Roskoványi: Zavádzanie verejnosti médiami nie je dobrá forma boja proti vláde Roberta Fica (VIDEO)
27 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Liberálne médiá si v snahe poškodiť vláde Roberta Fica našli ďalšiu možnosť, ako k tejto nadpráci zase raz čosi pridať. Katarína Roskoványi – štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR (Smer-SSD) vo videu upozorňuje, že na to idú znovu cez klamstvo. Tentokrát sa novinári dávajú do pozície vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov.

„Každoročne sa obeťami podvodníkov stávajú naši seniori, osamelé a lásku hľadajúce ženy, ale aj muži a v neposlednom rade aj tí, ktorí v zhone pozabudnú na obozretnosť. V posledných dňoch rezonuje v médiách prípad dôchodcu pod nadpisom: Novela trestného zákona Ficovej vlády v praxi: dôchodcu okradli o 83-tisíc a rodinný dom, teraz ich súd prepustil,“ upozorňuje vo videu Roskoványi.

„Obžalovaní v tejto trestnej veci neboli oslobodení, ako sa to snaží titulok navodiť, ale prepustení z väzby. A to je zásadný rozdiel. Faktom je, že toto trestné konanie nie je právoplatne ukončené a súd o vine a treste ešte len bude rozhodovať. To, či skutok bude kvalifikovaný ako prečin, alebo zločin, keďže obeťou je chránená osoba-dôchodca, závisí od dokazovania na hlavnom pojednávaní. Nie od nadpisu v médiách,“ vysvetľuje štátna tajomníčka, podľa ktorej je od médií nezodpovedné prezentovať ešte neskončený prípad, ako hotovú vec, navyše s tým, že páchatelia odídu bez trestu.

 „Ako už bolo mnohokrát povedané: dôvodom novely trestného zákona bola reforma drakonických trestov v oblasti majetkových trestných činov, ktoré v konečnom dôsledku neslúžia na nápravu páchateľa. Zjednodušene povedané: odsúdenie páchateľa na dlhé tresty odňatia slobody neznamenajú jeho nápravu. Takáto osoba je vytrhnutá z bežného spôsobu života, bez možnosti zamestnania a odškodnenie poškodených je znemožnené, alebo odsunuté do ďalekej budúcnosti. Novela Trestného zákona naďalej poskytuje ochranu spoločnosti pred páchateľmi trestných činov, avšak s dôrazom na odškodnenie poškodených,“ vysvetľuje štátna tajomníčka.

Dodáva, že ak súd uzná, že na uvedomenie si páchateľa svojho činu a návrat do riadneho života je reálne, využije prostriedky mediácie a probácie. Cieľom je tiež uhradenie škody poškodenému. „Toto je významný rozdiel v prístupe páchateľom trestnej činnosti oproti minulosti,“ upozorňuje Roskoványi

PRIESKUM! Matovičovci, Demokrati, aj Sme rodina mimo parlamentu! Víťaz je jasný
Voľby do Národnej rady (NR) SR by v júli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 23,5 percenta hlasov. Druhé by skončilo hnutie Progresívne Slovensko (PS) s podporou 21,7 percenta voličov. Po ňom by nasledovala strana Hlas-SD so ziskom 15,5 percenta... Čítať ďalej
23 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

„Je však potrebné povedať, že Trestný zákon je koncipovaný tak, že v prípade páchania opakovanej trestnej činnosti bude páchateľovi uložený nekompromisne nepodmienečný trest,“ zdôrazňuje štátna tajomníčka.

„Drahé média chcem vás poprosiť, aby ste pri informovaní o tak závažných veciach ako sú živé súdne spory pristupovali k svojej práci poctivo a objektívne a nie len s cieľom vytvárať mediálne senzácie, ktoré majú poslúžiť na boj s vládou Roberta Fica,“ uzatvára Katarína Roskoványi.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik