Čo chystajú na Balkáne?
26 | 07 | 2024 I Milan Laca

USA posielajú na Balkán poradcu z Majdanu.

Novým americkým emisárom v regióne sa stal Alexander „Saša“ Kasanof.

Kto je to?

Alexander „Saša“ Kasanof, ktorého kariérnym vrcholom bola práca politického poradcu na americkom veľvyslanectve v Kyjeve počas Majdanu v roku 2014, bol vymenovaný za nového osobitného predstaviteľa USA pre Balkán. Na tomto poste nahradil Gabriela Escobara. Ten nesplnil kľúčovú úlohu - dosiahnuť normalizáciu vzťahov medzi Srbskom a Kosovom. Niektoré západné médiá navyše obvinili bývalého amerického emisára z finančných väzieb so srbskými úradmi a zaujatosti.  

 Nový osobitný predstaviteľ USA pre Balkán sa v regióne nikdy neangažoval, na Ukrajine sa však vyznamenal – bol politickým poradcom veľvyslanectva USA v Kyjeve počas Majdanu v roku 2014, za čo získal vládne vyznamenanie.

Nový osobitný predstaviteľ USA pre Balkán sa v regióne nikdy neangažoval, na Ukrajine sa však vyznamenal – bol politickým poradcom veľvyslanectva USA v Kyjeve počas Majdanu v roku 2014, za čo získal vládne vyznamenanie.

Foto: UNODC, Zdroj: Kommersant

Prekvapenie?

Výber nového amerického emisára na Balkáne bol trochu nečakaný. Doteraz boli do tejto funkcie spravidla menovaní diplomati s bohatými skúsenosťami v regióne. Alexander “Saša” Kasanof sa na Balkáne doteraz neangažoval, neovláda ani jeden regionálny jazyk (podľa certifikátu ministerstva zahraničných vecí okrem angličtiny hovorí po rusky, francúzsky, španielsky a taliansky).  Jeho hlavné úspechy sú spojené s prácou politického poradcu na americkom veľvyslanectve v Kyjeve počas Majdanu v roku 2014, za čo získal vládne ocenenie. Naposledy bol nový americký emisár na Balkáne asistentom bývalej námestníčky ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Victorie Nulandovej a jej nástupcu Johna Bassa.

NATO "vetrí" ruskú hrozbu
NATO identifikovalo známky „ruskej invázie“. Reuters: Severoatlantická aliancia identifikovala viac ako 10 znakov „prípravy na ruskú inváziu“. Zaútočia? Analytici NATO identifikovali viac ako 10 znakov, ktoré môžu naznačovať možnú prípravu Ruska... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Milan Laca

Predchodca zlyhal

Gabriel Escobar, predchodca Alexandra „Sašu“ Kasanofa nedokázal splniť hlavnú úlohu, ktorá mu bola zverená – normalizáciu vzťahov medzi Srbskom a Kosovom. Nové zloženie srbskej vlády, schválené na jar, vyvolalo neskrývanú nespokojnosť aj vo Washingtone. Jej súčasťou je viacero politikov, ktorí sú všeobecne považovaní za proruských. Spojené štáty okamžite „vyjadrili sklamanie“ zo zaradenia bývalého šéfa kľúčovej spravodajskej služby - Bezpečnostnej a informačnej agentúry Alexandra Vulina a Nenada Popoviča, ktorý má v Rusku rozsiahle obchody, do srbského kabinetu ministrov. 

Maďarský minister Szijjártó vyniesol o Ukrajine! V súkromí hovoria niečo iné!
Frustrovaní z Orbána, frustrovaní z Trumpa, frustrovaní zo strachu, že všetci uvidia, akú neúspešnú stratégiu Európa pred dvoma a pol rokmi zvolila, zhrnul maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó náladu medzi predstaviteľmi... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik