VIDEO! Strašidelné čo by sa stalo, keby sa Zem prestala točiť!
21 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Už pár storočí je ľudstvu jasné, že Zem sa točí nie len okolo Slnka, ale rotuje aj okolo vlastnej osi. Uvažovali ste, čo by so životom na „modrej planéte“ urobilo, keby sa točiť zrazu prestala? Jednak by sme prišli o striedanie dňa a noci, ale prinieslo by to množstvo ďalších doslova hrôzostrašných javov. Tie priblížilo video s názvom „Ak by Zem prestala rotovať“.

Hoci človek zemskú rotáciu na svojom živote veľmi nepociťuje, okrem striedania dňa a noci, Zem sa točí celkom rýchlo. Ak by s tým v jednom momente prestala, „zafungovala by“ zotrvačnosť. Tá by narobila veľké krátkodobé problémy a v dlhodobejšom horizonte by kvôli zmenám atmosféry na našej planéte život úplne vyhynul.

Veď sa ani nehýbeme

Môže sa nám zdať, že Zem vôbec nie je v pohybe, no rýchlosť pohybu Zeme bola vypočítaná na neskutočných 1.670 kilometrov za hodinu. YouTube kanál Insider Tech nasimuloval, ako by nás náhle zastavenie Zeme ovplyvnilo.

V prvom momente

Predstavte si situáciu, že sedíte v rýchlo idúcom aute. Prečo máte pásy? Aby vás pri rýchlom zabrzdení nevymrštilo dopredu. Ak by sa Zem v momente prestala otáčať, všetko na nej by zotrvačnosťou pokračovalo v pohybe ďalej, pôvodnou rýchlosťou. Nie len my, ľudia, ale aj oceány, či atmosféra. Viete si predstaviť, že by sa dala do pohybu tá masa vody? Ako by to pohltenie kontinentov vyzeralo si asi celkom dobre nevie predstaviť nik.

Náhle zastavenie Zeme by spôsobilo aj obrovský vietor. Ten by bol podľa videa štyrikrát silnejší, ako doposiaľ najsilnejší zaznamenaný vietor na našej planéte – ten mal rýchlosť 407 kilometrov za hodinu.

Na Tríbeči objavili stan... a legenda ožíva
Pohorie Tríbeč má aj vďaka románu Jozefa Kariku, či filmu, ktorý bol na motívy knihy natočený, povesť slovenského Bermudského trojuholníka. Strácajú sa tam ľudia, ktorí sa po nejakom čase objavujú dezorientovaní a na úplne neočakávanom mieste. Na... Čítať ďalej
20 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Veď to pominie...

Ani po tom, ako by prvotný „šok“ pominul, sa zmeny nekončia. Pravdepodobne by došlo k sústredeniu sa vody k pólom, takže by sa úplne preskupilo kontinentálne usporiadanie Zeme. No a ovplyvnilo by to aj počasie, čím by sa celkom zrútili potravinové reťazce a tiež možnosť pestovať potraviny.

Postupne by zanikalo aj magnetické pole Zeme. To by v praxi znamenalo, že by sme neboli nijako chránení pred kozmickému žiareniu z vesmíru, čo by život na Zemi úplne znemožnilo.

Rotácia Zeme sa podľa vedcov spomaľuje len veľmi pozvoľna, takže takýto scenár je veľmi nepravdepodobný.

Viac vo videu:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik