Chaos vo vesmíre! Pole okolo Zeme sa zmenilo
25 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Len pred pár mesiacmi sme boli svedkami silnej slnečnej búrky, ktorá so sebou priniesla úchvatnú polárnu žiaru. Tú sme mohli pozorovať aj na Slovensku a hoci sa jej hovorí „polárna“, videli ju aj o niekoľko stovák kilometrov južnejšie od nás. Lenže aká bola krásna, taká bola nebezpečná – podľa portálu Space vo vesmíre vyvolala chaos, pri ktorom tisíce satelitov bojovali o udržanie svojej obežnej dráhy, takže nižšie obežnice ešte viac klesli a to alarmujúco rýchlo.

Space vysvetľuje, že slnečná búrka, aká tu nebola od r. 2003 spôsobila nemalé problémy mnohým satelitom na nízkych obežných dráhach. Za tie roky sa však výrazne zmenil aj počet satelitov, ktoré mali veľké problémy. Aby sme takéto veci vedeli predpokladať a zamedziť tak podobným situáciám, bude potrebné vylepšiť predpovede slnečných búrok, aby sa zabránilo chaosu. Slnečná búrka má však aj svoje pozitíva. Je však nevyhnutné vylepšiť predpovede.

Najsilnejšia za dvadsať rokov

Čo je však horšie, nie len satelity, ale aj vesmírny odpad, ktorý sa pohybuje na nízkej obežnej dráhe Zeme sa k našej planéte priblížil rýchlosťou 180 metrov za deň, pričom táto búrka trvala celé štyri dni.

Aby kompenzovali tento pokles, mnohé satelity súčasne spustili svoje trysky, čím získali späť svoju výšku, čo však zvýšilo riziko potenciálnych kolízií. Búrka, ktorá dosiahla intenzitu G5 (najvyššiu na škále NOAA) bola najsilnejšia, ktorá zasiahla Zem od roku 2003, poznamenáva portál Space.

VIDEO! Strašidelné čo by sa stalo, keby sa Zem prestala točiť!
Už pár storočí je ľudstvu jasné, že Zem sa točí nie len okolo Slnka, ale rotuje aj okolo vlastnej osi. Uvažovali ste, čo by so životom na „modrej planéte“ urobilo, keby sa točiť zrazu prestala? Jednak by sme prišli o striedanie dňa a noci, ale... Čítať ďalej
21 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Odvtedy sa však pole okolo Zeme zmenilo

Od tohto obdobia počet satelitov z niekoľkých stoviek vzrástol na viac, ako desať tisíc aktívnych objektov – a to všetko na nízkej obežnej dráhe Zeme.

„Geomagnetická búrka v máji 2024 bola prvou veľkou búrkou, ktorá sa vyskytla počas novej paradigmy pri operáciách satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme, ktorým dominovali komerčné malé satelity,“ priblížili autori štúdie William Parker a Richard Linares z Massachusettského technologického inštitútu.

Čo sa vlastne deje

Solárne búrky, spôsobené výbuchmi nabitých plynov zo Slnka, narúšajú magnetické pole Zeme. Tieto poruchy môžu preniknúť hlboko do atmosféry, čoho výsledkom sú nádherné polárne žiare. Okrem toho však dochádza k zvýšeniu hustoty atmosféry, čo spôsobuje, že satelity musia zápasiť s oveľa hustejším médiom a začínajú preto strácať výšku, uvádza Space.

Polárna žiara. Ilustračné foto: Pexels

Chaos a ... ešte väčší chaos

Predpovede vesmírneho počasia pred májovou búrkou nepresne odhadli jej trvanie a intenzitu. To malo za následok menšiu predvídateľnosť pohybov satelitov a automatizované systémy reagovali všetky odrazu. Vvýsledkom bol ešte väčší chaos, keďže bolo potrebné manévrovať s takmer polovicou všetkých aktívnych satelitov na nízkej obežnej dráhe.

Na Tríbeči objavili stan... a legenda ožíva
Pohorie Tríbeč má aj vďaka románu Jozefa Kariku, či filmu, ktorý bol na motívy knihy natočený, povesť slovenského Bermudského trojuholníka. Strácajú sa tam ľudia, ktorí sa po nejakom čase objavujú dezorientovaní a na úplne neočakávanom mieste. Na... Čítať ďalej
20 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Búrka poupratovala

Uvedené má však aj svoje pozitíva. Búrka svojim spôsobom pomohla vyčistiť okolie našej planéty od vesmírneho odpadu. Neaktívne satelity a rôzne úlomky sa totiž zrútili hlbšie do atmosféry a zhoreli, čím sa znížil počet objektov na obežnej dráhe, uvádza Space.

Stihneme to?

Space upozorňuje, že solárny cyklus dosiahne maximum až niekedy na prelome rokov 2024/25 a práve májová solárna búrka ukázala, že ešte máme slabinyv zlepšovaní na predpovede vesmírneho počasia. Aby sme sa nedožili hromadného pádu mnohých satelitov.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik