Návrat k otváraciemu ceremoniálu. Takto to vidia Slováci (VIDEO)
27 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Ťažko povedať, či sa nájde niekto, kto bol úprimne nadšený z otváracieho ceremoniálu Olympijských hier v Paríži. Svoj nesúhlas vyjadrujú hlavne kresťania – Francúzsko bývalo tradične krajinou so silnou kresťanskou kultúrou (tisíce ľudí po celom svete poznajú francúzske Lurdy, parížsky Chrám Matky Božej, či množstvo rôznych pôsobivých katedrál). Voči tomu, čo sa uskutočnilo práve v Paríži 26. júla však nemá veľa spoločného ani s tradíciami, ani so športom.

V minulosti sa totiž tieto ceremoniály sústredili na historický odkaz a tradície hostiteľskej krajiny, čo v Paríži mala asi nahradiť spievajúca Mária Antoinetta. To pobúrilo mnohých, nie len kresťanov. Americký biskup je pobúrený nad tým, čo svetu ponúklo Francúzsko, kedysi nazývané aj „Prvá dcéra Cirkvi“. Iný biskup vyzýva športovcov, aby sa neklaňali modlám.

Reprofoto z videa | Sťatá Mária Antoinetta drží vlastnú hlavu a čosi hovorí

Spievajúca sťatá kráľovná

“Čím je otvárací ceremoniál Paris2024 výnimočný? V segmente nazvanom 'Liberty' ukázali sťatú Máriu Antoinettu, po ktorej nasledoval Gojira, ktorý odpálil nejaký silný heavy metal,” hodnotí to, čo pre návštevníkov OH pripravili organizátori, športový portál Shuvaditya Bose na svojom profile na sociálnej sieti X (bývalý Twitter). To však nie je to najnevkusnejšie.

Pobúrení cirkevní hodnostári

„Bol to veľký výsmech Poslednej večeri. Čudujem sa, že Francúzi vyhlasovali, ako v predstavení „dajú to najlepšie zo seba“ a jediné, na čo sa zmohli, bol „výsmech večeri, na ktorej sa nám Ježiš dal v chlebe a vine,“povedal v krátkej reakcií na ceremonial americký biskup Robert Barron. Ten tiež uvažuje, či by si „Prvá dcéra Cirkvi“ dovolila robiť takýto posmech aj z Islamu a Koránu.

„Odpoveď, myslím, všetci dobre poznáme,“ uzavrel biskup, ktorý tiež pripomenul, že kresťania by sa nemali báť ohradiť sa voči takémuto rúhaniu sa.

Trikrát hanba

„Fanatizmus voči kresťanom a rúhanie sa Ježišovi Kristovi, Božiemu Synovi, ktoré sa prejavilo na olympijských hrách, je novým dnom nášho ľudského spoločenstva. Hanba tým, ktorí tento výsmech vytvorili, hanba olympijskému výboru a francúzskemu národu, že toto dovolili. Poškvrňuje to to, čo by malo byť vznešenou oslavou športu a súťaže,“ cituje portál Christianitas emeritného biskupa Josepha Stricklanda.

„Naliehavo vyzývam športovcov, aby nebežali za blednúcou korunou svetského uznania, ale aby bežali za korunou, ktorá nevybledne, za večným životom v Ježišovi Kristovi, vzkriesenom Božom Synovi,“ uzavrel biskup.

"Nehorázna neúcta". Musk hovoril tvrdo o otváracom ceremoniáli v Paríži
Paródia na transvestitov a LGBT * predstaviteľov "Poslednej večere", ktorá sa hrala na otváracom ceremoniáli olympijských hier 2024 v Paríži, pobúrila amerického podnikateľa Elona Muska. Uviedol to vo svojom mikroblogu na sociálnej sieti X (bývalý... Čítať ďalej
27 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Zhnusení aj Slováci

Otvárací ceremoniál je jednou z tém aj slovenskej tlače. Denník Pravda informuje o trapasoch, ktoré sa na ceremoniáli stali, no ich čitatelia pochopili, že skomolený názov jednej z účastníckych krajín, či naopak zavesená vlajka iného štátu sú najmenším problémom. V diskusii pod článkom na Facebooku svoje znechutenie dala jasne najavo väčšina diskutujúcich.

„Festival úpadku západnej kultúry...”

„Jediné, čo bolo krásne na otváracom ceremoniáli, bola Céline Dion.”

„Celé choré. Hlavne napodobnenie poslednej večere. Pezinok je málo.“

„Čo touto show chceli povedať netuším, som v rozpakoch. No samotní športovci boli úplne kdesi v úzadí. Čo to behanie s olympijským ohňom po strechách a kanáloch malo prezentovať, to mi je záhadou.“

Boli aj nadšenci

„Otvárací ceremoniál bol plný odkazov na francúzsku kultúru, umenie a históriu. Na bežnú Slovač v komentároch, príliš intelektuálny, keďže ich svet je celý život do značnej miery obmedzení len na ich mesto a možno raz za čas dovolenka v Chorvátsku. O svete vonku nevedia vôbec nič. Krista v nedeľu chodia strhať z kríža z prvej lavice, ale v bežné dni sú ako najväčší farizeji. Viď tie komentáre plné lásky. Ale z toho sa v nedeľu vyspovedajú, žiaden problém,“ reaguje jedna z diskutérok, ktorá zrejme neregistruje pobúrenie vysokých cirkevných hodnostárov. Alebo aj oni sú obmedzení len na svoje mesto?

Facebook | Ani v téme parížskej olympiády tvorcovia meme obrázkov nezaháľajú

Množstvo odkazov na francúzsku kultúru?

Niekto videl odkazy na francúzsku kultúru, kresťan však po celý čas sledoval neskutočný gýčový (lady Gaga je všeobecne považovaná za gýčovú, čo však mnohým na nej imponuje), protikresťansky naladený program (čo iné bola katolícka panovníčka Mária Antoinetta?) a rôzne sa obchytkávajúca trojica beloška a dvaja muži rôznej farby pleti možno odkazovala na koloniálnu minulosť. Vlastne áno, svoje telesné túžby uspokojovali vo francúzskej národnej knižnici. A tiež sme sa dozvedeli, že na oprave vyhoreného chrámu Notre Dame pracujú výlučne ženy ... toľko „francúzskosti“ je, zdá sa, priveľa.

Paríž sa snaží, alebo potemkiniáda po francúzsky
Olympijská dedina v Paríži by sa podľa portálu La Nuova Bussola Quotidiana mohla pokojne premenovať na Potemkinovu. Táto podľa nich bývalá oslava športu je dnes už len politicko-biznisový karneval, sa totiž začína lakovanie reality naružovo vo... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik