Ako ďalej, Amerika?
24 | 07 | 2024 I Milan Laca

Bidenovo rozhodnutie odstúpiť z pretekov priviedlo Ameriku do mŕtveho bodu.

Americký prezident oficiálne oznámil odstúpenie z predvolebnej kampane. Hlave štátu to trvalo takmer mesiac. Prvé vážnejšie úvahy o výmene kandidáta bola po jeho neúspechu v debate s republikánskym konkurentom.  

Toto sa nestalo
Bidenov príbeh je bez preháňania bezprecedentný. Americká politika pozná iba jeden prípad, v ktorom z pretekov vypadol očividný uchádzač o druhé funkčné obdobie. Bol to Lyndon Johnson (v roku 1968). Ale aj vtedy tam bola nuansa. Johnson, vedomý si svojej slabej podpory, neprešiel ani procedúrou predbežných vnútrostraníckych volieb – primárok. Namiesto toho sa automatickým kandidátom stal viceprezident Hubert Humphrey. Demokratom to uľahčilo, pretože poslanec formálne prešiel straníckym filtrom. Teraz nechápu, čo majú robiť. Biden má primárne hlasy. Delegáti sa za neho musia prihovoriť počas augustového kongresu Demokratickej strany. Jednoducho preto, že obyčajní voliči im dali právo voliť Bidena a nie žiadneho iného z demokratov.
Kamala Harrisová potvrdila, že kandiduje za prezidentku Spojených štátov
Je "poctená" podporou prezidenta Joea Bidena a má v úmysle "získať a vyhrať" demokratickú prezidentskú nomináciu. Vo svojom prvom verejnom vyhlásení od oznámenia prezidenta Bidena, že odstupuje z volieb za amerického prezidenta viceprezidentka... Čítať ďalej
22 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová
Nejasné náhrady
Je zrejmé, že demokrati nájdu medzeru na nomináciu náhradného kandidáta, aj keď sa s tým doteraz nestretli. Keďže do zjazdu v auguste zostáva takmer mesiac, poslednou možnosťou je rýchly primárny výber niekoho iného ako Bidena. Hlavný problém je iný: demokrati majú personálny nedostatok. Hoci sa v médiách pravidelne objavujú mená viceprezidentky Kamaly Harrisovej,  alebo napríklad guvernéra Kalifornie Gavina Newsoma, majú politický kapitál neporovnateľný s Trumpovým. Dokonca, na rozdiel od Bidena, sa na úlohu straníckych nominantov jednoducho nestihli pripraviť.
Príde viceprezidentka?
Americká tlač už píše, že Harrisovú nominujú na augustovom zjazde. Je to logické a predvídateľné, rovnako ako v prípade dvojice Johnson-Humphrey. Ale príklad z roku 1968 nie je pre demokratov príliš optimistický. Humphrey potom prehral. Harrisová teraz riskuje, že svoj osud zopakuje. Zatiaľ sa teší deklaratívnej podpore spolustraníkov. Medzi podporovateľov patrí bývalý prezident Bill Clinton a jeho manželka Hillary. Prieskumy však nie sú na Harrisovej strane. Republikáni ju vôbec nepovažujú za vážneho rivala. Sám exprezident povedal, že pre neho bude jednoduchšie poraziť oveľa menej skúsenú a charizmatickú Harrisovú ako Bidena.
Alebo iná?
Jedinou zástupkyňou demokratov, ktorá by podľa prieskumov mohla konkurovať Trumpovi, je Michelle Obamová. Po prvé, je dosť ťažké na ňu „preniesť“ hlasy delegátov, ktorí v primárkach hlasovali za Bidena. Po druhé, v júni dala jasne najavo, že sa na voľebách nezúčastní.
Čo s Bidenom?

Teraz je hlavnou otázkou, ako Demokratická strana zariadi výmenu kandidáta. Samozrejme, aby sa vyhli kritike zo strany republikánov, budú sa snažiť, aby bol postup čo najtransparentnejší. To všetko pravdepodobne nezvýši šance na porážku Trumpa, ale aspoň to pomôže vyhnúť sa hanebnej prehre.

A čo hovorí Moskva? 
Ako hodnotí Kremeľ Harrisovej kandidatúru v kontexte rusko-amerických vzťahov. "Vyhlásenia americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej voči Rusku boli nepriateľské", poznamenal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Bolo niekoľko vyhlásení, ktoré boli plné rétoriky, ktorá bola voči našej krajine dosť nepriateľská.  Doposiaľ sme nezaznamenali žiadne ďalšie kroky v súvislosti s bilaterálnymi vzťahmi so znamienkom plus alebo mínus". povedal tlačový tajomník ruského prezidenta.
Obrat? Pán "prezident" Trump!
Zelenskyj nazval Trumpa prezidentom. Zelenskyj ho vo svojej správe o telefonickom rozhovore s Trumpom nazval prezidentom. Dohodli sa "S prezidentom Trumpom sme sa dohodli, že počas osobného stretnutia preberieme presne to, aké kroky môžu urobiť... Čítať ďalej
21 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik