Trumpove mierové halászlé
27 | 07 | 2024 I Robert Merva

Okolo Donalda Trumpa sa v súvislosti s Ukrajinou objavujú opäť rôzne mierové projekty ako bubliny v močiari. Len včera Boris Johnson, ktorý bol doslova vyhodený z anglickej politiky, prišiel s mierovým plánom pre Ukrajinu, údajne od Trumpa.  Dnes zas Trumpov bývalý spojenec a bývalý minister zahraničných vecí Mike Pompeo, predstavil možný mierový plán urovnania konfliktu na Ukrajine, taktiež údajne „od Trumpa“. Tento plán podľa Pompea, počíta najmä so vstupom Ukrajiny do NATO a Európskej únie, a vyplatením reparácií Ukrajine zo zmrazených ruských aktív. Na oplátku budú Rusku zrušené niektoré sankcie a zastaví sa vojna pozdĺž línie kontaktu.

Čo má tento plán zmeniť však nie je jasné

Najdôležitejšou požiadavkou Ruska je totiž dôrazný apel na to, aby sa Ukrajina nestala členom NATO. To je podľa všetkých ruských vyhlásení, takmer hlavný dôvod vojny. Musíme si ale uvedomiť, že Pompeo a ani Johnson nie sú členmi Trumpovho tímu.

Súdiac podľa toho, že sa tu „mierové plány“ objavujú takto hala-bala, Trump zjavne stále nemá jasný mierový plán. Existujú určité základy pre budúce rokovania, ktoré pripravil Viktor Orbán. Existuje aj jasná túžba prijať aktívne opatrenia na vyriešenie tohto problému a nepokračovať v predlžovaní zákopovej vojny. Žiaden konkrétny plán na mier však neexistuje. Kdejaké verejné publikovanie akýchsi „Trumpových myšlienok o mieri“, jeho bývalými spolupracovníkmi, je len spôsob ako ovplyvňovať politiku možného budúceho prezidenta Spojených štátov amerických (SŠA). Je to totiž spôsob, ako sa chopiť iniciatívy už teraz.

Na Pompeových myšlienkach je obzvlášť vtipný návrh na upustenie od niektorých sankcií voči Rusku. Sankcie nefungujú už viac ako rok a Rusku nespôsobujú výraznejšie škody. Mechanizmus sankcií možno vo všeobecnosti použiť iba raz. V dôsledku ich zavedenia totiž nasleduje preformátovanie závislostí, a to sa v Rusku už stalo.

Sankcie Rusku prinášajú zisky

Britský denník Financial Times aktuálne napísal, že Rusko zaznamenalo „úžasný“ rozmach spotrebiteľských výdavkov. Domáci cestovný ruch prudko vzrástol, prudko sa zvýšila popularita vnútroštátnych letov a domáce ruské letecké spoločnosti „po prvý raz začali byť ziskové“. Navyše spotreba tovarov a služieb vyskočila asi o 25 percent.

Tento rok už v Rusku nezostali žiadne rodiny, ktoré by nemali dostatok jedla (za posledných 30 rokov tam totiž takéto situácie bývali). Okrem toho dochádza v Rusku k nárastu predaja umeleckých diel. Len v prvom polroku 2024 sa v aukčných domoch po celej Ruskej federácii predalo viac kusov umeleckých diel, než v ktoromkoľvek inom roku do roku 2022.

Rusko rastie, lebo nemá konkurenciu

Rozmach domáceho turizmu, domácej spotreby, či domácej leteckej dopravy, sú priamym dôsledkom západných protiruských sankcií. Rast domácej spotreby znamená rast domácej ekonomiky a jej posilňovanie. To isté sa dá povedať aj o ruskej kinematografii, ktorá vykazuje nebývalé zisky. Čiastočne je to aj kvôli nedostatku konkurencie z Hollywoodu, ktorá sa tiež obmedzila kvôli sankciám.

V Rusku sa medzičasom už sformovali celé odvetvia priemyslu a ekonomiky, ktoré by boli ochotné radšej zaplatiť, len aby sankcie zrušené neboli.

Tieto fakty znamenajú v súhrne iba jediné: Prístup k ukrajinskej otázke je nevyhnutné zmeniť. Bez takejto zmeny nie je možné žiadne urovnanie konfliktu. Na Západe to ale zrejme nikto nevie, vrátane Trumpa, ktorý tému Ukrajiny využíva iba ako dobrý politický ťahák, pre svoj volebný program.

Medzitým je však na Ukrajine každý deň vojna, ktorá vyčerpáva krajinu nie len ekonomicky a morálne, ale najmä ľudsky…

Autor: Vasilij Muravitskij/ Preklad: Imrich Kovačič/ Zdroj: https://t.me/muravitskij/395

Gyimesi: Biden demaskoval biedu progresívnych médií
Seniorov si treba vážiť. Vďaka ich celoživotnej práci je svet tam, kde je a „strieborný vek“ je ctený v každej tradičnej kultúre. Podobne si starších ľudí váži aj podpredseda Maďarskej aliancie Győrgy Gyimesi. Starým pánom je aj Joe Biden, ktorý... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik