TVRDÁ KRITIKA voči UKRAJINE! TOTO sa medzi dobrými susedmi nerobí
24 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Od najvyšších politických predstaviteľov zaznela tvrdá kritika voči Ukrajine. Tá v uplynulých dňoch zastavila tranzit ropy z Ruska, čo má veľmi nepríjemný dopad aj na slovenskú rafinériu. Na spoločnej tlačovej besede na ministerstve obrany sa k situácii vyjadrili aj prezident SR Peter Pellegrini a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SSD).

Reakcie oboch politikov na situáciu prinášame v prepise tak, ako odzneli v rámci tlačovej besedy. Obaja pripomenuli, že práve Slovensko pred 15-timi rokmi bolo schopné zariadiť reverzný tok plynu na Ukrajinu. Slovensko však pomáha východnému susedovi aj v súčasnosti, preto je jeho krok zastavenia tranzitu ropy nepochopiteľný a bezohľadný krok, na ktorý budeme nútení skôr, či neskôr reagovať.

Robert Kaliňák: Je to veľmi bezohľadné

„Ja si myslím, že Ukrajina veľa riskuje, v tomto prípade z hľadiska dobrých susedských vzťahov. To rozhodnutie bolo nezodpovedné, to rozhodnutie bolo veľmi bezohľadné a veľmi nám pripomína rozhodnutia z roku 2009. Vtedy, keď absolútne bezdôvodne a hlavne vo svoj vlastný prospech používala Ukrajina slovenský plyn.

Z tohto pohľadu si myslím, že ten krok je veľmi problematický a verím, že sa veľmi skoro vyrieši, pretože by to zásadným spôsobom poškodilo naše vzťahy. Aj obchodné určite, aj ďalšie dodávateľské vzťahy,“ povedal minister obrany Kaliňák.

Ministerka Saková zúri! ZASTAVENIE DOVOZU ČASTI ROPY CEZ UKRAJINU JE PORUŠENIE DOHÔD
ZASTAVENIE DOVOZU ČASTI ROPY CEZ UKRAJINU JE PORUŠENIE DOHÔD S UKRAJINOU, zdôrazňuje ministerka hospodárstva Denisa Saková (HLAS - SD) a Slovensko posiela Európskej komisii list. Európska komisia obdržala od Slovenska list, v ktorom ministri... Čítať ďalej
23 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Peter Pellegrini: Zásobovali sme ich kedysi, zásobujeme ich aj dnes. Donekonečna a za takýchto podmienok to však nepôjde

„Slovenská republika tak, ako spomenul pán minister, sa v kľúčových situáciách zachovala, ako zodpovedný sused a dobrý partner vo vzťahu k Ukrajine. Boli sme schopní na naše vlastné náklady po prvýkrát v histórii pretransformovať náš plynovod tak, aby bol schopný fungovať v reverznom toku a zásobovali sme Ukrajinu v časoch, kedy nemala dostatok plynu.

Aj dnes, málo sa o tom hovorí, ale okrem iného je Slovensko jedným z najväčších dodávateľov elektrickej energie na Ukrajinu. Dodali sme Ukrajine energiu v objeme viac, ako 40-tisíc megawatthodín – zatiaľ. Myslím si, že v situácii, kedy klesla schopnosť Ukrajiny produkovať elektrickú energiu o viac, ako polovicu, sú tieto dodávky elektrickej energie pre Ukrajinu kľúčové. Robíme tak opäť ako zodpovedný sused, zodpovedný partner, aby netrpelo obyvateľstvo – deti, nemocnice a všetka ďalšia infraštruktúra. Preto si nemyslím, že Slovensko za ten celkový svoj prístup, za to všetko, čo urobilo v oblasti aj humanitárnej, predtým aj v oblasti darovania zásadných kľúčových systémov slovenskej obrany smerom na Ukrajinu, si nezaslúži takýto prístup zo strany nášho východného suseda, ktorý tým, že odstavil tranzit ropy pre rafinériu maďarskú a dopad to má aj pre rafinériu slovenskú, takýto spôsob fungovania z dlhodobého hľadiska nemôžeme akceptovať. Môžeme chvíľku čakať, ako to nakoniec dopadne, ale to by som nerád, aby sa potvrdili slová pána ministra, že vláda potom bude musieť pristúpiť k recipročným opatreniam.

Keď Slovensko začne mať problém s tým, že začne postupne míňať svoje hotovostné rezervy ropných zásob, ktoré  máme a z ktorých ešte môžeme rafinériu zásobovať a garantovať tak slovenským občanom a celému priemyslu pohonné hmoty a všetko, čo k tomu treba, tak ak sa táto situácia nanapraví, Slovensko na to bude musieť nejako reagovať.

Môj odkaz zatiaľ je, že Slovensko sa vždy správalo veľmi zodpovedne, partnersky a slušne ku všetkým svojim susedom, vrátane Ukrajiny. A preto toto, čo spravila Ukrajina aj vo vzťahu k Slovensku považujem za veľmi-veľmi vážnu vec, veľmi nepríjemný zásah do našich dobrých vzťahov a pevne verím, že sa to zo strany Ukrajiny podarí čo najskôr dať do poriadku, pretože Slovensko, ako suverénna krajina nakoniec bude musieť pristúpiť aj k nejakým odvetným opatreniam. A to by nebolo na prospech ani Ukrajiny, ani jej občanov, ani nikoho z nás v tomto regióne,“  uzavrel prezident SR.

Vítať americké stíhačky s úsmevom na tvári je pokrytecké, tvdí Gröhling
Vláda SR aj prezident SR Peter Pellegrini podľa opozičnej SaS privítaním stíhačiek potvrdili svoje pokrytectvo a dvojtvárnosť. TASR o tom v utorok informoval hovorca strany Ondrej Šprlák. Podľa predsedu SaS Branislava Gröhlinga prezident... Čítať ďalej
24 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik