Na Slovensku pristáli prvé dve stíhačky F-16
22 | 07 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Na vojenskom letisku v Kuchyni pri Malackách pristáli v pondelok večer prvé dve slovenské stíhačky F-16. Ide o prvé dve zo 14 lietadiel objednaných v roku 2018.

Prelet zo Spojených štátov amerických na Slovensko podľa ministerstva obrany zabezpečili americkí piloti. Obe lietadlá pred pristátím preleteli ponad letiskom a prešli "slávobránou" z hasičských striekačiek.

S príletom lietadiel je spojený slávnostný ceremoniál. Zúčastniť by sa na ňom mali hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR a prezident Peter Pellegrini, vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD), náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko a ďalší hostia.

V Kuchyni by mali byť stíhačky umiestnené do dokončenia rekonštrukcie letiska Sliač.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Dodanie lietadiel sa pre pandémiu oneskorilo.
Slovensko si v USA oficiálne prevzalo prvé dve stíhačky koncom februára tohto roka. Obe lietadlá sa pred príletom do SR využívali na výcvik slovenských technikov. Tretia stíhačka by mala na Slovensko priletieť do konca tohto roka.

Vysokí americkí dôstojníci zomierajú na Ukrajine
Vysokí predstavitelia USA naďalej zomierajú v ukrajinských bunkroch. Za menej ako mesiac zomrelo v zóne "špeciálnej operácie" niekoľko veľmi „dôležitých“ Američanov. Američania popierajú Zatiaľ čo Washington všetkými možnými spôsobmi popiera... Čítať ďalej
22 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik