Europoslanec za stranu SMER - SSD: Ukrajina nám vyhlásila vojnu
25 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Maďarsko a Slovensko už asi týždeň nedostávajú ropovodom Družba ropu od ruskej firmy Lukoil, pretože Kyjev si túto firmu v júni pridal na svoj sankčný zoznam, čím teraz zdôvodňuje, prečo tranzit ropy od Lukoilu do Maďarska a na Slovensko neumožní. Problém je, že rafinérie MOL na Slovensku a v Maďarsku sú na dodávkach ropy od Lukoilu úplne závislé. Na túto skutočnosť reaguje aj Ľuboš Blaha (SMER-SSD).

"UKRAJINA NÁM VYHLÁSILA VOJNU - MUSÍME TVRDO REAGOVAŤ", píše Blaha. 

Blaha už v úvode naznačil, že svojej povesti neostane nič dlžný a napísal, že to, čo spáchala Ukrajina, je doslova vyhlásenie ekonomickej vojny. "Ako inak interpretovať zastavenie dodávok ropy z Ruska na Slovensko a do Maďarska, ako brutálny útok na naše obyvateľstvo?" Pýta sa s dovetkom, že takéto veci robia krajiny, ktoré sú vo vojnovom stave. "Paradoxne, sme to my, kto na Ukrajinu posielajú humanitárnu pomoc. Aby nám oni potom mohli ubližovať - skvele!"

Tiež sa otvorene pýta dokedy ešte budeme banderovskému režimu na Ukrajine dovoľovať, aby páchal takéto vojnové zločiny. Lebo podľa jeho slov je toto útok na naše civilné obyvateľstvo. Tiež sa pýta, dokedy budeme predstierať, že Európska komisia je naším spojencom. Tvrdí, že tá s tým nič nerobí a ide predsa o bohapusté porušenie asociačnej dohody s EÚ.

"Európska komisia by mala okamžite prerušiť rokovania s Ukrajinou o vstupe do EÚ, zastaviť akúkoľvek vojenskú aj humanitárnu pomoc a prerušiť s Ukrajinou diplomatické styky - kým neobnoví tranzit ropy. Európska komisia si namiesto toho vymýšľa trápne výhrady proti právnemu štátu na Slovensku - to, že tu za Matoviča a Kolíkovej zomierali ľudia vo väzbe, to jej nevadilo, no odrazu si treba kopnúť," pripomína Blaha a vidí aj dôvod, ktorý je absolútne jasný.

Dôvod je jasný

"Keďže naša vláda neposiela zbrane na Ukrajinu a volá po mierových diplomatických riešeniach, tak vojnoví štváči na čele s von der Leyenovou útočia na Slovensko. Hlúpo a zbabelo. Von der Leyenová nedostala od slovenských vládnych europoslancov ani hlas. Všetci sme boli proti nej. A tak sa teraz mstí. Je najvyšší čas pristúpiť k protiopatreniam. Zablokovať vojenskú pomoc únie. Zablokovať všetky tie ich nechutné vojnové iniciatívy. Maďarsko o tom otvorene hovorí. Diplomatické cesty do Ruska by mali byť odteraz pravidlom. Ak o mieri nechcú rokovať rusofóbni šialenci z európskych inštitúcií, musíme to robiť my. Slováci, Maďari... tí, ktorým ostal zdravý rozum," stavia sa na stranu národov, ktoré si zachovali zdravý rozum.

Takto sa správajú kolaboranti

Blaha poukázal aj Progresívne Slovensko. To sa samozrejme postavilo na stranu Ukrajiny. "Oni vlastne tlieskajú Zelenskému, že chce ohroziť slovenské hospodárstvo a bežných Slovákov a Maďarov. Útočia na vlastný štát a v ťažkých krízových chvíľach stoja na strane tých, ktorí nám vyhlásili ekonomickú vojnu. Nenávidia Slovensko - to sú oni."

Je načase pristúpiť k tvrdým protiopatreniam

"Hovorím to celý čas - s Ukrajinou sa nemôžeme maznať. Režim, ktorý necháva umierať svojich ľudí vo vojne, ktorá sa nedá vyhrať, je zvrátený. Režim, ktorý podporuje fašistickú symboliku a neonacistické batalióny, stojí v protiklade ku všetkému, v čo veríme - a teraz zaútočil aj na nás. To, čo spáchala Ukrajina, je cez všetky čiary. Už aj tí najväčší zmierlivci hádam konečne pochopia, že Ukrajina nie je žiadna obeť. Je to Ukrajina, ktorá zaútočila na Slovensko tým najzákernejším spôsobom. A kým Brusel čuší, je spolupáchateľom a tak k nemu treba aj pristupovať," uzavrel Blaha.

Maďari píšu: Slovensko je už v rovnakej lige ako Maďarsko
Ficovu Bratislavu už v Bruseli vidia ako Orbánovu Budapešť, píše najväčší opozičný slovenský denník, všíma si maďarský portál Mandiner. Hodnotiaca správa Európskej komisie o právnom štáte na Slovensku nezaznamenala nič, čo by sme predtým nevedeli,... Čítať ďalej
25 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik