Jasnozriví Poliaci. Radia celej Európe
24 | 07 | 2024 I Milan Laca

Poľsko varuje Európu, aby sa pripravila na „zmenu“ vo vzťahoch s USA bez ohľadu na budúceho prezidenta.

Poľský minister zahraničných vecí v exkluzívnych komentároch pre POLITICO povedal, že Európa „nemá inú možnosť“, ako sa pripraviť na zmenu.

Varujeme!

Minister zahraničných vecí varoval európskych spojencov, že sa musia pripraviť na „zmenu“ v transatlantickom vzťahu a začať míňať viac na obranu – bez ohľadu na to, kto bude v novembri zvolený za prezidenta USA. V komentároch, zdieľaných výhradne pre POLITICO, Radek Sikorski uviedol, že verí, že Spojené štáty zostanú pre Európsku úniu „strategickým partnerom“, bez ohľadu na to, kto vyhrá prezidentské voľby v USA.

Putin dolaďuje: ruská armáda urobila nezastaviteľný pokrok
V posledných dňoch ruská armáda zajala niekoľko malých dedín v regióne medzi Avdijivkou a Pokrovskom. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská armáda dobyla osadu Ivano-Daryivka v severovýchodnej časti Doneckej oblasti. Samotná obec nie je... Čítať ďalej
23 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Nemáme inú možnosť

Európske krajiny však „nemajú inú možnosť“, ako prevziať väčšiu zodpovednosť za svoju kolektívnu obranu vzhľadom na to, že Washington bude aj naďalej „dôsledne sledovať Áziu“. "Je našou úlohou vysvetliť našim americkým partnerom, že pokiaľ budeme cítiť hrozbu Ruska, nebudeme sa tam môcť plne angažovať", povedal s odkazom na Áziu, kde majú európske krajiny nasadených oveľa menej síl ako Spojené štáty.

Obavy o "tútorstvo" 

Komentáre Sikorského, ktoré zazneli po tom, čo americký prezident Joe Biden oznámil, že odstupuje z prezidentských volieb, podčiarkujú rastúce obavy európskych spojencov Washingtonu, že USA môžu výrazne znížiť svoje investície do NATO, najmä ak bývalý prezident Donald Trump a jeho koaličný koaličný izolacionista J.D. Vance, budú zvolení do Bieleho domu.

Správne vnímanie  

Vedúci predstavitelia a úradníci EÚ sa okrem iného musia zaoberať správnym alebo nesprávnym vnímaním, že Amerika využíva jej obchodných partnerov, vrátane Európskej únie. Zatiaľ čo EÚ zostáva hlavným globálnym obchodným partnerom Spojených štátov, do tohto príbehu prispieva narastajúci deficit USA v obchode s tovarom s Európou.  Elity na oboch stranách Atlantiku sa musia „naučiť, ako hovoriť“ s verejnosťou o tom, prečo sú vzťahy medzi EÚ a USA vzájomne výhodné z ekonomického aj strategického hľadiska, uvádza sa v novinách.

No a Rusko

Ďalším zameraním sú ruské dezinformácie a propaganda, ktoré narastajú pred prezidentskými voľbami v USA a ktorých cieľom je podkopať podporu USA pre vojnu na Ukrajine. „Ak Moskva dokáže povzbudiť izolacionistické tendencie medzi Američanmi, presvedčiť ich, že Spojené štáty nemajú v Európe žiadne skutočné záujmy, za ktoré by stálo za to bojovať a motivovať ich, aby sa postavili proti vojenskej pomoci Ukrajine, potom by Kremeľ mohol získať nielen armádu". Poukazuje na rozdiely vo vnímaní Ruska medzi mladšími a staršími Američanmi a zároveň vyzýva politikov, aby doladili svoje argumenty pre mladšie publikum, ktoré nepoznalo Sovietsky zväz.

Bizarnosť zelenej dohody: Dedko a babička zaplatia za Fabiu, ale Leyenová za tryskáč nie
Opatrenie EU ETS 2, ktoré presadila vláda Českej republiky počas predsedníctva, bude nariaďovať vyplácanie kvót na energiu vykurovania domácností a zavedie vyplácania kvót na palivá v doprave. "Ale dieselové lokomotívy alebo súkromné lietadlá... Čítať ďalej
23 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik