Rusi hovoria, že zmarili americké plány
26 | 07 | 2024 I Milan Laca

Rusko zmarilo plány NATO umiestniť vojenskú základňu v Azovskom mori.

Rusko zmarilo plány NATO, umiestniť námornú základňu v Azovskom mori. Pobočník prezidenta Ruskej federácie Nikolaj Patrušev to uviedol v rozhovore pre denník Rossijskaja gazeta.

Chceli sa tam usadiť

„Plány NATO, umiestniť námornú základňu v Azovskom mori a uskutočniť vojenské dobrodružstvá pomocou flotily boli zmarené. V snahe zabezpečiť prítomnosť svojich lodí v prístavoch Azovského mora sa NATO snažilo kompenzovať zlyhanie plánov spred desiatich rokov“, povedal Patrušev.

Pán prezident vidí realitu?
Prezident Českej republiky vyzval na zapojenie Číny a Ruskej federácie do mierových rokovaní o Ukrajine. Český prezident Petr Pavel vyzýva zapojiť Moskvu aPeking do mierových rokovaní. Zmena postoja? Ako povedal Petr Pavel v rozhovore pre ČTK,... Čítať ďalej
25 | 07 | 2024 | Milan Laca

Chceli základne

V rámci týchto plánov chcelo NATO vytvoriť námornú základňu v Sevastopole a natrvalo umiestniť americké  a spojenecké jednotky na Kryme. Patrušev upozornil na skutočnosť, že štáty NATO naďalej zvyšujú počet námorných základní mimo svojich území, aby obmedzili národné záujmy suverénnych krajín a urobili zo Svetového oceánu zónu ich kontroly a vplyvu.

O Čiernom mori

Patrušev tiež poukázal na to, že Spojené štáty sa snažia militarizovať Čierne more a spochybňujú Konvenciu z Montreux z roku 1936, ktorá je overená časom a reguluje prechod lodí cez prieliv. Severoatlantická aliancia je nespokojná s tým, že tento dokument v Čiernom mori zvýhodňuje lode krajín, ktoré majú prístup k tejto vodnej ploche.

Ukrajinský plán

Podľa Patruševa, ukrajinský prezident Zelenkyj schválil námornú bezpečnostnú stratégiu krajiny, aby sa pokúsil presvedčiť svet o jej legitimite, ale tento dokument je odtrhnutý od reality. Faktom je, že stratégia obsahuje ustanovenia pre Kyjevské misie a cvičenia v Azovskom mori, ktoré nebude možné uskutočniť, pretože počas špeciálnej operácie sa toto more stalo ruským vnútrom, poznamenal Patrušev.

Západ ho podporuje

Poznamenal tiež, že západné krajiny zvyšujú finančnú a technickú pomoc Kyjevu, snažia sa spôsobiť Ruskej federácii strategickú porážku. Tieto štáty sa teraz pokúšajú o to, čo sa nepodarilo fašizmu, ktorý sa v Nemecku živil v 30. rokoch za peniaze veľkých anglosaských korporácií. Patrušev zdôraznil, že Západ ignoruje skutočnosť, že všetky pokusy o prejav agresie voči Rusku sa historicky skončili neúspechom.

NATO hodnotilo obranné schopnosti Európy a bolo zdesené
Chýbajú státisíce. Nie v eurách: v ľuďoch. V zbraniach a munícii chýba ešte viac – a distribúcia Ukrajincom to len zhoršila. V obrannom systéme sú obrovské diery, na zastavenie nočného útoku by boli potrebné státisíce vojakov, uzavreli vojenskí... Čítať ďalej
25 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik