Minister vnútra: Nebudeme trestať Maďarsko, veď chce MIER (VIDEO)
22 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Premiér Robert Fico (Smer-SSD) len v nedeľu podvečer informoval, že jeho pokyny pre slovenských zástupcov v európskych inštitúciách hovoria o nesúhlase s trestaním Maďarska za mierové aktivity maďarského premiéra Viktora Orbána. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok  (Hlas-SD) vo videu avizuje, že Slovensko sa nepridá k bojkotu maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Snahu o mier a spoluprácu medzi národmi Slovenská republika podporuje s tým, že len dialóg je kľúčom k zastaveniu vojny a k stabilite v Európe.

S atakmi voči Maďarsku nesúhlasí ani premiér Robert Fico, ani prezident SR Peter Pellegrini, čo zo stretnutia ministrov vnútra EÚ v Budapešti pripomenul aj minister Matúš Šutaj Eštok, ktorý sa stretnutia zúčastnil. Ministri zodpovední za bezpečnosť rokovali aj o mnohých výzvach, ktoré v tejto oblasti nie len EÚ, ale aj jej členské štáty čakajú. Zduplikoval tiež, že Slovensko nebude sabotovať žiadne rokovania, ktoré by mali viesť k mieru na Ukrajine.

Premiérove pokyny

„Dávam jasné pokyny našim reprezentantom v orgánoch EÚ, že Slovensko nebude v žiadnom prípade atakovať Maďarsko a jeho legitímne predsedníctvo v EÚ,“ avizoval premiér v súvislosti s nevôľou EÚ voči mierovým aktivitám Viktora Orbána.

Premiér Fico s dôležitými informáciami k aktuálnym udalostiam
Bez ohľadu na odstúpenie J. Bidena, najviac rezonuje D. Trump, že by ukončil vojnu na Ukrajine ešte pred nástupom na úrad. Ja tomu verím, pretože USA majú totálny vplyv na Ukrajine. Do veľmi zvláštneho svetla sa však dostávajú oficiálne stanoviská... Čítať ďalej
22 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Prezidentovo vyhlásenie

„Nemyslím si, že treba niekoho trestať len preto, že sa snaží o nejaký dialóg - a Slovenská republika tak ani robiť nebude," vyhlásil Pellegrini na margo možného bojkotu EÚ voči Maďarsku za mierové aktivity. Uistil, že zástupcovia slovenskej vlády sa budú na všetkých primeraných úrovniach zúčastňovať na aktivitách maďarského predsedníctva. Nevidí dôvod trestať suverénny postoj vlády jednej z krajín Európskej únie len preto, že sa niekomu nepáči.

Na rokovaní ministrov

Šutaj Eštok sa v pondelok, 22. júla zúčastňuje rokovania ministrov vnútra EÚ, ktoré sa koná v Budapešti.

„Potvrdzujem slová prezidenta Slovenskej republiky Petra Pellegriniho, že Slovensko sa v žiadnom prípade nepridá k bojkotu predsedníctva Maďarska v rámci EÚ a som rád, že dnes v Budapešti môžeme rokovať o bezpečnostných výzvach, ktoré nás čakajú,“ hovorí minister vnútra, pričom konkretizuje problémy s ilegálnou migráciou, ale „na stole“ sú aj ďalšie problémy, ktoré ohrozujú bezpečnosť ako EÚ, tak aj Slovenska.

Mier sabotovať nebudeme

„Ešte raz. Slovensko sa nebude pripájať k iniciatívam, ktoré sabotujú mierové rokovania a som rád, že dnes sa aj s ďalšími kolegami môžeme otvorene rozprávať o budúcnosti Európy a bezpečnosti celej Európskej únie,“ zduplikoval minister vnútra vo videu.

ZÁSADNÉ VYHLÁSENIE PREZIDENTA SR PETRA PELLEGRINIHO
Slovensko sa nebude počas predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie pridávať k aktivitám smerujúcim k jeho bojkotu. Prezident SR Peter Pellegrini o tom informoval po štvrtkovom stretnutí s maďarským prezidentom Tamásom Sulyokom v Budapešti,... Čítať ďalej
18 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik