Koniec je nezvratný. Arabelke môžeme pomôcť prežiť posledné chvíle doma (FOTO)
22 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Arabelka je mladá dievčina od Štúrova. Napriek tomu, že má len 19, jej mnohé diagnózy hovoria za všetko – skorý koniec je nezvratný. Pomôcť jej nevedia ani lekári. Ona a jej rodina majú preto len jednu túžbu – aby mohla svoje posledné dni stráviť doma. Dievčine bez vyvinutého srdca v tom bráni nedostatok financií. Jej príbeh nás v redakcii chytil za srdce a keďže Milana Daniela z Minibodky, ktorý sa snaží Arabelke uľahčiť posledné chvíle, poznáme dlhé roky, pre informácie sme sa obrátili priamo na neho.

Okrem mnohých fyzických diagnóz má dievčina diagnostikovanú aj mentálnu retardáciu, čo znamená, že jej myslenie je na úrovni 12 ročného dieťaťa. Napriek tomu má túžby. Vlastne – jedinú. Vrátiť sa domov, kde má milujúcu a milovanú rodinu, no žijú v chudobe, akú si nevieme ani len predstaviť – kúpanie sa v plechovej vani na dvore, potrebuje špeciálne podporné pomôcky ku kyslíkovému prístroju a mnoho ďalších nevyhnutností.

Veľké prianie

„Pýtal som sa jej, či jej nenapadne niečo osobné, po čom túži a mohli by sme jej splniť. Ona dokola hovorila len to, že nič nechce, že chce ísť len domov a byť so svojou rodinou,“ hovorí pre HD o Arabelke Milan Daniel, z organizácie na pomoc deťom Minibodka. Arabelka potrebuje množstvo rehabilitácie, čo jej dokáže zabezpečiť jej obetavá mama, no aby mohli rehabilitovať doma, Milan Daniel zorganizoval zbierku na prístroje, ktoré by Arabelke umožnili splniť jej sen.

Polícia: Pri policajnej akcii v Žiline odhalili 19 vodičov pod vplyvom alkoholu
Pri pondelkovej rannej policajnej akcii v Žiline prichytili policajti 19 motoristov jazdiacich pod vplyvom alkoholu. Ako informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková, 16 z nich malo pri dychovej skúške výsledok do jedného... Čítať ďalej
22 | 07 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Zbierka na pomoc Arabelke

„Účelom zbierky je hlavne to, aby sme Arabelke zľahčili ten čas, ktorý jej zostáva a hlavne to, aby ona mohla byť doma, čo lekári umožnia. Maminu všetko dokonale naučili a účelom tej zbierky je, aby sme pre Arabelku vyzbierali peniažky na život, ktorý jej zostáva,“ hovorí Daniel.

Čo chcú zabezpečiť

„Smrť máva často nedôstojné prejavy a následky. Ja o nich viem svoje (zo svojho života, ale aj zo života detí, ktoré som odprevádzal). No ona ešte žije a ja by som ju veľmi rád videl šťastnú. Prepustia ju možno budúci týždeň cca v Piatok s tým, že mamina všetko vie, čo má robiť a bude mať asistenčný dohľad,“ vysvetľuje Daniel a prikladá zoznam toho, čo bude potrebné z darovaných peňazí zafinancovať.

  1. Plienky a vlhčené hygienické vreckovky.
  2. Kúpiť, účinné maste na masáže končatín, ktoré jej mama robí. Arabelka má silné opuchy hlavne dolných končatín.
  3. Ošetrovateľskú starostlivosť (čo dokáže mamina zvládnuť), len potrebuje všetky pomôcky dennej potreby.
  4. Hygienické a dezinfekčné potreby,
  5. Špeciálnu stravu a potraviny.
  6. Pomôcky ku kyslíkovému prístroju (masky veľkosť S a hadičky, ktoré sa musia meniť).
  7. Výber liekov na recept.
  8. Podporné vitamíny a pomôcky.
  9. Kompletnú, asistenčnú, zdravotnú starostlivosť.
  10. Upraviť jej izbičku, kúpeľňu, aby mohla byť doma v plnej starostlivosti matky.
  11. Nabitie kreditu na mobil, aby mohla byť v kontakte so svojimi súrodencami.
  12. A nakoniec aj to posledné – zabezpečiť poslednú rozlúčku a pohreb keď to bude aktuálne

„Uvažujem aj trošku ďalej, hoci to možno vyznie cynicky, ale musíme im pomôcť aj s pohrebom, pretože oni sú naozaj extrémne chudobná rodina,“ dodáva Daniel.

Aby sa nekúpala v plechovej vani na dvore...

Milan Daniel počas svojho pôsobenia v tejto oblasti odprevádzal nejedno dieťa. Pri Arabelke hovorí, že jej rodine mnohokrát chýbajú aj financie na dobitie kreditu. Ten „padne“ hlavne na komunikáciu s lekármi.

„Dnes 22.7.2024 o 9.10 hod., som volal s pánom starostom z obce, odkiaľ Arabelka je. Veľmi milý a dobrý človek. Ideme spolu riešiť opravu Arabelkinho domčeka, aby sa už nekúpala v plechovej vani vonku, ale vo vnútri útulného domčeka,“  dopĺňa Milan Daniel, pričom na Facebooku na svojom profile ukážkovo informuje o aktivitách, ktoré Minibodka v prospech  Arabelky podniká.

Slovensko pošle na OLYMPIÁDU do Paríža 28 športovcov
Kým Slovensko vyšle na olympiádu do Paríža 28 športovcov, Česko ich bude mať pod piatimi kruhmi 113. Koncom júla odštartuje najväčší športový sviatok – olympijské hry v Paríži. Dnes je jasné, že slovenská výprava bude mať 28 športovcov. Slovenský... Čítať ďalej
22 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Nie je jej lepšie v nemocnici...?

„To, čo ona cíti je to, že potrebuje mať tú mamu pri sebe a tá maminka zase potrebuje byť so svojimi malými deťmi. Lebo má ešte tri malé deti doma,“ hovorí Daniel a dodáva, že Arabelka chce pomôcť svojej rodine.

„Strávili sme spolu 12 dni v novozámockej nemocnici. Arabelka tam pobyt znáša naozaj zle  každý jeden deň sa po chodbe rozliehal jej plač, že chce ísť domov. Jej mama Katka je naozaj úžasná, snaží sa pripraviť na tú veľkú stratu, čo ju neminie a popritom nie raz podporila nie len mňa v mojej chorobe ale pomáhala aj iným pacientom,“dopĺňa slová Milana Daniela svojim svedectvom pani Diana.

Milan Daniel je s Anabelkou a jej rodinou v neustálom kontakte
Milan Daniel je s Anabelkou a jej rodinou v neustálom kontakte
Facebook / Milan Daniel / Minibodka
Facebook / Milan Daniel / Minibodka
Facebook / Milan Daniel / Minibodka
Facebook / Milan Daniel / Minibodka
Facebook / Milan Daniel / Minibodka
Facebook / Milan Daniel / Minibodka
Milan Daniel je s Anabelkou a jej rodinou v neustálom kontakte
Neskutočná pokora

„Arabelka je v nemocnici kde sa o ňu krásne starajú. Možno zdieľaním vytvoríme obrovskú šnúru dobra a spolupatričnosti nesmerovanej k Arabelke, ktorá je neuveriteľne silná aj keď vie, že zomiera, nemyslí na seba. Toľko pokory, skromnosti a výdrže, som ešte nevidel nie len u Arabelky, ale aj u jej mamičky. Obom dievčatám, môžeme spríjemniť život. Arabelke ten čo jej zostáva a mamičke dodať odvahu a možnosť dôstojne sa postarať o svoju dcéru,“ uvádza pre Hlavný denník Milan Daniel.

Arabelkina ošetrujúca lekárka hovorí o nulových prognózach a bez možnosti liečby – dievčatko má silné bolesti a opuchy celého tela. V redakcii nás zaujala ešte jedna vec – prečo vyzerá, že sa Arabelka z toho všetkého neteší, vyzerá, ako by jej to bolo ľahostajné.

„Na fotkách neuvidíte v tvári dievčaťa žiadnu emóciu – môže za to jej absolútne vyčerpanie. Preto ani návštevy v nemocnici  nesmú trvať pridlho,“ dodáva Daniel.

Pavol Ľupták: Zbili ma priamo doma, ohrozená bola i manželka. Agresivita rastie
Po atentáte na premiéra, ktorý sa udial pred 2 mesiacmi sa aktuálne dočkal pozornosti aj poslanec Pavol Ľupták. Takto začala rozhovor s poslancom Pavlom Ľuptákom v podcaste ODznova moderátorka, Martina Valachová. Násilie a agresivita v... Čítať ďalej
22 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Ako pomôcť?

Ak ste sa rozhodli pomôcť, číslo účtu je: SK41 0200 0000 0023 0200 4858 TRANSPARENTNÝ ÚČET miniBODKA. Do poznámky treba uviesť: Arabelke.

„Medzi ľuďmi je veľmi veľa takých, ktorí majú doma zásobu zdravotníckeho materiálu, lebo pred mesiacom odišiel niekto z rodiny, no vyhodiť to je hriech,“ hovorí Milan Daniel s tým, že ak by niekto chcel pomôcť aj takouto formou, môže zabaliť balík (čisto len hygienické potreby, nie lieky!!!) a poslať ho, prípadne doniesť na adresu:

Minibodka
Cintorínska  2
Šaľa 927 05

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik