Plevíková: Komu a na čo tento dehonestujúci mix poslúžil?
23 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

To, že sa na Námestí slobody počas Dúhového Prajdu zjavila čudná, neprípustná vlajka, zaregistrovala aj poslankyňa NR SR Zuzana Plevíková (Smer-SSD). Tá rovnako, ako politici zo SNS hovorí o dehonestácii jedného zo štátnych symbolov, no upozorňuje aj na to, že „maslo na hlave“ tu majú nie len účastníci Prajdu, ktorí to niečo vyvesili, ale aj magistrát hlavného mesta a teda primátor Matúš Vallo.

Na vlajku už počas víkendu upozornili národniari Kramplová, Taraba a Tabák. Podľa Zuzany Plevíkovej muselo byť organizátorom pochodu jasné, že takýto „dehonestujúci mix“ zase o čosi viac rozdelí spoločnosť, preto sa v statuse na Facebooku pýta, či práve toto nebolo účelom.

Trio zo SNS

Dagmar Kramplová upozornila na to, že takáto vlajka je nie len dehonestáciou štátneho symbolu, ale aj dôkaz, že progresívci už „robia zúfalé veci“. Minister životného prostredia Tomáš Taraba avizoval trestné oznámenie za hanobenie štátnych symbolov a tiež legislatívu, ktorú v tomto smere SNS už na jeseň prinesie a Romana Tabák žiada – keďže je dávno po akcii, vlajka na stĺp nepatrí.

Hanobenie štátnej vlajky! Taraba podáva trestné oznámenie
Na jednom zo stĺpov na Námestí slobody sa počas sobotného (20. júla) Dúhového prajdu objavila aj vlajka, kde bol slovenský znak na dúhovom pozadí, čo v konzervatívnej a národne orientovanej časti politického spektra vyvolalo značnú nevôľu. Ako prvá... Čítať ďalej
22 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Dehonestujúci mix

Zvláštne vlajky, keďže popri slovenskom znaku na susednom stĺpe na dúhe viali aj európske hviezdičky, si všimla aj Zuzana Plevíková, ktorá si myslí, že „...povoliť a mať o tom vedomosť musel samotný progresívec primátor Vallo.“

Rozdeľujú. Toto chceli?

„Okrem toho, že je to celé zneucťujúce či hanobiace našu štátnu vlajku a znak, tak sa zamýšľam, či tento počin vyvesenia priamo na námestí splnil pre iniciátorov svoj účel. Pretože úplne prirodzene nastáva očakávaný „protest“ proti takémuto kroku. Pobúrilo to obrovskú časť občanov a opäť sa našiel dôvod zbytočne polarizovať spoločnosť. Jedni proti druhým,“  uvažuje Plevíková.

Ani lesbám a gejom nepomohli

„Každý máme okolo seba páry rovnakého pohlavia a verte mi, že skôr sklamane konštatujú, ako im takéto kroky ubližujú, a nie pomáhajú. Nepotrebujú silené pútanie pozornosti, ani si obliekať rôzne šokujúce a často vulgárne kostýmy. Nechcú mať tri záchody alebo sa identifikovať mimo svojho biologického pohlavia,“ konštatuje Plevíková.

Ostrá Kramplová o Dúhovom Prajde!
V sobotu, 20. júla sa v Bratislave konal tradičný Dúhový Prajd na podporu LGBTI+ osôb. Ak si na tieto akcie pamätáme ako na relatívne mohutné sprievody, tak poslankyňa NR SR Dagmar Kramplová (SNS) na sociálnej sieti poznamenáva, že účasť a záujem o... Čítať ďalej
21 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Kto tu proti komu zbrojí?

„Následne boli politici, ktorí sa vyjadrili z logických dôvodov proti takýmto vyveseniam vlajok, odrazu mediálne označovaní ako politickí aktéri, ktorí otvorene zbroja proti danej komunite. Áno, správne čítate, ZBROJA. Aby to malo efekt už úplnej agresivity,“ nepáči sa poslankyni, ktorá za celým počinom vidí umelú polarizáciu a štvanie spoločnosti. Pripomína, že takéto rozdeľovanie tu máme už veľmi dlho a ako príklad uvádza umelo vytváraný konflikt očkovaní – neočkovaní, proruskí – proukrajinskí, skrátka – zlí verzus dobrí.  

„Pretože tu málokto chce mať skutočne akýkoľvek zmier. A to je odpoveď, prečo to vyvesenie vlajky, podľa môjho úsudku, bolo celé účelové. Aby sa ešte viac prehĺbila polarizácia spoločnosti,“ dodáva Plevíková.

Prekvapená – veď u Blahu bol problém

„Dosť sa inak čudujem, že nepočujeme výkriky zo strany opozície, ako nemali nič robiť s EÚ vlajkou (pretože protest voči slovenskej by som ani neočakávala), tak ako to bolo napríklad v prípade, keď si ju vymenil Ľ. Blaha vo svojej predchádzajúcej kancelárii za slovenskú. A chceli ho za to odvolávať z postu podpredsedu NR SR,“ porovnáva situáciu z jesene Plevíková.

Toto je naša kultúra?

„Skôr som si prečítala vyjadrenia Progresívneho Slovenska, ako je táto kultúra súčasťou tej našej slovenskej kultúry a spoločnosti. Pritom častokrát mnohí nevedia nič o našej vlastnej štátnej histórii, kultúre, tradíciách, pretože to berú skôr ako akýsi prežitok. Alebo nevedia odpovedať na otázku, kedy vznikla prvá Československá republika, či kto bol na jej čele. Je to skutočne smutné...,“ uzatvára Plevíková. Pravdou je, že aj v pozvánke na dúhový prajd nás pani Zuzana Kronerová presviedča o tom, ako je „aj kvír kultúra slovenská“.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik