Všetko zverejnili o atentáte na Trumpa! 41 otázok, ktoré vyplývajú z predbežných zistení
23 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

Nekomunikovali spolu. Podozrivý bol spozorovaný už hodinu pred atentátom. Tajná služba nebola na brífingu, kde sa pripravoval plán zabezpečenia zhromaždenia. Také sú predbežné závery z vyšetrovania, ktoré vedie republikánsky senátor Ron Johnson a jeho kancelária ohľadom zásahu proti atentátnikovi Matthewovi Crooksovi. Informujú české Parlamentní listy.

Jeden z politikov, ktorí chcú prešetriť atentát na Donalda Trumpa, ku ktorému došlo 13. júla, je aj republikánsky senátor za štát Wisconsin Ron Johnson. Podľa jeho príspevkov rozhodne nie je spokojný s vysvetleniami, ktoré poskytla šéfka americkej Tajnej služby Kimberly Cheatleová. Preto jeho kancelária začala vyšetrovanie vlastné a predvčerom senátor zverejnil predbežné závery, vrátane časovej osi celého prípadu. Senátorové zistenia si už všimla televízna  stanica Fox News.

Predovšetkým jeho kancelária kontaktovala ministra spravodlivosti Merricka Garlanda, ministra vnútornej bezpečnosti Spojených štátov amerických Alejandra Mayorkasa a riaditeľa FBI Christophera Wraya, aby požiadala o uchovanie všetkých dokumentov týkajúcich sa incidentu, strelca a komunikácie bezpečnostných zložiek. "Doteraz ministerstvo spravodlivosti i vnútornej bezpečnosti a FBI neboli schopné dodať vyžiadané informácie a ani nepotvrdili, že spomínané dokumenty zachovajú," píše senátorova kancelária v správe a dodáva, že nedostatok transparentnosti vládnych zložiek ohľadom atentátu je neprijateľná.

Kancelária zverejňuje niekoľko dôležitých poznatkov

Jednak, že sa Tajná služba nezúčastnila bezpečnostného brífingu, ktorý sa konal o deviatej hodine ráno v deň atentátu a boli na ňom prítomní členovia zásahovej jednotky (SWAT) a tímy ostreľovačov. Pozície ostreľovačov si vraj bezpečnostné zložky okresu Butler volili samé, aspoň pre ostreľovačov, ktorí boli pod ich velením. Okrem bezpečnostných zložiek z okresu Butler boli prítomné ešte zložky okresov Beaver a Washington. Podľa zistených informácií bolo na mieste menej ako 40 príslušníkov zásahovej jednotky a ostreľovačov. Počas brífingu vraj jednotka núdzového nasadenia (ESU) miestnym policajtom ukázala fotky bezpečnostného perimetra, na ktorých ale nebola budova, z ktorej strelec strieľal.

„Nie je jasné, prečo sa Tajná služba brífingu nezúčastnila a do akej miery ESU z Butleru s nimi spolupracovala, aby vytvorila bezpečnostný plán pre stretnutie,“ píše Johnsonova kancelária. Avšak, dotyčná ESU sa vraj venovala riziku dronov, najmä vzhľadom na to, že strelec Crooks mal pred atentátom z dronu získať povedomie o oblasti. „Nie je známe, či bola ohľadom Crooksovho dronu podniknutá nejaká akcia alebo kedy sa na jeho dron prišlo,“ podotýka kancelária.

Po druhé, komunikačné kanály medzi rôznymi bezpečnostnými zložkami boli vraj oddelené. Takže napríklad členovia zásahovky a ostreľovači boli na inom kanáli ako pochôdzkari. Komunikácia bola vraj vedená cez velenie jednotky núdzového nasadenia, ktorá potom informácie odovzdávala buď tajnej službe, alebo miestnym policajtom. Podľa kancelárie opäť nie je jasné, prečo bola komunikácia nastavená takto a či to ovplyvnilo schopnosť rýchleho rozhodovania a podniknutia akcie.

Po tretie, v päť hodín a desať minút, teda skoro hodinu pred tým, než bol Trump postrelený, jeden z ostreľovačov prvýkrát postrehol prítomnosť Crooksa. Miestni policajti kancelárii senátora oznámili, že hoci Crooks v tom čase ešte nemal zbraň, vyzeral podozrivý. O 17.14 ostreľovač Crooksa dvakrát odfotil, pričom na jednej fotke bol Crooks na telefóne. O 17.28 potom na fotografii zachytil bicykel a batoh blízko budovy, z ktorej sa strieľalo (nebolo jasné, či tieto predmety súvisia s Crooksom). A o 17.32 tento ostreľovač opäť videl Crooksa na telefóne a v rukách mal prístroj na meranie vzdialenosti. Následne tento ostreľovač textovo informoval ostatných ostreľovačov a bolo mu povedané, aby kontaktoval vedenie.

Tak urobil o 17.41, informoval o podozrivom, ktorý mal merač vzdialenosti. O 17.45 potom textovo informoval velenie jednotky núdzového nasadenia z Beaver county a inštruoval ich, aby informácie odovzdali veleniu. O 17.59 operátor policajtov z okresu Beaver dostal potvrdenie od veliteľa zásahovky okresu Butler, že velenie, teda aj Tajná služba, vie o týchto správach a chce ďalšie informácie o podozrivom.

Kancelária senátora teda potvrdila, že už 20 minút pred začiatkom akcie spozoroval ostreľovač podozrivého, ako používa merač vzdialenosti. A pýta sa, čo s touto informáciou robila Tajná služba, prečo hneď nevyslala k budove agentov, a hlavne, prečo Trumpovi vôbec povolili vystúpiť na zhromaždení.

Po štvrté, člen protibombového tímu z okresu Allegheny si vyžiadal, aby fotky Crooksa zaslali na telefónne číslo ATF (Úrad pre alkohol, tabak, zbrane a výbušniny – pozn. red.). Kancelária senátora potvrdila, že sa jedná o telefón ATF. Avšak, keď sa snažili dotyčného agenta kontaktovať, z ATF dostali e-mail od námestníka ATF pre legislatívne záležitosti, aby všetky požiadavky zasielali cez neho, aby ich mohli koordinovať s ministerstvom spravodlivosti a s FBI, ktorá je hlavnou vyšetrovacou inštitúciou. Kancelárii senátora tak nie je jasné, prečo by mala rozpoznanie tváre robiť práve ATF a či niečo také vôbec urobila.

Za piate, podľa miestnych policajtov pôvodne Tajná služba nemala vôbec v pláne na miesto dopraviť svojich ostreľovačov. To sa dozvedeli od bezpečnostných zložiek okresu Butler niekoľko dní vopred a tiež, že budú musieť mať „veľa ostreľovačov“, aby bezpečnosť zaistili. Ale aspoň deň pred stretnutím sa miestne policajné zložky dozvedeli, že Tajná služba zmenila názor a pošle dva ostreľovačské tímy. Kancelárovi senátora tak nie je jasné, prečo sa Tajná služba tak rozhodla a prečo nakoniec zmenila názor.

„Zistenie a časový harmonogram zverejnené v tomto dokumente sú veľmi predbežné a len zbežne poodhaľujú to, čo musí odhaliť úplné vyšetrovanie. Tento dokument zverejňujeme preto, aby sme poskytli verejnosti úplnú transparentnosť a zabezpečili, že všetky subjekty, ktoré vyšetrujú pokus o atentát, budú mať tieto informácie k dispozícii. Dúfame tiež, že podnietia ďalšie osoby – tak z radov orgánov činných v trestnom konaní, ako aj širokej verejnosti – aby sa prihlásili. Tieto informácie uvedené v tomto dokumente vyvolávajú mnoho otázok, ktoré Kongres a orgány činné v trestnom konaní musia zodpovedať,“ uvádza kancelária senátora.

Z predbežných zistení potom podľa nej vyplývajú tieto otázky:

  1. Kedy 13. júla 2024 Tajná služba prvýkrát dorazila do budovy AGR (budova, z ktorej sa strieľalo – pozn. red.)?
  2. Kedy sa Tajná služba prvýkrát dostala na strechu budovy AGR dňa 13. júla 2024?
  3. Koľko agentov Tajnej služby bolo v budove AGR dňa 13. júla 2024?
  4. Ako sa Tajná služba dostala na strechu budovy AGR?
  5. Vykonala ATF u Crooksa rozpoznanie tvárí?
  6. Ak áno, prečo bola ATF zodpovedná za vykonanie rozpoznania tváre pri Crookse?
  7. Prečo Tajná služba nevyslala agentov do budovy AGR okamžite, keď sa to dozvedela o správach o Crooksovi?
  8. O koľkej presne mali ostreľovači Tajné služby prvýkrát Crooksa na muške?
  9. Prečo bolo bývalému prezidentovi Trumpovi dovolené vystúpiť na pódium, keď Tajná služba vedela o Crooksovi?
  10. Prečo sa Tajná služba nezúčastnila 13. júla 2024 o 9.00 ráno brífingu pre miestne SWAT a ostreľovačské jednotky?
  11. Aká koordinácia existovala medzi ESU okresu Butler a Tajnou službou ohľadom vytvorenia a vykonania bezpečnostného plánu predloženého na brífingu 13. júla 2024?
  12. Prečo bolo Crooksovi povolené lietať s dronom nad miestom konania zhromaždenia pred 13. júlom 2024 a boli ohľadne dronu prijaté nejaké opatrenia?
  13. Kedy sa zistilo, že Crooks lietal s dronom nad miestom konania zhromaždenia?
  14. Prečo Tajná služba pôvodne nezamýšľala vyslať na zhromaždenie 13. júla 2024 jednotky ostreľovačov?
  15. Kedy Tajná služba zmenila svoje pôvodné rozhodnutie nevyslať ostreľovača na akciu 13. júla 2024?
  16. Prečo Tajná služba zmenila svoje pôvodné rozhodnutie nevyslať ostreľovačské jednotky na zhromaždenie 13. júla 2024?
  17. Kedy Tajná služba prvýkrát informovala miestnu políciu, že na akciu nepošle ostreľovača?
  18. Kedy Tajná služba prvýkrát informovala miestne orgány činné v trestnom konaní, že skutočne vyšle ostreľovačské jednotky na zhromaždenie konané 13. júla 2024?
  19. Koľko príslušníkov miestnych policajtov hliadkovalo počas zhromaždenia 13. júla 2024?
  20. Kto určil, koľko miestnych policajtov bude potrebných na hliadkovanie počas zhromaždenia 13. júla 2024?
  21. Kto určil, koľko jednotiek ostreľovačov bude potrebných na zhromaždení 13. júla 2024?
  22. Kto určil, koľko jednotiek SWAT bude potrebných na zhromaždenie 13. júla 2024?
  23. Aká bola značka a model Crooksovho vozidla objaveného po rallye?
  24. Bolo určené, že bicykel a tašky identifikované ostreľovačom AGR 1 dňa 13. júla 2024 sú spojené s Crooksom?
  25. Čo sa stalo s bicyklom a taškami identifikovanými ostreľovačom AGR 1 dňa 13. júla 2024?
  26. Miestni policajti uviedli, že v blízkosti miesta činu bolo zadržaných niekoľko osôb po pokuse o atentát na bývalého prezidenta Trumpa. Koľko osôb bolo zadržaných v blízkosti budovy AGR?
  27. Prečo boli tieto osoby zadržané v blízkosti budovy AGR 13. júla 2024?
  28. Čo sa stalo s osobami zadržanými v blízkosti budovy AGR?
  29. Prečo spolu Tajná služba a miestne zásahové a ostreľovačské jednotky nekomunikovali priamo?
  30. Mohla Tajná služba monitorovať rádiové kanály miestnych jednotiek SWAT a ostreľovačov?
  31. Kto zaisťoval spojenie medzi velením jednotky ESU okresu Butler a Tajnou službou?
  32. Kto rozhodol o oddelenej komunikácii medzi Tajnou službou a miestnymi strážcami zákona?
  33. Koľko brífingov alebo stretnutí usporiadala Tajná služba s bezpečnostnými zložkami pred zhromaždením 13. júla 2024 a kedy sa tieto porady alebo stretnutia uskutočnili?
  34. Ktoré bezpečnostné zložky sa zúčastnili brífingu s Tajnou službou pred zhromaždením 13. júla 2024?
  35. Koľkokrát navštívila Tajná služba namiesto konania zhromaždenia 13. júla 2024 pred jeho konaním?
  36. Kto sa zúčastnil návštev miesta konania zhromaždenia s Tajnou službou pred zhromaždením 13. júla 2024?
  37. Bol Crooksov 5,5-metrový rebrík zakúpený v Home Depot ráno 13. júla 2024 nájdený?
  38. Ak bol rebrík nájdený, kde bol nájdený?
  39. Bol nájdený batoh, s ktorým bol Crooks videný 13. júla 2024?
  40. Ak bol batoh nájdený, aký bol obsah Crooksovho batohu?
  41. Koľko nábojníc bolo nájdených pri budove AGR dňa 13. júla 2024?

Pred barom sa pobili Slováci a Ukrajinci. Na mieste jeden mŕtvy
Úmrtie muža pri potýčke v Luhačoviciach na Zlínsku kvalifikovala polícia ako trestný čin ublíženia na zdraví a výtržníctva. Ako informuje portál CNN Prima NEWS, sobotný konflikt pred barom v Luhačoviciach v Zlínsku nastal medzi Slovákmi a... Čítať ďalej
23 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik