Exminister školstva upozorňuje na priznanie Čechov!
23 | 07 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Česi to priznali: ich partnerom sa muníciu pre Ukrajinu kupovať nechce," upozorňuje na sociálnej sieti exminister školstva Juraj Draxler.

Taká drobná správa, píše Draxler: "...česká vláda priznala, že jej bombastický plán nakúpiť tento rok na svetových trhoch Ukrajine 800 tisíc kusov delostreleckej munície sa takmer určite nesplní."

A poukazuje na skutočnosť, že v prvej dodávke, v júni, dodali len 45 tisíc kusov a na júl a august sú zatiaľ plánované dodávky 50 tisíc kusov na mesiac. Aj keď sľubujú, že na jeseň by sa dodávky mali zrýchliť, k splneniu cieľa ani zďaleka nesmerujú.

Draxler tvrdí, že hovoria, že hoci k ich iniciatíve sa prihlásilo 18 krajín, zďaleka nie všetky poslali toľko peňazí, koľko sľubovali. A tri krajiny dokonca neposlali nič.

"Nepovedali, ktoré krajiny to sú, zo zjavných diplomatických dôvodov. Mimochodom, zároveň priznali, že celá akcia aj tak významne pomohla českým muničným firmám, keďže veľká časť nakúpenej munície sa kompletuje v Čechách. Proste sú to pomerne chytrí obchodníci. A je "potešiteľné", že im na biznis prispeli aj Slováci svojou "občianskou" zbierkou munície pre Ukrajinu. Takých naivných pakov ako v bratislavskej kaviarni len tak ľahko inde nenájdete," myslí si Juraj Draxler.

"Aj vzhľadom na to, čo je v tejto súvislosti to najdôležitejšie. Znovu dodávam: ak by spojencom, v prvom rade USA, skutočne išlo o efektívnu podporu Ukrajiny, za tie dva roky od začiatku vojny by už navýšili kapacity svojej muničnej výroby. Iste, nie je to niečo, čo sa dá zvládnuť za letné prázdniny, ale zároveň ani nič, čo by superveľmoc nedokázala za pár mesiacov spraviť. Príkladov je viac, napríklad počas oboch vojen v Zálive dokázali mimoriadne navýšiť výrobné kapacity ešte aj motorov do transportérov, čo je zložitejšie, ako výroba munície," vysvetľuje Draxler.

Ale hneď aj dodáva, že: "na tom reálne nikomu nezáleží. Zbrojný priemysel na Ukrajinu potrebuje dodávať veci, ktoré sú predovšetkým drahé."

Na "obyčajnej" munícii sa zďaleka nenabalíte tak ako na stíhačkách, raketách a podobne.

Draxler v závere príspevku upozorňuje, že: "nezabúdajme, že napríklad väčšina (!) posledného balíka americkej "vojenskej pomoci Ukrajine" v skutočnosti Ukrajinu nevidela ani zdiaľky.Nakupovali sa za to zásoby americkej armáde, plus vybavenie amerických základní v Európe, len sa to zviezlo pod spoločnou nálepkou "podpora Ukrajine". Moderné vojny sú často predovšetkým biznis. Treba povedať, že veľmi výhodný."

Rusi zlikvidovali v Odese elitných britských špecialistov
Ruská raketa zabila na Ukrajine 18 britských vojakov SAS. Raketový útok ruských ozbrojených síl zlikvidoval oddiel elitných britských špeciálnych síl. Čo hovorí Španiel Pedro Baños, vysoký dôstojník španielskej armády na dôchodku, uviedol, že... Čítať ďalej
23 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik