T. Taraba podáva ďalšie trestné oznámenie
26 | 07 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) podáva ďalšie trestné oznámenie pre vysoký počet ľudí zamestnaných na dohodu na envirorezorte. Uviedol to na piatkovej tlačovej konferencii.

"Na ministerstve životného prostredia bol abnormálne vysoký počet dohodárov. Mal som podozrenie, že tí dohodári boli len kadejakí kamaráti vedenia ministerstva, ktorí nič nerobili, len fakturovali a okrádali daňových poplatníkov," skonštatoval Taraba.

Priblížil, že Najvyšší kontrolný úrad zrealizoval v tomto prípade kontrolu. Viac ako 219 dohodárom podľa ministra zrušili dohody. "Pri nemalej časti nebol vyhľadateľný žiadny výsledok vykonanej práce alebo nebola zdôvodnená podmienka výnimočnosti podľa zákonníka práce," povedal Taraba.

Taraba: Rezort poistil veci za 99 miliónov cez maklérov. Prišli sme o viac než 80 milónov

Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) bude tlačiť na koaličných partnerov, aby sa zakázalo poisťovanie majetku ministerstiev cez maklérov. Zo štátnych peňazí tak podľa neho sa odchádzajú v každom rezorte milióny eur. Taraba to uviedol na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že koaličná SNS za touto témou stojí.

Taraba má podozrenie, že na ministerstve sa fiktívne poisťoval majetok, ktorý nemal žiadnu hodnotu alebo je odpísaný. "Na ministerstve a organizáciách, ktoré pod neho spadajú, sa od roku 2019 poistili veci za 99 miliónov eur a plnenia boli 12,23 milióna eur," povedal.

Tvrdí, že "tento biznis na celoštátnej úrovni" stojí každý rok veľké peniaze. Bude žiadať, aby tabuľku o poistení majetku zverejnil každý jeden rezort. "Ak sa budeme baviť o konsolidácii verejných financií, tak pre SNS nebude prijateľné, aby toto na Slovensku naďalej fungovalo naprieč všetkými ministerstvami," povedal.

Generálny tajomník služobného úradu Marek Chovan priblížil, že na ministerstve vypovedali najväčšie poistky štátnych podnikov Vodohospodárskej výstavby a Slovenského vodohospodárskeho podniku. Poistka bola podľa Chovanca v objeme päť miliónov ročne. Postupne robia audit na celom rezorte a snažia sa poistky vypovedať všade.

Matica slovenská súhlasí, že strategické pamiatky by mal prevziať do správy štát
Matica slovenská (MS) podporuje snahy ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) vo veci prevodu správy hradu Devín a ďalších národných kultúrnych pamiatok do rúk štátu. "Vlastníctvo štátom poskytuje istotu, že sa národným kultúrnym... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik