Premiér Fico opäť telefonoval o rope s premiérom Ukrajiny Šmyhaľom
26 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Premiér Robert Fico dnes opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.

Premiér Robert Fico navrhol ukrajinskému partnerovi technické riešenie, na ktorom by museli participovať viaceré štáty vrátane SR.

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá, pretože náhradné zdroje ropy sú drahšie a nemusia technologicky vyhovovať. Celý prípad zastavenia tranzitu časti ruskej ropy vznikol po rozhodnutí ukrajinského prezidenta z 24. júna 2024, ktorým bola ruská spoločnosť Lukoil, dodávajúca ropu aj Slovnaftu, daná na sankčný zoznam.

Intenzívne rokovania budú prebiehať na najvyššej politickej a odbornej úrovni aj v najbližších hodinách a dňoch.

Slovensko a Maďarsko sa obrátili na Európsku komisiu kvôli tranzitu ropy cez Ukrajinu

Slovensko a Maďarsko vyzvali Európsku komisiu (EK), aby neodkladala rozhodnutie o sprostredkovaní tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu. Informovali o tom 25. júla viaceré médiá. EK odmietla reagovať na žiadosť, aby Ukrajina odblokovala ropu z Ruska.

Nás to nesúri...

Európska komisia odmietla požiadavku Maďarska a Slovenska, aby do troch dní zvážili problém blokovania dodávok ropy z Ruska Ukrajinou. Informovala o tom agentúra Reuters, s odvolaním sa na svoje zdroje.

Nie sú povinní...

„Európska komisia nie je povinná odpovedať na žiadosť Maďarska a Slovenska do troch dní,“ povedal agentúre zástupca EK.

Študujú...

Dodal, že Európska komisia v súčasnosti študuje podstatu požiadaviek Budapešti a Bratislavy a zhromažďuje aj ďalšie informácie. Zdôraznil, že rozhodnutia o ďalších krokoch „zatiaľ neboli prijaté“.

Nič sa nezmenilo

Dodávky ropy na Slovensko a do Maďarska cez Ukrajinu stále neobnovili. Kyjev jednostranne rozhodol o zákaze jej tranzitu cez svoje územie. Budapešť a Bratislava vyzvali Európsku komisiu, aby sa rozhodnutím Ukrajiny zaoberala. Podľa ministra zahraničných vecí  Juraja Blanára, Kyjev porušil asociačnú dohodu uzavretú medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Podľa šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szíjjártóa, dali EK tri dni na to, aby konala. Potom sa Budapešť a Bratislava obrátia na medzinárodný súd.

Minister vnútra: Prečo boli v Bruseli ticho, keď mali nad právnym štátom dvíhať prst? (VIDEO)
Keď mala Európska komisia naozaj dvíhať prst, vtedy mlčala, myslí si minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na margo toho, že Európska komisia má výhrady voči právnemu štátu na Slovensku počas vlády Roberta Fica. Podľa ministra vnútra meškajú... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik