Premiér Fico s dôležitými informáciami k aktuálnym udalostiam
22 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Bez ohľadu na odstúpenie J. Bidena, najviac rezonuje D. Trump, že by ukončil vojnu na Ukrajine ešte pred nástupom na úrad. Ja tomu verím, pretože USA majú totálny vplyv na Ukrajine. Do veľmi zvláštneho svetla sa však dostávajú oficiálne stanoviská USA, že s vojnou na Ukrajine a s Ukrajinou v podstate nič nemajú. Len jej pomáhajú, napísal premiér Robert Fico  (Smer-SSD) ku v poradí dvadsiatemu siedmemu videu „Čo sa nezmestilo na tlačovku.

Predseda vlády v úvode videa skonštatoval, že verí, že nie je ďaleko od svojho uzdravenia. Tvrdo rehabilituje a verí, že to prinesie výsledky, ktoré mu v podobe uzdravenia praje množstvo ľudí. Verí, že o pár dní odloží rehabilitačné pomôcky a bude môcť zaťažovať aj ostatné časti tela. Obmedzenia, ktoré má, mu však nemôžu zabrániť v reakciách na aktuálne dianie.

Venoval sa tiež klamstvám o absurdných daniach, ktoré nikdy neboli ani len na stole, vysvetlil čo sú zač tie bájne „listy z Bruselu“, na ktoré sa odvoláva opozícia, hovoril o situácii v Európskom parlamente, ale aj o tom, že nechápe zvolenie Leyenovej. Tiež bude potrebné hovoriť o možnosti nezvolenia Kalasovej za komisárku pre zahraničie, o Bruselom neprijatej Orbánovej  mierovej misii a že Slovensko nepodporí odsúdenie konania Maďarska. Nepáči sa mu ani ďalší balík sankcií, ktoré veľmi poškodia akurát niektoré európske krajiny a Ukrajinu s nimi.

Klamstvá o zdaneniach

Podľa premiéra opozícia a červené denníky po volebných neúspechoch a májových udalostiach prichádzajú s ďalším klamstvom – vláda vraj chce zdaniť výbery z bankomatov a finančné prevody fyzických osôb. Po stretnutí s ministrom financií premiér potvrdzuje, že žiadny podobný návrh nikdy nebol na stole.

„Momentálne pracujeme na konsolidácii verejných financií s účinnosťou od 1. januára 2025 na úrovni približne 1,4 miliardy eur a poskladajú sa na to predovšetkým tí, ktorí na to majú. Čarovné na celom príbehu konsolidácie je to, že o nej cez klamstvá hovorí opozícia, ktorá nám v r. 2023 odovzdala, podľa hodnotenia európskych inštitúcií, najhoršie verejné financie v EÚ,“ podotýka premiér. Ľudovít Ódor (PS) mu na stole nechal rozpočet, ktorý by v tomto roku ušetril 6-7 miliárd eur, čo by znamenalo kolaps sociálneho systému. Fico podotýka, že práve PS „jačí, ako Viktorka na splave“, že súčasná vláda o nejakej konsolidácii vôbec uvažuje.

Kamenický vytočený do biela! Médiá a opozícia zase šíria nezmysly! (VIDEO)
Ako keby hádzal hrach na stenu! Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SSD) už celé mesiace žiada opozíciu a červené denníky, aby prestali šíriť nezmysly. "Opozícia a médiá sa neštítia šíriť hoaxy a klamstvá o konsolidácii verejných financií.... Čítať ďalej
19 | 07 | 2024 | Eka Balašková

List z EK

„Progresívne a liberálne médiá šíria ďalšiu hrozbu. List z EK, ktorým komisia reaguje na novelizáciu Trestného zákona, schválenú v utorok (16. júla, pozn. red.). Opoziční poslanci a europoslanci chodia ako na klavír do orgánov EÚ, aby Slovensku boli zastavené eurofondy a peniaze z plánu obnovy a keď sa im podarí nahovoriť úradníkov na napísanie akéhokoľvek kritického listu na adresu súčasnej vlády, otvárajú šampanské,“ vysvetľuje Fico a prirovnáva to k zvrátenosti typu „dnes plavkyňa, pred pol rokom statný muž“. Fico otvorene hovorí, že keby sme roboticky plnili všetky podmienky, ktoré na nás kladie EÚ, Slovensko by už ani neexistovalo

Dialóg spolu vedú, ale...

Robert Fico pripomína, že vedú s EK potrebný dialóg, ale nezabúdajú na roky 2020-23, kedy vo väzbe zomierali nevinní ľudia, EK na adresu vtedajších vlád nepovedala jediné kritické slovo.

„Prečo? No lebo mali na Slovensku politikov, ktorí boli schopní splniť akýkoľvek sen EK. Najmä sny o vojne na Ukrajine,“ konštatuje premiér s tým, že vláda sa nemôže pri každom liste z Bruselu roztriasť od strachu a ak Brusel vedel akceptovať dianie v uplynulých rokoch, súčasná vláda má množstvo dôvodov postaviť sa za ňou navrhnuté a demokraticky prijaté zákony.

Europoslanci za Smer

Fico mimoriadne oceňuje, že poslanci EP za Smer sa nedali zlákať do frakcií, v ktorých vzhľadom na rozdielnu politiku nemá Smer čo robiť. Postupne zistili, že s príslušnou frakciou sa Smer nezhoduje na citlivých etických otázkach, či na téme migrácie. Pripomenul, že Smer je ochotný kedykoľvek vstúpiť do frakcie európskych socialistov, ak budú tí ochotní akceptovať suverénnu politiku Slovenska.

Europoslancom Smeru neúčasť vo frakcii dáva „voľnú ruku“ a aj preto nepodporili odsúdenie Viktora Orbána za jeho mierové iniciatívy, ani nevolili Leyenovú pre druhé funkčné obdobie predsedníčky EK. Podľa premiéra je na zamyslenie, ako takýto návrh vôbec mohlo prísť deň po rozhodnutí všeobecného súdu v Luxemburgu o neposkytnutí dostatočných informácií o nákupe vakcín.

Roth Neveďalová: Buď máte správny názor, alebo si ani neškrtnete
Opätovne zvolená europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SSD) hovorí, že prvé plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu bola „čiernobiela schôdza“. Buď máte väčšinový názor alebo si ani neškrtnete. Buď ste dobrý alebo zlý. Buď... Čítať ďalej
22 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Kaja Kalasová

Premiér v tejto súvislosti od pätice europoslancov očakáva, že budú tvrdí aj pri výbere tzv. ministerky zahraničných vecí EÚ, estónskej premiérky Kaje Kalasovej.

„Po prvé, EÚ nemá vlastnú zahraničnú politiku, len kopíruje politiku USA. Po druhé, kandidátka na tento post je známa svojimi absolútne proamerickými a absolútne protiruskými postojmi,“ hodnotí premiér s tým, že EÚ potrebuje rovnováhu, ktorú táto kandidátka neprinesie. Europoslancom radí sa riadne poobzerať po nezaradených poslancoch s rovnakými názormi na konflikt na Ukrajine, či iných otázkach. Nevylučuje vznik ďalšej ľavicovej frakcie, aj so Smerom-SSD.

Atak Maďarska je neprípustný

„Dávam jasné pokyny našim reprezentantom v orgánoch EÚ, že Slovensko nebude v žiadnom prípade atakovať Maďarsko a jeho legitímne predsedníctvo v EÚ,“ avizoval premiér v súvislosti s nevôľou EÚ voči mierovým aktivitám Viktora Orbána.

Vážne sa podľa premiéra treba zamyslieť aj nad novými sankciami, ktoré prinesú aj 40-percentný úbytok dodávok ropy pre Slovnaft. Podľa premiéra sa vytvára tlak na nákup z iných zdrojov, no tá je drahšia a nie vždy vyhovuje technicky pre našu rafinériu. Nechápe preto, načo je dobrá sankcia, ktorá namiesto Ruska poškodí Slovensko, Maďarsko, Ukrajinu a čiastočne aj Česko, no ruského LukOilu sa nedotkne, lebo ten má možnosť predávať inde. Tento problém už premiér prerokováva s ministrami, ale aj s firmami, aby nedošlo k situácii, ako pred rokmi s plynom.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik