Správa Európskej komisie o právnom štáte na Slovensku za rok 2024 – ďalší KONIEC SVETA?
26 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Dňa 24. júla zverejnila Európska komisia Správu o stave právneho štátu EÚ a aj k jednotlivým členským krajinám EÚ. JUDr. Martin Ribár na stránke Za demokraciu a právny štát pripomína, že je to aj Správa o stave právneho štátu na Slovensku za rok 2024 (ďalej len Správa), pričom núka aj link na dokument.

Na Facebooku pritom upozorňuje, že Správa, ktorú si môžete stiahnuť na tomto odkaze aj v Slovenčine, je nespochybniteľne najobjektívnejšia, pričom Ribár sa v tomto tvrdení priznáva k irónii. Konštatuje tiež, že po jej zverejnení nastal v určitých médiách asi stý koniec sveta za poslednú dobu.

V statuse na Facebooku Ribár vysvetlil, že hoci on aj s niekoľkými ďalšími kolegami do Bruselu pravidelne posielali správy o stave právneho štátu na Slovensku, ich informácie neboli nikde použité, aj keď na to dali súhlas. Pripojil pár vlastných postrehov k Správe EK a upozornil na zdroje, ktoré využila EK vo svojej správe, pričom pre EK je komentár denníka SME, či N relevantnejší, ako Nálezy Ústavného súdu, no aj teraz tradične nabáda čitateľa, aby si informácie dohľadal aj sám.

O právnom štáte a správach o ňom niečo vie

„Opäť raz akosi „niečo“ viem o tejto a aj predchádzajúcich Správach o právnom štáte na Slovensku. V apríli 2023 sme vám priniesli článok, v ktorom sme zverejnili linky na „naše“ Správy o právnom štáte – možných porušeniach princípov právneho štátu v trestných konaniach vedených na Slovensku od prelomu rokov 2019/2020, ktoré som spolu s kolegami advokátmi Magálom, Kršiakom a Križanom podali Európskej komisii a Európskemu parlamentu, aby sa zaoberali obsahom „našich“ správ pri vypracovaní Správy o právnom štáte na Slovensku za rok 2023,“pripomína Ribár s tým, že EK si vyžiadala súhlas na čerpanie a použitie ich správ ako materiálu k vypracovaniu vlastnej správe. Zdôrazňuje, že vo svojich správach sa venovali možným porušeniam princípov právneho štátu v trestných konaniach.

Minister vnútra: Prečo boli v Bruseli ticho, keď mali nad právnym štátom dvíhať prst? (VIDEO)
Keď mala Európska komisia naozaj dvíhať prst, vtedy mlčala, myslí si minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na margo toho, že Európska komisia má výhrady voči právnemu štátu na Slovensku počas vlády Roberta Fica. Podľa ministra vnútra meškajú... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Bez odozvy

„A? ... A nič ... Stačí ak si pozriete zoznam príloh k „mojej“ Správe, a len zo zoznamu tém pochopíte rozsah našich informácií a podkladov pre EK:

  • Nálezy Ústavného súdu o porušeniach základných práv a slobôd väzobne stíhaných osôb
  • Rozhodnutia ESĽP proti Slovensku
  • Analýza §363 Trestného poriadku
  • Podmienky vo výkone väzby, vrátane úmrtí vo výkone väzby...
  • a mnoho iných závažných informácií o možných porušeniach princípov právneho štátu v trestných konaniach vedených na Slovensku od prelomu rokov 2019/2020 ...

Čo z toho použila Európska komisia ? Nič.... ničové nič,“konštatuje Ribár.

Pár postrehov k tej „najobjektívnejšej“ Správe EK
  • dňa 15.07.2024 sme boli advokáti JUDr. Martin Ribár, JUDr. Erik Magál, JUDr. Jakub Križan a JUDr. Ján Kršiak oficiálnou formou vyrozumení členom Súdnej rady SR JUDr. Martinom Bezákom, že 24.07.2024 od 14:00 hod. do 16:00 hod. sa v priestoroch Falkensteiner hotela v Bratislave uskutoční DISKUSIA Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a pozvaných hostí, ktorá sa má venovať stavu právneho štátu na Slovensku a prezentácii Správy o právnom štáte na Slovensku, ktorú vydáva každoročne Európska komisia. JUDr. Martin Bezák nás zároveň informoval o zarážajúcom obsahu správy o právnom štáte na Slovensku, ktorej plánované znenie mu bolo poskytnuté v rámci pozvania na diskusiu. Medzi zdroje informácií v novej správe o právnom štáte Európska komisia zaradila AJ mainstreamové médiá - aktuality.sk, Denník N, SME.
  • Dňa 16.07.2024 sme advokáti JUDr. Martin Ribár, JUDr. Erik Magál, JUDr. Jakub Križan a JUDr. Ján Kršiak doručili e-mailom (osobne 17.07.2024) zastúpeniu Európskej komisie na Slovensku žiadosť, aby nám bola umožnená účasť na plánovanom podujatí - diskusii, ktorá sa mala venovať stavu právneho štátu na Slovensku a prezentácii aktuálnej Správy o právnom štáte.
  • Zároveň sme všetci požiadali, aby nám bolo vopred doručené znenie/návrh správy o právnom štáte, ktorú európska komisia mieni vydať, aby sme si ju mohli naštudovať pred diskusiou, ktorej sme sa chceli zúčastniť.
  • Dňa 17.07.2024 som obdržal ja advokát JUDr. Martin Ribár e-mail od Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, v ktorom som bol informovaný, že „nemajú (!!!) k dispozícii draft/návrh najnovšej správy", pričom táto bude publikovaná dňa 24.07.2024 a že správu bude mať Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku v rovnakom čase, ako bude dostupná aj pre širokú verejnosť.
  • Dňa 22.07.2024 sme boli advokáti JUDr. Martin Ribár, JUDr. Erik Magál, JUDr. Jakub Križan a JUDr. Ján Kršiak písomne vyrozumení Zastúpením Európskej komisie na Slovensku, že plánovaná diskusia je odložená na neurčito z technických príčin,“ prináša Ribár svoje postrehy.

„Samotná SPRÁVA bola zverejnená dňa 24.7.2024 pár hodín pred časom plánovanej „diskusie“, ktorá mala byť dňa 24.7.2024 od 14.00 do 16.00 hod., až mám pocit, že tie „technické príčiny“ odloženia „diskusie“ na neurčito boli tie, že sa na „diskusii“ chceli zúčastniť osoby, ktoré by asi kládli nepríjemné otázky,“ uvažuje advokát, pričom pripúšťa, že sa môže aj mýliť, no je to jeho pocit a názor, čo je v právnom štáte podľa neho dovolené.

Úrad vlády sa ohradzuje voči tvrdeniam EK v jej správe o právnom štáte v SR
Úrad vlády (ÚV) SR sa ohradzuje voči tvrdeniam Európskej komisie (EK) v jej správe o právnom štáte v SR s tým, že ich považuje za zavádzajúce. Podľa ÚV EK v správe nezohľadnila vznik jeho novej sekcie bezpečnosti štátu a prevencie korupcie.... Čítať ďalej
26 | 07 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Nudná správa, ale...

Ribár uznáva, že Správa je dlhá a pre laika aj nezáživná, no pozornosť čitateľa upriamuje na niekoľko detailov:

  • poznámky pod čiarou – a zdroje na ktoré odkazuje EK... a nájdete tam naozaj články zo SME, Denníka N či aktuality.sk a články istých neziskových organizácií
  • na konci zoznam zdrojov a v úplnom závere subjekty s ktorými komunikovala EK pri vytváraní uvedenej Správy
Denníky viac, ako Nálezy ÚS

„Kladiem sám sebe „básnickú otázku“, a mám pocit, že som sa asi zbláznil, ale – sú články zo SME, Denníka N, aktuality.sk a články určitých neziskových organizácií viac a viac relevantným zdrojom informácií o právnom štáte ako „iba“ Nálezy Ústavného súdu SR o porušeniach základných práv a slobôd väzobne stíhaných osôb, alebo viac ako rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva v neprospech SR,“ uvažuje Ribár, ktorý pripomína, že on sám vždy vyslovene vyzýva čitateľov dohľadávať si dostupné zdroje a informácie a až potom si urobiť vlastný názor. A nie je tomu ani tentokrát. „Urobte tak prosím aj teraz, vy sami si vyhľadajte všetky dostupné informácie a vy sami si urobte svoj vlastný názor na uvedenú Správu o právnom štáte na Slovensku za rok 2024,“ uzatvára Ribár.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik