Rusi takmer zostrelili B-52 nad polostrovom Kola (VIDEO)
22 | 07 | 2024 I Milan Laca

Ator: Konstantin Olšanský

B-52 takmer zostrelili nad Kolským polostrovom.

USA tajne využívajú Fínsko na provokácie proti Rusku.

Provokácie

Američania provokujú Rusko cvičením nad Barentsovým morom. Okamžite dostali po nose: dva bombardéry B-52H boli zahnané od ruských hraníc, píše Bulgarian Military.

Cvičenie

Americkí „stratégovia“ vykonali 21. júla cvičný let nad Fínskom a vstúpili do vzdušného priestoru  Ruska. To bolo údajne súčasťou výcvikovej misie. Bombardéry sprevádzali tri americké tankovacie lietadlá. Podľa nórskych novín Barents Observer, sa B-52H, smerujúce na sever do Laponska, priblížili k polostrovu Kola čo najbližšie z juhozápadu. Tam urobili kruh a opäť sa vrátili na juh. Americkí piloti mohli vidieť takmer celý polostrov Kola, kde sú umiestnené ruské raketové ponorky, ako aj letisko diaľkového letectva Olenja, z ktorého Tu-95MS zvyčajne štartujú, aby zasiahli Ukrajinu.

Manéver
Americké lietadlá navyše počas letu sprevádzala skupina fínskych stíhačiek F/A-18, zdôrazňuje Barents Observer. Minister obrany Antti Häkkänen považuje takúto vojenskú spoluprácu so Spojenými štátmi za „normálnu“. Ako však píše Bulgarian Military, v skutočnosti môže spolupráca čoskoro zlyhať. Navyše, americké provokácie z fínskeho vzdušného priestoru Rusko tvrdo potláča.

Medvedev o NATO: Blíži sa bod zlomu. Stačí jeden krok a vyhlásite vojnu Rusku
Ruský exprezident Dmitrij Medvedev svojimi názormi opäť spôsobil rozruch. Podľa neho Ukrajina nemá právo na existenciu a NATO označil za agresora, ktorého správanie určí, či planéta prežije deštruktívny konflikt. Povedal tiež, čo si myslí, že... Čítať ďalej
21 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Rusi zasiahli

Nepriateľské B-52 Stratofortress spozorovali nad Barentsovým morom. Na identifikáciu cieľov vyslali stíhačky MiG-29 a MiG-31, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Keď sa ruské lietadlá približovali, americké posádky, ktoré si od strachu pustili do nohavíc, prudko otočili svoje stroje a odleteli späť, preč od ruskej štátnej hranice. Ruské ministerstvo obrany zdôraznilo, že lety, ktoré vykonali MiG-29 a MiG-31, prísne dodržiavali medzinárodné pravidlá pre vzdušný priestor nad neutrálnymi vodami a zaručili  dodržiavanie všetkých bezpečnostných opatrení.

Američania stvrdia iné...

"Počas letu v medzinárodnom vzdušnom priestore a v súlade s medzinárodným právom boli americké lietadlá B-52 približne o 8. hodine ráno stredoeurópskeho času zadržané nad Barentsovým morom dvoma ruskými lietadlami. Americké lietadlá v dôsledku zásahu nezmenili kurz a pokračovali ďalej podľa ich plánovaného letového plánu bez incidentov, čo umožňuje B-52 vykonať svoju vopred naplánovanú misiu, ktorá zahŕňala integráciu so stíhacími lietadlami NATO pred pristátím na leteckej základni Mihail Kogalniceanu“ (Rumunsko) uviedla vo vyhlásení USAFE-AFAFRICA.

Bobardéry

Čo z toho vyplýva

Incident jasne ukazuje, že Fínsko už používajú ako nástroj tlaku na Rusko. Začiatkom júla schválil tamojší parlament dohodu o obrannej spolupráci a umožnil Spojeným štátom prístup k 15 vojenským objektom. Pentagon tam môže umiestniť svoju armádu a vybavenie. Fínske úrady preberajú na seba bezpečnosť miest, ktoré budú nekontrolovateľne využívať Američania, zdôrazňuje bulharský magazín.  K 15 miestam, patria  podľa agentúry Reuters štyri letecké základne, vojenský prístav a železnica na severe krajiny. Sklady vojenskej techniky budú umiestnené pozdĺž trás, vedúcich k ruským hraniciam.

Ďalší incident

Ruský MiG-31 mal nedávno sprevádzať hliadkové lietadlo R-8A Poseidon Nórskeho letectva nad Barentsovým morom. V marci použili MiG-31 na zastavenie dvojice amerických strategických bombardérov blížiacich sa k štátnej hranici Ruskej federácie. Na rozdiel od poslednej operácie boli to boli v marci americké bombardéry B-1B.

Bežná prax

„Toto je americký postoj: Spojené štáty často vykonávajú prieskumné a výcvikové misie blízko hraníc potenciálnych protivníkov, aby zhromaždili spravodajské informácie a demonštrovali svoju vojenskú prítomnosť,“ vysvetľuje šéfredaktor magazínu Bojko Nikolov. Tým, že Ammeričania preleteli blízko ruských hraníc, mohli posúdiť, ako rýchlo a efektívne ruské stíhačky zachytia potenciálne hrozby. Americký B-52H mohli zostrelilť, domnieva sa Bojko Nikolov.

Americké provokatívne lety často využívajú na testovanie pripravenosti nepriateľských systémov protivzdušnej obrany a rýchlosti ich reakcie.  

ODPADNETE! Svetoznámy americký profesor odhalil, prečo vypukla rusko-ukrajinská vojna
V relácii Tuckera Carlsona svetoznámy profesor Jeffrey Sachs podrobne opísal, ako Spojené štáty vyprovokovali Rusko k invázii na Ukrajinu. "Nie je pravda, že Vladimir Putin napadol Ukrajinu v roku 2022 bez toho, aby ho niekto nevyprovokoval,"... Čítať ďalej
21 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik