozičného spektra. Ako bezvýznamní Demokrati, tak SaS, či progresívci s prezidentkou na čele dookola Slovákom tvrdia, že Ukrajinci bojujú aj za nás. Mnohí Slováci ich tvrdeniu aj uverili,... Čítať ďalej
27 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik