Richard Takáč: S dvojakou kvalitou potravín treba začať robiť poriadok! (VIDEO)
24 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Slovenské a české supermarkety sú „odpadkovým košom Európy. Hovorí sa o tom už minimálne desať rokov a ľudia, ktorí pracujú v Nemecku, či Rakúsku potvrdzujú – to, čo sa tu predáva, by zákazníka v Rakúsku urazilo a do takého obchodu by viac nevkročil. Na východ EÚ sa vozí drogéria s iným, menej účinným zložením, vozia sa sem potraviny oveľa nižšej kvality. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SSD) však hovorí, že tomu treba urobiť koniec.

Bezpečné a kvalitné potraviny sú pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR kľúčovou prioritou. Kontroly hygieny a čerstvosti tovaru na pultoch sa v lete zintenzívnili. Podľa údajov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR v júni vyše 55 % z vykonaných cielených kontrol skončilo s nedostatkom.

„Ukázalo sa, že cielené kontroly potravín v obchodoch odhalili veľmi znepokojujúci stav. Konali sa večer a cez víkendy, keď sa v obchodoch nachádza najviac ľudí a odhalili takmer 5-násobne viac nedostatkov ako bežné kontroly v pracovnom čase. Považujem to za alarmujúce. Ľudia si zaslúžia kvalitné potraviny predsa aj večer, keď idú nakúpiť cestou z práce,“ reagoval minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč na zistenia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR.

 

ŠVPS vykonala v júni 223 cielených kontrol hygieny potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, celkovo v 217 prevádzkach mimo štandardnej pracovnej doby kontrolórov, z toho 165 v super- a hypermarketoch. „Popri bežných kontrolách v štandardnom pracovnom čase kontrolórov, ktoré predajca môže očakávať, sme pridali cielené kontroly večer a cez víkendy, keď predajca kontrolu spravidla neočakáva, no v predajniach je ešte stále veľa, dokonca najviac ľudí,“ vysvetlil ústredný riaditeľ ŠVPS SR Martin Chudý.

Medzi najčastejšie zistené nedostatky patrila hygiena technologického zariadenia a pracovných pomôcok, hygiena budov či prevádzkarní. Prevádzkové priestory a zariadenia boli neudržiavané, mraziace a chladiace zariadenia znečistené či namrazené, ovocie a zelenina so známkami plesne a hniloby.

„Závažnosť nedostatkov je rôzna a veľmi citlivo sa vyhodnocuje. Je rozdiel, či kontrolóri nájdu v  obchode tri jogurty po dátume spotreby, alebo stopy po prítomnosti hlodavcov na predajnej ploche či v skladoch potravín,“ pripomína hlavný veterinár primárnu zodpovednosť predajcov za bezpečnosť a kvalitu predávaných potravín, ako aj za hygienické podmienky ich predaja. „Na druhej strane je však prístup  samotných zákazníkov. Je dôležité zaobchádzať s jedlom, s potravinami šetrne. Napríklad  nehygienicky neskúšať kvalitu a čerstvosť pečiva, alebo zbytočne netestovať tlakom zrelosť ovocia,“ zdôrazňuje Chudý.

Od januára do konca júna 2024 bolo prevádzkam uložených celkovo 846 blokových pokút vo výške 18 986 eur. Právoplatným rozhodnutím bolo ukončených 515 správnych konaní, pri ktorých boli uložené pokuty v celkovej výške 949 370 eur. Najvyššia uložená pokuta v správnom konaní bola
45-tisíc eur.

„Na pultoch musia byť v prvom rade bezpečné a kvalitné potraviny. Som rád, že  vďaka novej legislatíve budú rovnaké ako v iných krajinách Európy. Kontrola dvojakej kvality potravín je ďalšia, ktorej garantom bude ŠVPS a ktorú pridáme  do systému kontrol vykonávaných regionálnymi inšpektormi už čoskoro. Lebo naši občania nie sú v Európe občanmi druhej kategórie a zaslúžia si kvalitné a bezpečné potraviny,“ dodal minister Takáč, ktorý tému dvojakej kvality potravín otvoril aj na júnovej Rade ministrov AGRIFISH v Bruseli. V nadväznosti na jeho vystúpenie a všeobecnú podporu agrokolegov, sa bude duálnou kvalitou potravín zaoberať seriózne aj Európska komisia. „Je nemysliteľné, aby sme v spoločnom európskom priestore nemali rovnaké zloženie potravín. Aby sme aj dvadsať rokov po vstupe do EÚ mali menej kvalitné potraviny, ako naši susedia. Aby sme v nevedomosti jedli náhrady plnohodnotných, kvalitných surovín,“ mieni R. Takáč.

Medzi regálmi v známom supermarkete pobehovala MYŠ. Obchod reaguje
Počas júla ostal zákazník známeho supermarketu poriadne zaskočený, keď popri nakupovaní uvidel hlodavca pobehujúceho medzi regálmi s jedlom. Zákazník si vystrašnú myš natočil na video. Napriek tomu, že zverejnené zábery zákazníkov poriadne... Čítať ďalej
24 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik