Po železniciach už aj letisko. Paríž trpí
26 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Niekoľko parížskych staníc v noci čelilo cieleným podpaľačským útokom na železničnú infraštruktúru. Premávka na troch zo štyroch vysokorýchlostných tratí sa silne narušila. Informoval o tom v piatok ráno francúzsky železničný dopravca SNCF.

Doprava má byť v deň začiatku olympijských hier značne narušená, ťažkosti pretrvajú najmenej do konca víkendu, uvádza AFP. Sabotáž na francúzskych železniciach ovplyvní najmenej 800-tisíc cestujúcich, uviedlo vedenie SNCF. Zdržania a zrušenia spojov sú aj na trase z Paríža do Londýna, píše Reuters.

Medzinárodné letisko Bazilej-Mulhouse-Freiburg, ktoré leží vo Francúzsku blízko švajčiarskych a nemeckých hraníc, v piatok 26/7 okolo poludnia prerušilo prevádzku.

Vedenie letiska uviedlo, že z bezpečnostných dôvodov evakuovalo všetkých cestujúcich, píše agentúra AFP. Podľa stanice BFM TV je dôvodom evakuácie terminálu nahlásená bomba. Letisko prehľadáva polícia.

Letisko medzi Mulhousom a Bazilejom patrí k významnejším regionálnym vzdušným prístavom vo Francúzsku. Ročne ním prejde vyše osem miliónov cestujúcich. Pre Švajčiarsko je tretím najväčším letiskom po Zürichu a Ženeve.

Francúzsko v deň začatia olympijských hier v Paríži rieši aj koordinovanú sabotáž svojej vysokorýchlostnej železnice. Nejazdia niektoré vlaky TGV, meškania majú aj spoje z Paríža do Londýna, Bruselu a Nemecka.

Podľa aktuálnych informácii, medzinárodné letisko vo Francúzsku už obnovilo prevádzku.

Doprava v Paríži kolabuje. Podpaľačstvo tesne pred olympiádou
Niekoľko parížskych staníc vo štvrtok v noci (25. 7.) čelilo cieleným podpaľačským útokom na železničnú infraštruktúru. Premávka na troch zo štyroch vysokorýchlostných tratí je silne narušená. Informoval o tom v piatok (26. 7.) ráno francúzsky... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik