PS kritizuje pasenie kráv na Snilovskom sedle v NP Malá Fatra
23 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Pasenie kráv na Snilovskom sedle v Národnom parku (NP) Malá Fatra môže byť v rozpore s ochranou prírody. Upozornila na to poslankyňa parlamentu Tamara Stohlová z opozičného hnutia PS. V tejto súvislosti skritizovala štátnych tajomníkov envirezortu Štefana a Filipa Kuffovcov.

"Kuffovci rozprávajú o tradičnom hospodárení, gazdoch, ktorých treba podporovať, a pripisujú si zásluhy za spustenie pastvy v Snilovskom sedle, v skutočnosti však robia presne to, čo vždy - ohrozujú prírodu a pomáhajú sebe blízkym biznismenom," poznamenala na utorkovej tlačovej konferencii.

Daná lokalita je podľa poslankyne v citlivom vysokohorskom prostredí. "Kým pastva oviec alebo kôz, ktoré sú ľahšie, môže byť v tejto lokalite prínosná, pastva kráv môže svahy doslova zdevastovať," podotkla. Upozornila aj na okolnosti, za ktorých dostala Farma Vrátna špeciálnu výnimku na pasenie kráv v danej oblasti.

Diváci zúria! Veľký TV operátor OPÄŤ skresal ponuku staníc
Slováci sú vytočení. Postaral sa im o to jeden z najväčších TV operátorov, ktorý znovu zmenil ponuku televíznych staníc. Celá situácia sa ťahá už viac, ako pol roka. Orange teraz vypol ďalšie dve české stanice, informujú Topky. Operátor Orange TV... Čítať ďalej
23 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

MŽP SR reaguje

Chov hospodárskych zvierat, koní a agroturizmus sú neodmysliteľnou súčasťou národného dedičstva. Prirodzene patria do národných parkov. Uviedlo to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v reakcii na utorňajšie vyjadrenie poslankyne parlamentu Tamary Stohlovej (PS). Tá upozornila na to, že pasenie kráv na Snilovskom sedle v Národnom parku Malá Fatra môže byť v rozpore s ochranou prírody.

"MŽP SR pod Tomášom Tarabom (nominant SNS) podporuje iniciatívy miestnych gazdov, farmárov či pastierov s cieľom zachovať tradičné hospodárenie a rovnako zachovať a podporiť chov hospodárskych zvierat, a tým aj budovanie potravinovej sebestačnosti. Práve tieto činnosti neoddeliteľne patria do národných parkov," poznamenali pre TASR z odboru komunikácie rezortu.

Chov hospodárskych zvierat, koní a agroturizmus sú podľa envirorezortu väčším prínosom pri starostlivosti o horské či podhorské lúky a pasienky ako využívanie traktorov a inej ťažkej techniky. "Tú obhajujú pseudoaktivisti z Progresívneho Slovenska. PS, ktoré je nepriateľom ľudí žijúcich na vidieku starajúcich sa o krajinnú tvorbu, tomuto nikdy nebude rozumieť," dodali.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik