NEOPOVÁŽTE SA! Európska komisia varuje Slovensko
25 | 07 | 2024 I Milan Laca

EÚ varovala Slovensko pred dôsledkami, ak prijme zákon o „zahraničných agentoch“.

Hrozba - právne kroky!

Varovanie

Európska komisia upozornila Slovensko, že ak prijme kontroverzný zákon, obmedzujúci činnosť mimovládnych organizácií a médií, podnikne okamžité právne kroky. Vyhlásila to podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová. O je výroku informuje European Pravda, s odvolaním sa na agentúru Reuters.

Bola a vystríhala

Na tlačovej konferencii pred zverejnením správy o stave právneho štátu v krajinách EÚ Jourová povedala, že bola v Bratislave a hovorila o návrhu zákona, iniciovaného vládou SR, ktorý pripomína iniciatívy na boj proti “ zahraničným agentom". „Ja som sa vyjadrila veľmi jasne, ak budete nasledovať maďarský príklad, pokiaľ ide o zákon o mimovládnych organizáciách, okamžite začneme konanie o porušení (legislatíva EÚ), pretože už máme súdne rozhodnutie“, dodala podpredsedníčka Európskej komisie.

Jasnozriví Poliaci. Radia celej Európe
Poľsko varuje Európu, aby sa pripravila na „zmenu“ vo vzťahoch s USA bez ohľadu na budúceho prezidenta. Poľský minister zahraničných vecí v exkluzívnych komentároch pre POLITICO povedal, že Európa „nemá inú možnosť“, ako sa pripraviť na... Čítať ďalej
24 | 07 | 2024 | Milan Laca

Nepáči sa im

Jourová sa odvolávala na maďarský zákon o „zahraničných agentoch“ z roku 2017, ktorý zrušili v roku 2021 po tom, ako ho Súdny dvor EÚ označil za nezákonný.

Čo chce slovenská koalícia

Koaliční predstavitelia v slovenskom parlamente ešte v apríli navrhli novelu zákona o mimovládnych organizáciách. Zaviedla by označovanie mimovládnych organizácií, ktoré dostávajú viac ako 5-tisíc eur ročne zo zahraničia, ako „organizácie podporované zo zahraničia“.

Podobný problém s Gruzínskom

Gruzínsky parlament schválil v máji zákon „O transparentnosti zahraničného vplyvu“. Pred budovou parlamentu zišli tisíce odporcov nového zákona. Text považovali za hrozbu pre demokratické slobody a ambície vstúpiť do Európskej únie. Podľa nového zákona sa médiá a mimovládne organizácie musia zaregistrovať ako „sponzorujúce záujmy cudzej mocnosti“, ak dostávajú viac ako 20 % svojich finančných prostriedkov zo zahraničia.

Ruský vzor?

Opozícia nazvala návrh zákona „ruským“, pretože Moskva používa podobnú legislatívu na potlačenie nezávislých médií a mimovládnych organizácií, napísal portál Euro News. Masové protesty proti zákonu „O transparentnosti zahraničného vplyvu“, ktorý navrhla vládnuca strana Gruzínska, pokračovali od polovice apríla tohto roku.  

Nie ruský, ale americký!

Obhajcovia návrhu zákona trvali na tom, že dokument neobsahuje represívne opatrenia a má zvýšiť transparentnosť organizácií v neziskovom sektore. Argumentovali aj tým, že zákon opakuje normy nie z ruskej, ale z americkej legislatívy. 

Aj im pohrozili

Predseda Európskej rady Charles Michel sa obrátil na gruzínskych zákonodarcov a povedal, že „ak chcú vstúpiť do EÚ, musia rešpektovať základné princípy právneho štátu a demokracie“.

Nezmyselnosť sankcií PRERAZILA dno! Ruská historická fregata uviazla vo vodách EÚ
Voda a jedlo na tri dni: Ruská fregata nebude môcť opustiť vody EÚ kvôli sankciám Ruská fregata Štandart nebude môcť prekročiť hranice vôd Európskej únie. Dôvodom je nedostatok paliva, povedal kapitán plavidla Vladimír Martuš. Môžu za to sankcie... Čítať ďalej
24 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik