Karel Hirman "Kamarátom" z PS: Nie vždy treba hľadieť na politické tričko
26 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Bývalému ministrovi hospodárstva Karlovi Hirmanovi (Demokrati) sa nepáči postoj politikov Progresívneho Slovenska ku kauze zastavenia tranzitu ropy cez Ukrajinu na Slovensko. Nie celkom rozumie aj ich tvrdohlavému presadzovaniu zelenej agendy. Na Facebooku skonštatoval, že ako Slovensko, tak i Maďarsko „dostali od EÚ košom“ a podkladá to upozornením Financial Times, že žiadosť dvoch krajín právne riešiť neakceptovateľný krok Ukrajiny, bola odklonená.

Hirman vysvetľuje článok z Financial Times, podľa ktorého EK podrazila Slovensko a Maďarsko pri riešení situácie s uzavretým tranzitom ropy cez ropovod Družba. Tu Hirman kritizuje Progresívne Slovensko a europoslanca Hojsíka, ktorý v podstate hádže vinu na Transpetrol a nedostatočné zásobníky. Tu Hirman vysveľuje, ako to s tými zásobníkmi vyzeralo ešte v časoch, keď bol minister a že Hojsík a PS by sa ešte pred tým, ako vyslovia kritiku, mali zamyslieť a nebrať ohľad na politické tričko.

„Pešť“ s „Blavou“ dostali košom

„Financial Times (FT) informuje, že žiadosť Maďarska a Slovenska, začať okamžite právnu procedúru proti Ukrajine, kvôli uplatneniu sankcií na tranzit ropy od ruského Lukoilu do rafinérií oboch krajín (cca 15% až 25% z celkových dodávok pre rafinérie MOLu), bola odklonená. Viceprezident EK a komisár pre obchod Valdis Dombovskis vysvetlil, že treba viac času na ďalší zber dôkazov a vyhodnotenie legislatívno-právnej situácie,“ zhrnul Hirman v statuse s tým, že podľa informácií portálu pozíciu Slovenska a Maďarska proti Ukrajine nepodporila žiadna na zasadnutí prítomná členská krajina.

Maďari píšu: Slovensko je už v rovnakej lige ako Maďarsko
Ficovu Bratislavu už v Bruseli vidia ako Orbánovu Budapešť, píše najväčší opozičný slovenský denník, všíma si maďarský portál Mandiner. Hodnotiaca správa Európskej komisie o právnom štáte na Slovensku nezaznamenala nič, čo by sme predtým nevedeli,... Čítať ďalej
25 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

„Priatelia“ z PS sú mimo

„Práve som zachytil výstup z tlačovej besedy PS k situácii okolo dodávok ropy. Nedá mi a musím reagovať na toto vyjadrenie, publikované v minutkách Nka: Podľa Hojsíka zlyhal štátny Transpetrol, ktorý prepravuje ropu na území Slovenska. „Zásobníky máme na východnom Slovensku a nedokážeme ich plniť z ropovodu #Adria. Vlády už od roku 2014 mali riešiť, aby sme mali zásobníky aj na juhu, tvrdil Hojsík,“ cituje Hirman europoslanca, ktorý sa takto vyjadril v článku z výberu noviniek s názvom Po suverénnej zahraničnej politike prišiel čas suverénnej politiky v trestnom práve.

Ako to teda je

„V skutočnosti je to trošku inak. Transpetrol zmodernizoval (spolu s MOL v Maďarsku a Janaf v Chotvátsku) ropovod Adria v rokoch 2012-2015 tak, aby stačil pokrývať plne potreby rafinérií MOL. Lenže po tejto modernizácii skupina MOL nesplnila pôvodné prísľuby chorvátskemu a slovenskému operátorovi o navýšení prepravy cez Adriu, kvôli čomu sa celá nemalá investícia z ich strany do Adrie urobila (jedna z príčin dlhodobého konfliktu Zágrebu s MOL a Budapešťou). Preto Transpetrol ani nemal následne dôvod vynaložiť ďalšie desiatky miliónov eur do výstavby nových zásobníkov na juhu Slovenska,“ vysvetľuje exminister s tým, že situácia sa zmenila po februári 2022 a po zavedení sankcií na ropu a ropné produkty z Ruska.

Nejde to. Lebo ekológia

„Ja som ako minister hospodárstva (a teda vykonávateľ akcionárskych práv štátu v Transpetrole), dosť tvrdohlavo požadoval spolu s manažmentom, aby v rámci Plánu obnovy SR požiadala o prostriedky na výstavbu týchto zásobníkov, ktoré sa už urýchlene pripravovali,“ vysvetľuje Hirman.

„A teraz pointa: bolo mi vysvetlené, že v rámci "zelených" politík a priorít v Bruseli (EK a Európskeho parlamentu, kde PS  ako člen frakcie Renewe, tieto pravidlá zvlášť dlhodobo presadzujú), nie je možné na ropné zásobníky získať EÚ zdroje. Navzdory ich zásadnej strategickej dôležitosti pre energetickú bezpečnosť a pre stabilitu trhu s ropnými produktmi na Slovensku a širšom regióne. Transpetrol musí preto ich výstavbu financovať z vlastných (de facto) našich štátnych zdrojov,“ konštatuje Hirman.

TVRDÁ KRITIKA voči UKRAJINE! TOTO sa medzi dobrými susedmi nerobí
Od najvyšších politických predstaviteľov zaznela tvrdá kritika voči Ukrajine. Tá v uplynulých dňoch zastavila tranzit ropy z Ruska, čo má veľmi nepríjemný dopad aj na slovenskú rafinériu. Na spoločnej tlačovej besede na ministerstve obrany sa k... Čítať ďalej
24 | 07 | 2024 | Eka Balašková

PS-kári, zamyslite sa!

„Takže priatelia z PS sú pri kritike Transpetrolu dosť mimo a mali by sa skôr zamyslieť nad svojimi minulými krokmi vo vzťahu aj k tejto otázke, spolu s ostatnými "zelenými" politikmi v EÚ. Lebo len správnym a korektným poučením sa z minulých chýb, môžeme v budúcnosti prijať správne rozhodnutia. Bez ohľadu na politické zaradenie, či postavenie v politike. Lebo prírodné a ekonomické zákonitosti a realitu neošáliš a ani históriu nezmeníš,“ uzatvára bývalý minister hospodárstva Hirman.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik