Gyimesi TVRDO spochybnil dlhodobé tvrdenie opozície
27 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Dva a pol roka nás o tom presviedčajú politici dnes už opozičného spektra. Ako bezvýznamní Demokrati, tak SaS, či progresívci s prezidentkou na čele dookola Slovákom tvrdia, že Ukrajinci bojujú aj za nás. Mnohí Slováci ich tvrdeniu aj uverili, podpredseda Maďarskej aliancie Győrgy Gyimesi si však myslí, že to tak určite nie je. Prečo, to vysvetlil v statuse na sociálnej sieti.

Győrgy Gyimesi pre ľahšie pochopenie prirovnal situáciu v našom regióne k situácii na jednej ulici, kde sa jeden zo susedov snaží byť v spoločenstve akceptovaný, no zároveň robí zle tým, ktorí čo len v najmenšom poukážu na jeho neprístojné správanie. Ukrajina trestá dvoch susedov, ktorí si čo len slovom dovolia kritiku voči jej politike a slovenská opozícia sa toho s veľkou radosťou chytila. Gyimesi však nerozumie ukrajinským postojom a tiež nerozumie tým, ktorí nám chcú tvrdiť, že Ukrajinci bojujú aj za nás.

Dobrí susedia

„Predstavte si, že máte suseda, ktorý silou mocou chce byť súčasťou spoločenstva na vašej ulici. Viete, že kradne, nespráva sa ku svojim deťom slušne, je hulvát a vo všetkých rámcoch vybočuje z pravidiel ulice. Napriek tomu ho všetci podporujú, tak mu aj vy dávate plyn a elektriku. Keď mu horí dom, pomáhate hasiť. Keď má málo, dávate mu zadarmo zo svojho. Keďže zároveň poukazujete na jeho prešľapy, ako poďakovanie sa vám rozhodne zastaviť dodávky vody z vodovodu, ktorý prechádza cez jeho dvor. Len tak. Lebo vás chce potrestať. Pretože si myslí, že na to má. Pretože bohatším susedom na ulici po prijatí sľúbil darovať časť svojho domu a veľký dvor a tí ho kryjú. Čo by ste s takým susedom spravili?,“ prirovnáva situáciu v našom zemepisnom priestore k situácií, ktorá je aj pre bežného občana bližšie pochopiteľná.  

Hrabko: Pellegrini a Fico budú na stretnutí riešiť aj personálne otázky
Prezident Peter Pellegrini a premiér Robert Fico (Smer-SD) budú na svojom prvom oficiálnom stretnutí od atentátu pravdepodobne riešiť aj personálne otázky vrátane definitívneho obsadenia postu predsedu parlamentu a pozície riaditeľa Slovenskej... Čítať ďalej
27 | 07 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Aký cieľ má Ukrajina

„Presne toto sa dnes deje v súvislosti s Ukrajinou. Rozhodla sa prerušiť nám a Maďarom dodávky ropy od Lukoilu cez ropovod Družba. Je nad slnko jasnejšie, že tak mohli spraviť len s krytím ostatných štátov EÚ a Európskej komisie. Cieľom je prinútiť dve krajiny aby bez výhrad poslúchali a aby ani na verbálnej úrovni nenapádali vojnovú mašinériu, po ktorej sa Európa vydala. Všetko za výdatného potlesku slovenskej opozície,“ približuje Gyimesi.

Naprogramovaní škodiť

„A to je druhá dimenzia tohto sporu. Vlastizradné tendencie medzi opozičníkmi sú jasné už od začiatku. Ich úpenlivé žiadosti o zastavenie platieb z EÚ nemali zatiaľ účinok, tak využívajú každú príležitosť aby škodili. Robia tak aj teraz. Najprv problém bagatelizovali, teraz mu nerozumejú, ale chápu postoj Ukrajiny. Sú na jej strane,“ konštatuje Gyimesi, pričom nerozumie, prečo sa od ruských energonosičov musí odrezať (aj) Slovensko, kým najväčší svetoví dovozcovia skvapalneného plynu z Ruska – Španielsko a Belgicko sa ani len neunúvajú vysvetliť, prečo sa neodrezávajú oni.

Spomeňme si, ako Ukrajina bojuje za nás

„O to zarážajúcejší je postoj Ukrajiny, keď vie, že prijatie do štruktúr EÚ závisí od hlasovania všetkých štátov EÚ. Aj od Maďarska ako aj od Slovenska. Bezprecedentné ohrozenie energetickej bezpečnosti našich krajín nesmie ostať bez následkov. Aké odvetné opatrenia spravia, bude závisieť od odvahy jednotlivých vlád. Spomeňte si na tento krok Ukrajiny vždy keď vám budú hovoriť ako Ukrajina bojuje aj za nás,“ radí v závere statusu Gyimesi.

Karel Hirman "Kamarátom" z PS: Nie vždy treba hľadieť na politické tričko
Bývalému ministrovi hospodárstva Karlovi Hirmanovi (Demokrati) sa nepáči postoj politikov Progresívneho Slovenska ku kauze zastavenia tranzitu ropy cez Ukrajinu na Slovensko. Nie celkom rozumie aj ich tvrdohlavému presadzovaniu zelenej agendy. Na... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik