Osemdesiatnikovi Štepkovi k životnému jubileu (VIDEO)
26 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Keď sa vysloví „Radošinské naivné divadlo“ (RND), väčšina z nás si predstaví dve tváre. Z pani Kataríny Kolníkvej je už 18 rokov anjel, Stanislav Štepka, lebo on je tou druhou tvárou, sa v piatok, 27. júla 2024, dožíva významného životného jubilea – osemdesiatich rokov.

Okrem toho, že Štepka založil Radošinské naivné divadlo, za jeho menom môžete nájsť aj informáciu, že je spisovateľ, dramatik, herec, režisér a textár. Pánovi Štepkovi k životnému jubileu blahoželala aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS), ktorá vyzdvihla jeho všestranné umelecké nadanie, ale aj obrovský prínos v časoch pred rokom 1989.

Zakladateľ RND

Od roku 1963 sa stal umeleckým šéfom RND. V decembri toho istého roku mala premiéru jeho prvá divadelná hra, Nemé tváre alebo Zver sa píše s veľkým Z. V rokoch 1964 až 1969 bol Štepka pedagógom v Bojnej, v rokoch 1970 – 1975 bol redaktorom Učiteľských novín v Bratislave, medzi rokmi 1976 až 1983 pracoval ako redaktor zábavných programov Československého rozhlasu v Bratislave. Od roku 1983 je Stanislav Štepka profesionálnym divadelníkom a spisovateľom na voľnej nohe. Od roku 1997 je majiteľom Agentúry RND, ktorá zabezpečuje chod samotného RND.

Napísal viac, ako 50 divadelných hier; 16 kníh a zahral si v takmer dvadsiatke filmov.

Ako umelecký vedúci RND vychoval množstvo hereckých hviezd, ktoré svoju kariéru začínali práve v tomto divadle. Počas rokov 1963-213 ich bolo neúrekom. Medzi inými Gabriela Škrabáková, Milan Markovič, Maruška Nedomová, Peter Šimun, či Sväťo Malachovský.

Ministerka ako gratulant

„Dnes sa dožíva veľkého životného jubilea zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka. S veľkou radosťou pánovi Štepkovi k jeho 80. narodeninám blahoželám a vyjadrujem nielen svoje osobné uznanie, ale aj vďaku za prínos, ktorý jeho dielo má vo svete slovenského umenia a kultúry,“ napísala na sociálnej sieti Telegram ministerka kultúry, Martina Šimkovičová (nom. SNS).

Astrologička Laiferová: Mladým nie je čo závidieť. A bude ešte horšie!
Aj keď v prípade dám sa o veku nehovorí, pri speváčke, lekárke, motivátorke a astrologičke Marcele Laiferovej by 79 rokov hádal naozaj len málokto. V rozhovore pre Plusku Laiferová priznala, že mladým ľuďom dnes vôbec nezávidí. Táto doba plná... Čítať ďalej
24 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Divadlo ako symbol odporu

„Pán Štepka, vaša práca v Radošinskom naivnom divadle mala vždy väčší prínos ako len ten pre divadelný svet a kultúrnu obec. S Vašou predstieranou umeleckou naivitou ste počas totalitného režimu odvážne vzdorovali komunistickým pohlavárom, ktorí nevedeli, ako proti Vám a Radošinskému naivnému divadlu rázne zakročiť. Vaša popularita medzi verejnosťou bola pre predstaviteľov totalitného režimu veľkým problémom, no pre nás všetkých obrovským prínosom. Napriek všetkým prekážkam ste dokázali udržať a rozvíjať divadlo, ktoré sa stalo symbolom odporu,“ pripomenula Šimkovičová.

„Ďakujem Vám za všetko, čo ste pre slovenskú kultúru a umenie vykonali. Prajem Vám pevné zdravie, mnoho šťastných chvíľ a neutíchajúcu inšpiráciu do ďalších rokov,“ uzavrela ministerka.

My si pána umelca pripomenieme 50-ročnou hrou z pera Stanislava Štepku, v ktorej aj sám účinkoval – Človečina.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik