NATO hodnotilo obranné schopnosti Európy a bolo zdesené
25 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

Chýbajú státisíce. Nie v eurách: v ľuďoch. V zbraniach a munícii chýba ešte viac – a distribúcia Ukrajincom to len zhoršila.

V obrannom systéme sú obrovské diery, na zastavenie nočného útoku by boli potrebné státisíce vojakov, uzavreli vojenskí lídri NATO na základe správy Euractivu .

List nám pripomína: Lídri NATO sa minulý rok dohodli na posilnení obranných spôsobilostí kvôli obavám z ruskej agresie. Čo to presne znamená, sa však nepodarilo upresniť, no členským štátom boli teraz zaslané minimálne požiadavky – o tomto a ďalších zaujímavých doplnkoch denníku povedal anonymne hovoriaci vojenský expert, píše maďarský portál Mandiner.

Minimálne požiadavky podrobne popisujú nedostatky síl NATO v kľúčových oblastiach a dopĺňajú, koľko by ich riešenie stálo – tie by sa stali záväznými cieľmi v budúcnosti.

Predstavitelia v rozhovore s agentúrou Reuters identifikovali šesť oblastí: nedostatok protivzdušnej obrany a rakiet dlhého doletu, počet jednotiek, muníciu, logistické problémy a nedostatok bezpečnej digitálnej komunikácie na bojisku.

Okrem strachu z možného Trumpovho víťazstva – a teda zníženia úlohy americkej armády, ktorá tvorí kostru aliancie – panovala zhoda aj v tom, že bez ohľadu na výsledok amerických prezidentských volieb musí kontinent zväčšiť svoje vojenské výdavky.

V mnohých prípadoch to však presiahne doteraz plánované 2 percentá HDP – ktoré mnohé štáty nesplnili . V demokratických krajinách, kde by nariadili šetrenie vo výdavkoch na obranu, to nebude jednoduchý predaj verejnosti.

To všetko je nepríjemné aj z dôvodu celkových výdavkov NATO vo výške približne 147 miliárd dolárov, Američania minú ročne približne 968 miliárd dolárov ( to je zhruba päť rokov maďarského HDP ), druhá krajina s najvyššími výdavkami, Nemecko, je približne desiata.

Teraz však budete potrebovať peniaze – a budete potrebovať aj ľudí. Ako informovala agentúra Reuters, experti NATO odhadujú, že na odolanie prípadnému ruskému útoku bude potrebných 35-50 extra brigád. Brigádu tvorí 3 000 – 7 000 vojakov, to znamená 105 – 350 tisíc vojakov.

Pre štát veľkosti Nemecka by to úmerne znamenalo vybavenie úplne novej divízie.

Okrem toho by podľa vzoru Nemecka mali zoštvornásobiť svoju protivzdušnú obranu – všetko od batérií Patriot až po systémy krátkeho dosahu – napríklad na ochranu státisícovej armády prechádzajúcej v tomto prípade cez ich územie, ako aj prístavov a základní.

Znamenalo by to vyzbrojovanie podobné pripravenosti na studenú vojnu, najmä po tom, čo Nemci už Ukrajine odovzdali tri zo svojich zostávajúcich 12 systémov Patriot – teraz si objednali štyri v hodnote asi 1,5 miliardy dolárov.

Medzitým by bola výzvou aj logistika, ktorú treba tiež rozvíjať: prepravu potravín, paliva, munície a ľudí – vojakov na front, zranených do opačného smeru. Nie je na to dostatočná železničná kapacita, západný a postsovietsky rozchod je rozdielny a je tu veľa iných problémov. Navyše, možná frontová línia by teraz bola o tisíc kilometrov ďalej na východ od nemeckých základní ako počas studenej vojny.

Stručne povedané: Európa sa musí dať dokopy, ak chce robiť dobre.

Americká technika pomáha Rusom!
Rusi identifikujú a zničia ukrajinských generálov pomocou amerických satelitov. Po Viasate a Starlinku hackli aj ukrajinskú satelitnú komunikáciu Iridium. Pozor! Vyšší dôstojníci ukrajinských ozbrojených síl budú nevyhnutne zlikvidovaní, ak sa... Čítať ďalej
25 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik