Keď USA nemôžu ekonomicky konkurovať, prechádzajú do vojenskej konfrontácie
24 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Ako sa NATO neustále rozširuje, vyvíja sa tak z regionálnej bezpečnostnej aliancie na globálnu organizáciu. Aliancia, ktorá nedávno oslávila 75. výročie summitu vo Washingtone, zohrala významnú úlohu pri zhoršovaní rusko-ukrajinskej krízy. Keďže kríza trvá už tretí rok, ako vidieť trajektóriu konfliktu? Aká je pravdepodobnosť jadrovej vojny v dnešnom svete? Reportér Global Times (GT) Ma Ruiqian nedávno urobil rozhovor so Scottom Ritterom, bývalým spravodajským dôstojníkom americkej námornej pechoty, o týchto naliehavých otázkach.

Rozhovor prinášame v plnom znení:

GT: Ako vidíte trajektóriu rusko-ukrajinského konfliktu v tomto roku? Koľko ešte môže Západ poskytnúť Ukrajine?

Ritter: Je to veľmi ťažká vojna. Je to vojna, ktorú nebolo potrebné bojovať a nemala byť vedená. Rusko nechcelo napadnúť Ukrajinu. Je to posledná vec, ktorú Rusko chcelo urobiť, ale bolo nútené podniknúť túto akciu kvôli nezodpovednému správaniu USA, NATO a Európskej únie. Pôvodný plán Ruska bol založený na vyvíjaní tlaku na Ukrajinu, aby prijala rýchle mierové urovnanie, ale tento mier Západ odmietol.

Rusko je dnes lepšie pripravené nielen pokračovať v tejto vojne, ale je tiež v pozícii vyhrať túto vojnu viac ako Ukrajina alebo NATO. Dá sa to zvrátiť? Nepravdepodobný. Množstvo investícií, ktoré by sa museli uskutočniť na Ukrajine, presahuje možnosti NATO a USA. Oživenie vojenského priemyslu je v tejto chvíli nad kapacity Európy z dôvodu hospodárskych dôsledkov tohto konfliktu a sankcií voči Rusku.

Rusko zatiaľ vojensky zvíťazilo. Teraz sa dostávame k politickej koncovke. To je miesto, kde musí venovať pozornosť aj Čína, pretože to, ako sa táto vojna skončí, bude mať vplyv aj na postoj Západu voči regiónu Taiwanu. Ukrajina je nástroj. Taiwan je tiež nástrojom Západu. Ak sa tento nástroj ukáže byť stále použiteľný, stále životaschopný, je to porážka pre Rusko. Potom Západ povie, že môžeme použiť región Taiwanu ako nástroj proti Číne. Čína sa zúčastňuje diskusií o mieri, ale mier medzi Ruskom a Ukrajinou z veľkej časti určí budúci potenciál konfliktu medzi Čínou a USA o región Taiwanu. Ako sa táto vojna na Ukrajine skončí, je veľmi dôležité pre diktovanie budúcnosti vojny alebo mieru v Tichomorí.

GT: NATO údajne rokuje o rozmiestnení ďalších jadrových zbraní. Aká je pravdepodobnosť jadrovej vojny v dnešnom svete?

Ritter: Dnes sme bližšie k jadrovej vojne ako kedykoľvek predtým. USA nie sú čestným partnerom. USA naďalej považujú jadrové zbrane za vyjadrenie americkej nadradenosti a veria, že musíme byť najvyššou jadrovou veľmocou. Čína mala historicky veľmi pragmatický a zodpovedný prístup k jadrovým zbraniam. Čína nikdy nepoužila jadrovú bombu, ale vyvinula jadrové kapacity na odstrašenie proti americkému jadrovému systému. USA sa však postavili tak, že majú potenciál pre preventívny útok, ktorý by mohol neutralizovať čínske jadrové odstrašenie. To nás odvádza od teórie odstrašovania k teórii boja proti vojne. Keď sa pozriete na nezodpovedné vyjadrenie americkej jadrovej politiky, ktorá sa teraz rozširuje aj na NATO, hovorí o uvedení určitého počtu jadrových zbraní do operačnej pohotovosti, aby sa mohli rýchlo použiť. Keď hovoríme o vedení vojny s predpokladom, že budú použité jadrové zbrane, znamená to, že ak dôjde k vojne, je vysoká pravdepodobnosť, že jadrové zbrane sa stanú jej súčasťou. A to je katastrofa pre ľudstvo.

Ak som čínsky diplomat a možno diplomat zdieľa môj názor na nebezpečenstvo, ktorému čelíme, čo sa dá robiť? Ako začneme pristupovať k národu, ktorý je veľmi agresívny a neschopný vyjednávať v dobrej viere? USA sa musia zmeniť. Musíme zmeniť náš prístup k jadrovým zbraniam a spôsob, akým zaobchádzame so svetom. Ako impérium sme v úpadku. Keď je impérium v úpadku, má tendenciu ustupovať späť na svoju najsilnejšiu pozíciu. Práve teraz sú USA veľmi silné v jadrových zbraniach, takže sa vraciame k jadrovému štítu, čo robí všetko ešte nebezpečnejším. Ak sa jadrová možnosť stane našou jedinou možnosťou, existuje reálny potenciál pre jadrovú vojnu.

GT: Pred summitom NATO sa v Číne konala konferencia pri príležitosti 70. výročia piatich princípov mierového spolužitia. V Kazachstane sa konal samit Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO), ktorého je Čína hlavným účastníkom. Ako porovnávate príspevky a koncepty Číny a USA týkajúce sa svetového mieru?

Ritter: Keď porovnáte čínsky prístup s prístupom NATO, vidíte, že Čína odvádza veľmi dobrú prácu, správa sa veľmi zodpovedne a hľadá alternatívy ku konfliktu. Prečo je SCO úspešná? Prečo sa toľko ľudí chce pripojiť k BRICS? Pretože sú to životaschopné alternatívy pre zvyšok sveta. Čína je veľmi zodpovedným globálnym lídrom, ktorý si sadne so svetom a snaží sa formulovať spoločnú pozíciu k mierovému riešeniu globálnych problémov. Čína chce dobré vzťahy so Západom.

NATO na druhej strane hovorí len o vojne a konfrontácii. NATO je nástrojom USA. A USA sa snažia využiť NATO na posilnenie svojej oslabenej pozície v Tichomorí a na rozšírenie NATO do Pacifiku. To je jedna z vecí, o ktorých sa diskutovalo na samite NATO.

Sú to tiež USA, ktoré sú nezodpovedné, pokiaľ ide o reakciu na aktivity Číny v Juhočínskom mori. Sú to USA, ktoré budujú vojenské aliancie na vojenské zadržiavanie Číny. Čína ekonomicky poráža USA, že čínsky model globálneho rozvoja je efektívnejší ako jeho americký náprotivok. Keďže nemôžeme ekonomicky konkurovať Číne, snažíme sa posunúť tam, kde cítime, že máme výhodu, čo je vojenská konfrontácia.

GT: Ako boli ovplyvnené takzvané univerzálne hodnoty Západu od ukrajinskej krízy až po krízu v Gaze?

Ritter: Myslím si, že Gaza odhaľuje škaredosť USA. Tragédiou je, že USA stratili všetku dôveryhodnosť, pokiaľ ide o veci, ktoré by nás mali definovať, univerzálne ľudské hodnoty. Keď sa pozriete na Gazu, je to taký rozpor s tým, čo tvrdíme, že zastávame a čo robíme. Je to také hrubé, že to umožňuje ľuďom legitímne povedať, že USA sú podvod. Keď je to odhalené ako lož, naše Existencia sa stáva bezvýznamnou. To by bola temná vec pre USA a pre svet. Obávam sa, že Gaza ukazuje, že americký sen o ľudských právach a slobode je fantázia a že USA prestali pracovať na tom, aby sa stal skutočnosťou.

GT: Julian Assange získal "slobodu" po tom, čo sa minulý mesiac priznal k vine. Keď sa zamyslíme nad vašou skúsenosťou so skonfiškáciou pasu americkým ministerstvom zahraničných vecí na ceste do Ruska, čo si myslíte o takzvaných ľudských právach a slobode v USA?

Ritter: Je to temný deň pre USA, keď zistíte, že neexistuje sloboda prejavu, že neexistuje sloboda združovania, že je to všetko lož – že vláda kontroluje vás namiesto toho, aby ste vy kontrolovali vládu. Julian Assange bol zatknutý za uplatňovanie slobody prejavu v rámci slobodnej tlače. Nespáchal žiadny zločin. Tým USA vyslali signál každému Američanovi: ak nás vyzvete, zlomíme vás, zatkneme vás, zničíme vás. Túto správu mi poslali mnohokrát a pokúsili sa ju poslať znova tak, že mi vzali pas. Ale dostanem späť svoj pas a budem pokračovať v cestovaní. Budem naďalej hovoriť na obranu slobody prejavu, slobody tlače a slobody združovania v USA.

Rusi takmer zostrelili B-52 nad polostrovom Kola (VIDEO)
Ator: Konstantin Olšanský B-52 takmer zostrelili nad Kolským polostrovom. USA tajne využívajú Fínsko na provokácie proti Rusku. Provokácie Američania provokujú Rusko cvičením nad Barentsovým morom. Okamžite dostali po nose: dva bombardéry B-52H... Čítať ďalej
22 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik