Matica slovenská súhlasí, že strategické pamiatky by mal prevziať do správy štát
26 | 07 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Matica slovenská (MS) podporuje snahy ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) vo veci prevodu správy hradu Devín a ďalších národných kultúrnych pamiatok do rúk štátu. "Vlastníctvo štátom poskytuje istotu, že sa národným kultúrnym pamiatkam dostane adekvátnej pozornosti, starostlivosti a úcty, ktorú si zaslúžia," zdôvodňuje MS svoj postoj.

Matica slovenská vyjadruje plnú podporu snahám ministra životného prostredia Tomáša Tarabu vo veci prevodu správy hradu Devín a ďalších národných kultúrnych pamiatok do rúk štátu. Hrad Devín je jednou z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok Slovenska a jeho význam ďaleko presahuje rámec miestnej samosprávy. Štát má v porovnaní so samosprávami väčšie možnosti nasmerovať potrebné finančné prostriedky na údržbu a obnovu historických pamiatok. Vlastníctvo štátom poskytuje istotu, že sa národným kultúrnym pamiatkam dostane adekvátnej pozornosti, starostlivosti a úcty, ktorú si zaslúžia.

V poslednom čase sme svedkami relativizovania štátnej symboliky v rôznych oblastiach národného a občianskeho života a v niektorých prípadoch dokonca až hrubého znevažovania, čo, samozrejme, vedie k potláčaniu národnej identity a k postupnej degradácii našej štátnej suverenity.

O to väčšmi si treba spomenúť, ako pred rokom počas tradičnej matičnej študentskej vychádzky na hrad Devín po vzore štúrovcov bolo prikázané predstaviteľom MS a študentom evanjelického lýcea sňať slovenskú štátnu zástavu, evanjelickú zástavu a zástavu verejnoprávnej ustanovizne MS z drevených žrdí, ktoré v rukách držali študenti. Podotýkame, že MS organizuje výstup na Devín so študentmi už desaťročia a až do sporného okamihu nikdy vedenie Múzea mesta Bratislavy nezakazovalo priniesť si na hrad zástavy na žrdi. Keďže išlo o zákaz vyvesenia štátnej vlajky SR, ktorá je štátnym symbolom, MS je toho názoru, že je potrebné, aby sa štát zaoberal riešením problematiky nielen používania štátnych symbolov, ale aj správy a starostlivosti o národné kultúrne pamiatky, medzi ktoré patrí aj Devín. Zároveň odporúčame, aby na veži hradu Devín osadili žrď so slovenskou štátnou zástavou, ako je to zvyčajné aj na iných slovenských hradoch. Je pre nás nepochopiteľné, že na hrade Devín, ktorý je slovenským národným symbolom a významným dejinným miestom štátoprávnych úsilí našich predkov od čias našich vladárov Rastislava I. a Svätopluka I., nie je povolené nosiť slovenskú zástavu na žrdi a neveje slovenská zástava.

Prevod správy hradu Devín na štát prispeje k zvýšeniu kultúrnej identity a hrdosti pri významných slovenských kultúrnych pamiatkach, keďže aj v ostatných európskych krajinách je prirodzené, že na významných miestach vejú národné vlajky.

V Martine 26. 7. 2024

Informačné ústredie Matice slovenskej

Europoslanec: Aká škoda, progresívci mohli predĺžiť dobu ľadovú (VIDEO)
Kanceláriu v Bruseli dostal aj europoslanec Milan Mazurek. To, čo v nej našiel, musel okamžite natočiť. Neveril som totiž vlastným očiam, že niekto môže byť až tak hlúpy. Moji predchodcovia zrejme patrili do skupiny tzv. "zelených", ktorým už... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik