USA prehnane reagujú na spoločnú vojenskú hliadku Číny a Ruska
27 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Čínska a ruská armáda vo štvrtok vykonali spoločnú strategickú leteckú hliadku nad Beringovým morom. Cieľom operácie bolo otestovať a posilniť koordináciu medzi oboma vzdušnými silami a prehĺbiť strategickú vzájomnú dôveru a praktickú spoluprácu medzi oboma krajinami. Bolo to tiež prvýkrát, čo čínske bombardéry preleteli blízko Aljašky. V ten istý deň vydalo Severoamerické veliteľstvo leteckej obrany (NORAD) vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že americké a kanadské vojenské lietadlá "detekovali, sledovali a zachytili" čínske a ruské lietadlá. Americký senátor tiež označil blízkosť čínskych a ruských lietadiel k Aljaške za "bezprecedentnú provokáciu".

Čínske ministerstvo národnej obrany uviedlo, že spoločná letecká strategická hliadka v príslušnom vzdušnom priestore Beringovho mora bola vedená podľa ročného plánu spolupráce medzi oboma armádami. Operácia nebola zameraná na žiadnu tretiu stranu, bola v súlade s medzinárodnými právnymi predpismi a postupmi a nesúvisela so žiadnou súčasnou medzinárodnou alebo regionálnou situáciou.

Hliadkovanie nikoho neohrozovalo

Spoločné hliadkovanie čínskych a ruských vojenských lietadiel v príslušnom vzdušnom priestore medzinárodného Beringovho mora je plne v súlade s medzinárodným právom a normami. Cvičenia sa uskutočnili v medzinárodnom vzdušnom priestore a sú rovnocenné stanovisku USA, že vojenské lietadlá majú zákonné právo na používanie vzdušného priestoru podľa Dohovoru OSN o morskom práve (UNCLOS).

Predtým čínske letectvo a ruské vzdušné sily zorganizovali sedem spoločných leteckých strategických hliadok, ktoré účinne otestovali a zvýšili úroveň spolupráce a spoločných operačných spôsobilostí oboch armád a dosiahli "normalizáciu" kooperatívnych cvičení v Japonskom mori a Východočínskom mori. Tieto strategické spoločné hliadky sa vždy vykonávali bez narušenia vzdušného priestoru iných krajín. Podobne nedávna spoločná hliadkovanie v príslušnom vzdušnom priestore Beringovho mora nenarušilo vzdušný priestor USA alebo Kanady v súlade s príslušnými medzinárodnými postupmi a nestálo to za rozruch.

Prehnané reakcie USA

Niektorí ľudia považujú čínsko-ruskú strategickú hliadku za "bezprecedentnú provokáciu" proti USA. Toto je zjavne prehnaná reakcia. Najbližšie, kam išli, bolo stále 200 námorných míľ od pobrežia USA. Naproti tomu len v minulom roku sa americké vojenské lietadlá priblížili k vzdušnému priestoru čínskej pevniny a ostrova Hainan približne 100-krát, pričom väčšina týchto priblížení bola menej ako 30 námorných míľ od základnej línie teritoriálneho mora. Ak čínske a ruské lietadlá vykonávajúce zákonné a rozumné hliadkovanie 200 námorných míľ od USA v medzinárodnom vzdušnom priestore stále spôsobuje, že USA a Kanada sa cítia nervózne a posielajú stíhačky, aby ich "zachytili" pod rúškom takzvanej národnej bezpečnosti, aké právo majú potom USA a ich spojenci kritizovať legitímne a profesionálne zachytávanie a vyháňanie Číny, keď sa americké vojenské lietadlá priblížia až na 30 námorných míľ?

Pokiaľ ide o "slobodu preletu", Washington vždy praktizoval dvojitý meter

V posledných rokoch sú provokatívne aktivity amerických vojenských lietadiel v Juhočínskom mori a Taiwanskom prielive čoraz zreteľnejšie. Napríklad v decembri 2022 preletelo protiponorkové hliadkové lietadlo amerického námorníctva P-8A zo severu na juh nad Taiwanským prielivom a priblížilo sa do vzdialenosti 13 námorných míľ od čínskeho teritórial základná línia, čím sa vytvoril nový rekord v najbližšom prieskume amerického vojenského lietadla proti Číne. Zdá sa, že Washington verí, že iba jeho vlastné lode a lietadlá a lode a lietadlá jeho spojencov majú "slobodu plavby a preletov", čo im umožňuje vykonávať blízky prieskum a iné "mierové" vojenské aktivity v "medzinárodných vodách a vzdušnom priestore" v blízkosti čínskych teritoriálnych vôd a vzdušného priestoru. Medzitým sú čínske námorné a letecké lode a lietadlá, ako zmluvná strana UNCLOS, považované za "vojenskú hrozbu" hneď, ako vyplávajú na more. Nie je jasné, odkiaľ USA berú tento absurdný dvojitý meter.

Na zamyslenie

Toto neprimerané napätie zo strany USA je odrazom hegemonického zmýšľania. Nevenuje veľkú pozornosť bezpečnosti iných. Tisíce blízkych prieskumných misií a stovky cielených cvičení každoročne vykonávaných v moriach okolo Číny by sa za žiadnych okolností nemali považovať za normálne, napriek tomu USA pokračujú v zvyšovaní týchto aktivít pod rúškom takzvanej indicko-tichomorskej stratégie a slobody plavby. Ak sú USA skutočne citlivé a znepokojené bezpečnostnými otázkami, mali by sa vážne zamyslieť nad svojimi vlastnými aktivitami v Číne.

Trumpove mierové halászlé
Okolo Donalda Trumpa sa v súvislosti s Ukrajinou objavujú opäť rôzne mierové projekty ako bubliny v močiari. Len včera Boris Johnson, ktorý bol doslova vyhodený z anglickej politiky, prišiel s mierovým plánom pre Ukrajinu, údajne od Trumpa. Dnes... Čítať ďalej
27 | 07 | 2024 | Robert Merva

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik