Prezident SR odcestuje vo štvrtok do dejiska letných olympijských hier v Paríži
25 | 07 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Prezident SR Peter Pellegrini odcestuje vo štvrtok (25. 7.) do dejiska letných olympijských hier (LOH) v Paríži. Spolu s prezidentom do Paríža odcestujú aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba. Program prezidenta SR v Paríži zahŕňa ako športové, tak aj oficiálne podujatia. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

"V prvý deň sa prezident Peter Pellegrini zúčastní na Medzinárodnom samite o športe a udržateľnom rozvoji, ktorý hostia prezident Francúzska Emmanuel Macron a šéf Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach," priblížili z prezidentskej kancelárie. Účastníci z rôznych krajín budú na samite prezentovať svoje iniciatívy k téme športu a jeho trvalo udržateľnému rozvoju, aby mohli v jeho závere prijať záväzky v piatich oblastiach, a to vzdelanie a zamestnanie, zdravie a výživa, rovnosť a inklúzia, financovanie a meranie vplyvu, udržateľnosť a dedičstvo.

"Tieto oblasti zároveň symbolicky odzrkadľujú päť olympijských kruhov. Samit prispeje k odkazu parížskych hier posilnením a štruktúrovaním príspevku športu k cieľom trvalo udržateľného rozvoja. Medzinárodný olympijský výbor zároveň vo štvrtok usporadúva galavečeru pri príležitosti konania letných olympijských hier, pričom pozvanie na ňu prijalo viacero hláv štátov vrátane slovenského a francúzskeho prezidenta," doplnili.

V piatok (26. 7.) sa prezident SR stretne s prezidentkou Slovinska Natašou Pircovou Musarovou v priestoroch Slovinského domu. "Spoločne budú diskutovať o prehĺbení našich bilaterálnych vzťahov i o aktuálnej politickej a bezpečnostnej situácii. Peter Pellegrini taktiež prijal pozvanie francúzskeho prezidenta a zúčastní sa na recepcii v Elyzejskom paláci. Následne v piatok podvečer si spolu s ministrom vnútra SR Matúšom Šutajom Eštokom a prezidentom Slovenského olympijského a športového výboru Antonom Siekelom pozrie slávnostný otvárací ceremoniál LOH 2024," spresnili.

Počas víkendu prezident slávnostne otvorí Slovenský olympijský dom Maison Slovaque v Paríži, ktorý bude počas celého priebehu hier prístupný ako pre športovcov, tak aj pre fanúšikov a návštevníkov. "Plánuje tiež navštíviť aj viacero športovísk a podľa programu olympiády osobne podporiť nášho skejtbordistu Richarda Turyho, boxeristku Jessicu Triebeľovú i vodnú slalomárku Elišku Mintálovú. V sobotu podvečer sa prezident spolu s ministrom vnútra stretnú aj so slovenským policajným tímom z odboru služobnej kynológie, ktorý aktuálne vypomáha v Paríži. Deje sa tak na žiadosť Francúzska o pomoc pri zabezpečení verejného poriadku počas LOH," dodali.

V pondelok (29. 7.) Pellegrini navštívi olympijskú dedinu pre športovcov a stretne sa so slovenskou výpravou, aby športovcom osobne zaželal veľa úspechov a síl do náročného súťaženia. "V rámci pracovného programu prezident v pondelok podvečer privíta monacké knieža Alberta II. v priestoroch Slovenského domu. V závere návštevy prezident osobne podporí našich ďalších olympionikov - vodného slalomára Matej Beňuša, strelca Mariána Kovačócyho a obhajkyňu zlata, strelkyňu Zuzanu Rehák Štefečekovú," podotkli.

Astrologička Laiferová: Mladým nie je čo závidieť. A bude ešte horšie!
Aj keď v prípade dám sa o veku nehovorí, pri speváčke, lekárke, motivátorke a astrologičke Marcele Laiferovej by 79 rokov hádal naozaj len málokto. V rozhovore pre Plusku Laiferová priznala, že mladým ľuďom dnes vôbec nezávidí. Táto doba plná... Čítať ďalej
24 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik