Česko-nemecká hranica je, ako migrantské korzo! Ako je to u nás?
28 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Takto pred rokom Slovensko zažívalo doslova nápor ilegálnych migrantov. Kým s nástupom štvrtej vlády Roberta Fica sa Slovákom od Bratislavy po Čiernu nad Tisou v tomto smere výrazne uľavilo, migrantská kríza rozhodne neskončila. Svoje o tom vedia na hraniciach Česka s Nemeckom. O situácii v pohraničí a v záchytných táboroch informujú Parlamentní listy.

Parlamentní listy zistili, že v jednom z azylových zariadení „na konci sveta“ je v podstate pokoj a vnímajú to tak aj miestni. Tí z blízkosti zariadenia obavy nemajú, keďže aj keď niekto ujde, rýchlo je chytený. Navyše – nik z migrantov v Česku zostať nechce. Namierené majú do Saska a odtiaľ ďalej do veľkých miest, kde majú svoje komunity a to potvrdzujú aj obyvatelia okolo hraníc severnejšie. Stále funguje prevádzačská „mafia“, ktorá sa migrantom postará o „servis“ v podobe nových mobilov, či oblečenia. V okolí Chebu ľudia nachádzajú kôpky odpadu typického pre „zastávku“ migrantov, aké si pamätáme aj z našich hraníc. Zaujímali sme sa preto, ako to vyzerá na zelenej slovensko-maďarskej hranici. Od aktivistky prišla dobrá správa – vládne pokoj.

V okolí azylových zariadení kľud

Cudzinci-utečenci, ktorí sa snažia ilegálne prechádzať Českou republikou, aj tí, ktorí požívajú štatút medzinárodnej ochrany a žiadajú tam o pobyt, sú umiestňovaní do utečeneckých záchytných či azylových „zariadení“. V prvom prípade ide o desiatky, v druhom prípade len o niekoľko stoviek ľudí. Kým v okolí azylových zariadení je kľud, na hraniciach ČR a Nemecka prebiehajú takmer manévre. Parlamentní listy sa preto pýtajú, či to majú mať na svedomí tí niekoľkí zachytení týždenne.

Paríž sa snaží, alebo potemkiniáda po francúzsky
Olympijská dedina v Paríži by sa podľa portálu La Nuova Bussola Quotidiana mohla pokojne premenovať na Potemkinovu. Táto podľa nich bývalá oslava športu je dnes už len politicko-biznisový karneval, sa totiž začína lakovanie reality naružovo vo... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Známy scenár

Jediným záchytným zariadením v západných Čechách je Balková na severe Plzenska. Podľa informácií zo Správy utečeneckých zariadení Ministerstva vnútra je tam aktuálne 45 cudzích štátnych príslušníkov. Tí boli zachytení Políciou ČR pri nelegálnom vstupe do republiky alebo pri jej prechode, a väčšinou nemajú doklady. Cez územie ČR mieria do Nemecka, predovšetkým do Saska, odkiaľ potom pokračujú do veľkých komunít v severnej časti SRN, napríklad do Brém, Hamburgu či Duisburgu a samozrejme aj do ďalších miest.

Reúro foto z google máp | Zariadenie Balková je skutočne "na konci sveta"

Zariadenie „na konci sveta“

„Naša polícia im hneď zabaví mobily, peniaze a, ak majú, aj doklady a šup s nimi napríklad sem, alebo na Morave je tiež také zariadenie,“ hovorí občan Račína. K tamojšiemu zariadeniu Balková vedie úzka asfaltová cesta. Zariadenie tu stojí niekoľko desaťročí a je to doslova koniec sveta, kde nie je ani mobilný signál. Zamestnanci sem dochádzajú na zmeny hneď z troch krajov – okrem Plzenského, aj z Karlovarského a z Ústeckého.

V Česku ostať nechcú

„Ani by ste nevedeli, čo tu je. Občas tu prejde policajné auto alebo dodávka. Že občas niekto utečie, to je tiež pravda, ale veľmi často to nie je. Navyše tí, ktorí zmiznú, chcú za svojimi do Nemecka. Ale väčšinou sa ďaleko nedostanú. To sme sa báli skôr zo začiatku, ale teraz to tu policajtii majú celkom pod kontrolou. No, a keď by niekto utiekol, spoznáte ho samozrejme podľa farby pleti, pretože väčšinou ide o snedých alebo čiernych mužov a ženy,“ hovorí jeden z chalupárov, podľa ktorého určite nehrozí, že by sa v týchto končinách niekto usadil.

VÝZVA: Pomôžme civilnému obyvateľstvu Ruskej federácie, ktoré je terčom útokov
Slovenské Hnutie Obrody pred niekoľkými týždňami rozbehlo verejnú výzvu na pomoc civilnému obyvateľstvu Ruskej federácie, ktoré je terčom ostreľovania a bombardovania zo strany kyjevského režimu. Niekto pomáha s nákupom munície, ktorá zabíja aj... Čítať ďalej
27 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Prečo potom tie manévre?

Podľa Mgr. Petry Hnykovej z oddelenia vzťahov s verejnosťou Správy utečeneckých centier MV SR je v našej republike zachytených celkom 84 cudzincov. „Zvyšní klienti v počte 236 sú s ohľadom na ich štatút žiadateľov o medzinárodnú ochranu ubytovaní v takzvaných azylových zariadeniach.“ Celkové počty sú vraj zhruba stabilné.

Prečo teda bavorská polícia na hraničných priechodoch – a najmä na nemeckej strane Rozvadova – organizuje hotové manévre a má k dispozícii aj veľký röntgen na kontrolu prípadných utečencov v kamiónoch? Údajne je to politikum, aby krajinská vláda "bola z obliga", že nič nerobí.

Na severe je to horšie

Saská krajinská vláda, najmä krajinský premiér Kretschmer upozorňujú na veľký pohyb cudzincov nelegálne prekračujúcich česko-nemeckú hranicu. Polícia ČR hovorí o stabilných počtoch, ibaže Nemci žijúci pri zelenej hranici s Českom hovoria o desiatkach prechádzajúcich ľuďoch

Niekoľko ciest

Po uzavretí poľsko-bieloruskej hranice sa prúd presunul a migranti prechádzajú cez hranicu Ruska s Fínskom.

Zahraničné agentúry upozorňujú, že „južná“ cesta z Turecka cez Balkán a ďalej Chorvátsko, Slovinsko a Srbsko alebo Maďarsko a Slovensko funguje stále. O tom svedčia aj desiatky utečencov, denne zachytených v týchto krajinách, ktorí sa skrývajú v dodávkach alebo v kamiónoch.

Gen. Viktorín: Tento falošný postoj Bruselu ma vôbec neprekvapil
Na uzatvorenie tranzitu ropy cez ropovod Družba Ukrajinou reaguje aj armádny generál vo výslužbe Jozef Viktorín (hnutie Republika). Ten niečo podobné očakával, no na Facebooku upozorňuje na jeden do očí bijúci nesúlad v prístupe Európskej únie.... Čítať ďalej
27 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Prevádzači fungujú

Tu a tam sa nejaký vodič kamiónu na diaľnici stane dobrovoľným prevádzačom – nevedomky, či za peniaze – a po zastavení sa cudzinci z kamiónu rozpŕchnu po lesoch. Od prevádzačov majú mobily s presnými údajmi, idú ako na bojovom cvičení s vopred naplánovanými prestávkami. Pohľady s použitými odevmi a odpadkami, aké si pamätáme spred roka z okolia Komárna, či Veľkého Krtíša, sa naskytajú obyvateľom Chebska.

Facebook / Timea EtheyKatz

Ako je to na Slovensku

Hlavný denník sa obrátil na jednu z aktivistiek Timeou EtheyKatz, ktorá pred rokom na problém upozornila medzi prvými. Veď práve železničný most spájajúci Komárno a Komárom bol pre mladých mužov snedej pleti doslova jednosmernou magistrálou.

„Som v kontakte so starostami v okolí Veľkého Krtíša, aj s aktivistami v Srbsku. Samozrejme, že občas sa nejakí migranti objavia, no to je raz za veľmi dlhý čas skupinka pár mužov. Sme aj so Srbmi, aj so starostami na Slovensku dohovorení, že akonáhle sa zvýši aktivita, budeme sa navzájom informovať,“ hovorí EtheyKatz pre HD.

„Hraničné hliadky (písali sme o nich na prelome leta a jesene, pozn. red.) v súčasnosti stratili význam, hranica je kľudná," reagoval na otázku HD jeden z organizátorov Hraničných hliadok z okolia Veľkého Krtíša.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik