Máte elektrickú kolobežku? TOTO sa vás bytostne týka (VIDEO)
26 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Aj na slovenských cestných komunikáciách sa v posledných rokoch vyskytuje čoraz viac elektrických kolobežiek. To prináša aj množstvo kolízií, ktoré končia poistnou udalosťou. Do konca júla preto budú majitelia tých výkonnejších kolobežiek potrebovať povinné zmluvné poistenie, informuje STVR.

Mnohí kolobežkári, ktorým sa stane na ceste nehoda z miesta doslova ujdú. Polícia preto radí, čo v prípade nehody robiť. Prečo bolo PZP uzákonené a čo by malo priniesť, vysvetlil dopravný analytik. Odborníčka na poistenie objasnila, čo všetko bude k PZP potrebné doložiť. Dôležité je vedieť, ktorých kolobežiek sa to týka a prečo sú zdieľané kolobežky podľa dopravného analytika bezpečné.

Čo robiť v prípade kolízie

„Ak spôsobíte nehodu, zastavte kolobežku, zostaňte na mieste. Ak je to potrebné, kontaktujte záchranné zložky a spolupracujte s druhým účastníkom pri vypĺňaní potrebných tlačív,“radí Roman Hájek, hovorca Prezídia PZ SR.

Nariadenie o PZP

Nariadenie o Povinnom zmluvnom poisteni pre majiteľov elektrických kolobežiek prijal Európsky parlament už minulý rok. Cieľom tohto PZP je zvýšenie bezpečnosti, ale aj pokrytie škôd, ktoré pri nehodovej udalosti nastanú a vzťahuje sa len na kolobežky, ktorých konštrukčná rýchlosť je vyššia, ako 25 kilometrov za hodinu, prípadne kolobežiek s váhou nad 25 kg a dosiahnu rýchlosť nad 14 kilometrov za hodinu.

Dopravný analytik Jozef hovorí, že tieto parametre vyšli z reálnej praxe. Ak takéto poistenie prinesie úhrady prípadných škôd, bude nariadenie všetkým na prospech.

Laššáková: No takto, milánkovia z Denníka N!
Europoslankyňa Judita Laššáková (Smer-SSD) sa najnovšie „postavila do zástupu“ tých, ktorí si dovolili kritizovať médiá bývalého mainstreamu. Konkrétne jeden z červených denníkov, ktorý si všimol jej vystúpenie v EP, v ktorom pripomenula smrť... Čítať ďalej
24 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Aká bude cena

Cena PZP by sa mala pohybovať okolo sumy 30 eur.  Anna Benčová zo Slovenskej asociácie poisťovní upozorňuje, že poisťovne budú k poisteniu potrebovať niekoľko údajov. Patria medzi ne rok výroby, model, či výrobca. Tiež bude potrebné doložiť údaje o majiteľovi vozidla, teda kolobežky.

„Bude potrebný vodičský preukaz buď malej motorky, strednej, alebo veľkej – podľa výkonu. Lebo dnešné kolobežky, ktoré sú aj u nás na trhu, dokážu ísť rýchlejšie, ako 130 kilometrov za hodinu,“ prekvapuje Drahovský.

Novela sa nevzťahuje na zdieľané kolobežky, napriek tomu ich dopravný analytik považuje za bezpečné. Zabezpečuje to GPS zariadenie na každej kolobežke, ktoré sleduje rýchlosť, akou sa pohybuje. Ak nie je adekvátna k polohe a povolenej rýchlosti, automaticky ju zníži pod 25 kilometrov.

Novela zákona nadobudne platnosť už 1. augusta 2024.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik