Slovensko pošle na OLYMPIÁDU do Paríža 28 športovcov
22 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Kým Slovensko vyšle na olympiádu do Paríža 28 športovcov, Česko ich bude mať pod piatimi kruhmi 113.

Koncom júla odštartuje najväčší športový sviatok – olympijské hry v Paríži. Dnes je jasné, že slovenská výprava bude mať 28 športovcov. Slovenský olympijský a športový výbor o tom informoval na svojom webe.

V akých športoch budeme mať zastúpenie?

Pod piatimi kruhmi zabojuje len šesť slovenských atlétov. Účasť na olympiáde tesne ušla šprintérovi Jánovi Volkovi a prekážkarke Daniele Ledeckej.

Viktória Forster a Gabriela Gajanová sa kvalifikovali na základe splnenia limitov, chodci Mária Katerinka Czaková, Hana Burzalová a Dominik Černý podľa svetového rebríčka. Miroslav Úradník je momentálne nominovaný spolu s Burzalovou do štafety chodcov

„Slovenský olympijský a športový výbor na základe nominácie Slovenského atletického zväzu potvrdil štarty Viktórie Forster na 100 m i na 100 m prekážok, Gabriely Gajanovej na 800 m. V pretekoch v chôdzi na 20 km sa predstavia Mária Katerinka Czaková, Hana Burzalová a Dominik Černý. V nominácii na miešanú chodeckú štafetu na maratónskej trati sú momentálne Hana Burzalová s Miroslavom Úradníkom a ako náhradníci sú uvedení Mária Katerinka Czaková a Dominik Černý,“ uvádza výbor.Atletické súťaže sú na programe od 1. do 11. augusta 2024.

Aké je rozdelenie 28 slovenských športovcov?

Vo výprave bude šesť strelcov, rovnaký počet atlétov, štyria vodní slalomári, po dvaja cestní cyklisti a plavci, po jednom zástupcovi či zástupkyni skejtbordingu, boxu, džuda, stolného tenisu, jachtingu, lukostreľby, zápasenia a tenisu.

Len pre porovnanie

Kým Slovensko má približne 5,4 milióna obyvateľov, v susednom Česku je to zhruba dvakrát viac – 10,6 milióna. Aj napriek tomu bude česká výprava štvornásobná oproti tej slovenskej!

Ukrajinské výhovorky a údajná „energetická bezpečnosť“
V dôsledku sprísnených sankcií na ukrajinskej strane, prestala na Slovensko prúdiť ruská ropa od spoločnosti Lukoil. Ide tak o ďalšiu krajinu po Maďarsku, ktorej sa tieto sankcie dotkli. Informovalo o tom Ministerstvo hospodárstva SR, ako aj... Čítať ďalej
22 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik